σε , ,

Γιατί το φετινό GNTM είναι το απόλυτο απαύγασμα της περιφρόνησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Οι ελπίδες που καλλιεργήθηκαν σε κοπέλες που δεν είχαν το δικαίωμα να διαγωνιστούν κι οι δοκιμασίες με τους συναισθηματικούς εκβιασμούς

EF0K0ScWoAE2r I e1570133449351
Girls Never Trust Misanthropists

ΛΟΓΙΑ ΔΡΟΜΙΚΑ του Αλέξανδρου Σαλαμέ / asalames1@gmail.com

Αγαπώ να προλογίζω τα κείμενα μου και να τα διανθίζω με ωραίες εικόνες και προσωπικές εμπειρίες που συνοδεύουν το θέμα που πραγματεύομαι.

Το συγκεκριμένο κείμενο όμως είναι καθαρά πολεμικό. Όχι απέναντι στην τηλεόραση ή στις τηλεπερσόνες ή στα reality shows γενικά. Είναι μία κατασταλαγμένη ξεκάθαρη οργή, απέναντι  σε ένα τηλεοπτικό σόου που διάλεξε τον δρόμο της απόλυτης περιφρόνησης της ανθρώπινης υπόστασης, με όχημα για αυτό μία ομάδα ανθρώπων με…βαρύ βιογραφικό τα χιλιόμετρα που έχουν περπατήσει σε ένα φωτεινό διάδρομο με χειροκροτητές αριστερά και δεξιά, το πόσο καλά συνδυάζουν χρώματα και υφάσματα για να φτιάξουν ένα ρούχο και το πόσο καλό είναι το αποτέλεσμα που ακολουθεί το “κλικ” μίας φωτογραφικής μηχανής.

Οι άνθρωποι αυτοί κινούνται αδίστακτα και με απόλυτη ακρίβεια προς την καταπάτηση κάθε αξιοπρέπειας, σε μια αρένα που νικητές είναι τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης και οι ίδιοι, οι οποίοι που βλέπουν τις τηλεοπτικές μετοχές τους να ανεβαίνουν χρόνο με το χρόνο.

Η συνταγή

Παρατηρώ με πολύ προσοχή το μοτίβο που ακολουθείται από την συγκεκριμένη εκπομπή για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από το να ασχολείται όλη η Ελλάδα μαζί τους και να αναδημοσιεύονται όσο το δυνατόν περισσότερα αποσπάσματα στα τοπικά tabloids.

Βασικό υλικό στα χέρια τους για να πετύχει η συνταγή είναι κοριτσάκια μεγαλωμένα με το όνειρο, ότι θα γίνουν μοντέλα και θα ξεχωρίσουν χάρη στην εξωτερική τους εμφάνιση με ότι καλό ή κακό κουβαλάει αυτή η προσέγγιση. Δεν παύει παρόλα αυτά να είναι ένα όνειρο που αυτά τα παιδιά θέλουν να πραγματοποιήσουν, πολύ απλά γιατί όταν είσαι πιτσιρίκι μπορείς να ονειρευτείς ότι σου κατέβει στο κεφάλι. Και καλά κάνεις.

Θα προσπεράσω τις οντισιόν με το attitude Μέγα Ιεροεξεταστή που διακατέχει τους συγκεκριμένους ανθρώπους και την προβολή με νύχια και με δόντια της “υπέρλαμπρης” καριέρας τους με τον πλέον εγωκεντρικό τρόπο και θα πάω κατευθείαν στις συμπεριφορές σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Από τα bootcamps κιόλας άρχισε ο απόλυτος σουρεαλισμός.

Δύο ανήλικες κοπέλες και ενώ οι κανονισμοί είναι συγκεκριμένοι, ως προς το ότι δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στο “χρυσό παλάτι” του GNTM λόγω ηλικίας, έμειναν με την ελπίδα ότι μπορεί και να μπουν σε αυτό χωρίς να ενημερωθούν για αυτή την… ασήμαντη λεπτομέρεια.

Screenshot 17

Η μία μάλιστα έδινε εκείνες τις ημέρες πανελλήνιες, έφαγε στην μάπα την διπλή αγωνία των εξετάσεων και του πρώτου bootcamp και έχασε σε 10 μέρες  διψήφιο αριθμό κιλών, επειδή οι κριτές χαμογελαστά και γλυκύτατα την είπαν χοντρή. Σα να μην έφτανε αυτό, παρακάλεσε την ημέρα του bootcamp που ξεκινούσε στις 5 το πρωί να πάει λίγο αργότερα γιατί εξετάζονταν, χωρίς όμως να λογαριάσει ένα τζιμάνι από την παραγωγή, ο οποίος κατά πως φαίνεται είναι επαγγελματίας ρυθμιστής ζωών, ο οποίος της είπε ότι πρέπει να διαλέξει αν θέλει να γίνει μοντέλο ή να δώσει πανελλήνιες. Τελικά με τα χίλια ζόρια της επέτρεψαν να πάει στις 5 το πρωί στο bootcamp, να φύγει στην Χαλκίδα να εξεταστεί και να επιστρέψει μετά. Και όλα αυτά για να την σουτάρουν στο τέλος πανηγυρικά όχι επειδή δεν ήταν πολύ καλή αλλά επειδή δεν ήταν πολύ μεγάλη. Όπως και να έχει την δουλίτσα τους την είχαν κάνει εκεί στο σόου.

Υπήρχε και η άλλη η κοπελίτσα η εικοσάχρονη, χωρίς attitude, χωρίς πολλές παρέες στο παιχνίδι, χωρίς δυνατή φωνή, που οι κριτές έτσι γιατί γούσταραν της έδωσαν ένα golden buzzer που την έβαζε κατευθείαν στο σπίτι. Και εκεί που κάποιες κοπέλες περίμεναν ένα στραβοπάτημα της για να της χιμήξουν σαν ύαινες για την μεγάλη της τύχη, αυτό το στραβοπάτημα τους το έδωσε στο πιάτο τελικά μία από τους κριτές η οποία της ανακοίνωσε ότι τελικά δεν το άξιζε.

Και ποιος το άξιζε;

Η αγαθή, τσαμπουκαλού, πολυλογού αγρότισσα που της έδωσαν την ώθηση που χρειάζονταν για να σηκώσει τον 19χρονο αμανέ της στον ουρανό και να μην κλείνει το στόμα της 24 ώρες το 24ωρο. Σιγουράκι για τριβές και μαλλιοτραβήγματα αύριο μεθαύριο στο σπίτι. Να σου πάλι τα νουμεράκια για το παιχνίδι.

Η Οσκαρική ερμηνεία όμως ήρθε από την κριτική επιτροπή, όταν έβγαλαν στην σέντρα την προσωπική ιστορία ενός κοριτσιού, που το άφησαν να διαγωνιστεί, να κάνει πασαρέλα, φωτογράφιση και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, ενώ από την αρχή γνώριζαν πως πάσχει από δρεπανοκυτταρική αναιμία και δεν μπορεί να μπει στο σπίτι καθώς πρέπει να παρακολουθείται από γιατρό.

GNTM: Την έκοψαν λόγω δρεπανοκυτταρικής αναιμίας – Καγιά: Θα μπορούσες να είσαι η νικήτρια

Το χθεσινό επεισόδιο του Greece’s Next Top Model τα είχε όλα: ανταγωνισμό, μόδα, πόζες, αγωνία, νεύρα, χαμόγελα και, λίγο πριν το τέλος, απρόσμενη συγκίνηση. Μετά την τελευταία και κρίσιμη δοκιμασία φωτογράφισης με μαγιό, οι τέσσερις κριτές αποφάσισαν ποιες από τις διαγωνιζόμενες κοπέλες θα πάρουν το εισιτήριο για το σπίτι του GNTM 2.

Και γιατί την άφησαν να ελπίζει;

Μα γιατί ήταν τόσο συγκινητική ιστορία που έπρεπε να ενημερώσουν τον τηλεοπτικό κοινό οι ίδιοι. Και πως το έκαναν αυτό; Την έβαλαν να στέκεται μπροστά τους, την στόλισαν με κοπλιμέντα, την άφησαν να πιστεύει, ότι είναι με τα μπούνια στο σπίτι του GNTM και μετά το κατάλληλο κενό για να μπει και το μουσικό χαλί αγωνίας από την παραγωγή της ξεφούρνισαν, ότι δεν μπορεί να μπει. Το κοριτσάκι όπως ήταν φυσικό με όλο το άγχος την πίεση, την κρυφή χαρά της αρχής και την ξεφτίλα που υπέστη έμπηξε τα κλάματα και τότε η επιτροπή την αγκάλιασε στοργικά και να σου τα νούμερα πάλι έκαναν πάρτι μαζί με τις αναδημοσιεύσεις.

Και εφόσον τελείωσαν όλα αυτά τα χαρούμενα και τα κορίτσια μπήκαν στο πολυπόθητο σπίτι – παράδεισο, ήρθε η πρώτη δοκιμασία.

Η δοκιμασία

gntm

Η επιτροπή απαίτησε να ανέβουν σε ένα κτήριο ύψους 30 μέτρων, να δεθούν με σκοινιά και να κατέβουν κάθετα πάνω σε μία τεράστια επιγραφή γνωστής φίρμας που τυχαίνει μία εκ των κριτών να είναι ambassador. Φυσικά και τις εκβίασαν συναισθηματικά, φυσικά και έψαξαν γελοίες δικαιολογίες γιατί πρέπει να γίνει αυτό, φυσικά και η άλλη η κυρία που πληρώνεται για να είναι κακιά, ούτε εκεί έμεινε ευχαριστημένη, γιατί δεν κατέβαιναν αρκετά κάθετα. Αν πάλι πάθαινε κάτι κάποια κοπέλα, θα έκοβαν ένα προηγούμενο πλάνο που τάχα θα τις προειδοποιούσαν για την επικινδυνότητα, όπως έκαναν με μια κοπέλα που στην πασαρέλα έβγαλε το γόνατο της και ένα καρέ πριν η παραγωγή έδειχνε μια εκπαιδεύτρια να λέει στις διαγωνιζόμενες να προσέχουν με τα τακούνια.

Προς τιμήν τους δυο κοπέλες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό το τσιρκολίκι που ουδεμία σχέση έχει με μόντελινγκ. Εκεί φυσικά η επιτροπή έδειξε το πρόσωπο της χωρίς την μάσκα και τις σούταραν χωρίς να σκάσουν ούτε χαμόγελο.

Screenshot 18

Το trailer του επόμενου επεισοδίου, ήδη τους δείχνει να φωτογραφίζονται αγκαλιά με φίδια καθώς είναι ένα σπουδαίο κοινωνικό μήνυμα, ότι πρέπει να φοράμε το αληθινό ζώο πάνω μας, αντί να το γδέρνουμε. Και αφού αφήνουν να καεί ο εγκέφαλος μας από την νοηματοδότηση της απόλυτης παπάρας, μετά βλέπουμε και πάλι τους κριτές να ξεχέζουν όσες τόλμησαν να φοβηθούν ή να δειλιάσουν με τα ερπετά πάνω τους και αυτό να φαίνεται στο φακό. Γιατί σημασία έχει τι φαίνεται στον φακό. Μόνο τι φαίνεται στον φακό.

Δεν έχω κανένα μήνυμα να περάσω από το συγκεκριμένο κείμενο. Νιώθω απλά την ηθική υποχρέωση να ξέρω μετά από καιρό όταν ανατρέχω τα κείμενα μου, ότι όταν έπαιζε αυτό το “σκουπίδι” σε κάποιο κανάλι, έκανα το απολύτως νόμιμο και σωστό σε σχέση με την συνείδηση μου.  Να εκμεταλλευτώ δηλαδή το βήμα που έχω και να σταθώ στη μία και βασική πανανθρώπινη σταθερά.

Ότι κάθε άνθρωπος είναι ένας ξεχωριστός πλανήτης. Και αυτό τον πλανήτη κανένας δεν έχει δικαίωμα να τον μετατρέπει στην προσωπική του χωματερή.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ζενεβιέβ σκάσε!» – Τηλεθεατές εναντίον (και υπέρ) της για την κάθετη πασαρέλα στον αέρα

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
1 Comment
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
iwmou
iwmou
4 χρόνια πριν

Πες τα, χίλια εύγε!

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!