σε ,

Ελληνικό Halloween – Φαρί, το χωριό φάντασμα

Κάπου στην Κρήτη, ένα εγκαταλελειμμένο χωριό παραμένει σιωπηλό…

Φαρί το χωριό φάντασμα με drone

Το Φαρί ήταν ένα πολύ όμορφο χωριουδάκι που έσφυζε από ζωή πριν εγκαταλειφθεί από τους 300 περίπου κατοίκους του, που έψαχναν μια καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ."φαρί" ονόμαζαν οι Τούρκοι το άλογο.Το Φαρί είναι "κρυμμένο" πίσω από το χωριό Παναγιά, κοντά στο Ζαρό, και κανένας περαστικός της περιοχής δεν το εντοπίζει εύκολα.

Κάπου στην Κρήτη, ένα εγκαταλελειμμένο χωριό παραμένει σιωπηλό...

Το Φαρί ήταν ένα πολύ όμορφο χωριουδάκι που έσφυζε από ζωή πριν εγκαταλειφθεί από τους 300 περίπου κατοίκους του, που έψαχναν μια καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 .

“Φαρί” ονόμαζαν οι Τούρκοι το άλογο.Το Φαρί είναι “κρυμμένο” πίσω από το χωριό Παναγιά, κοντά στο Ζαρό, και κανένας περαστικός της περιοχής δεν το εντοπίζει εύκολα. Όμως “στέκει” εκεί, σιωπηλό, εγκαταλειμμένο, φανερώνοντας, στα κατεστραμμένα του σπίτια, τον “εφιάλτη” του πλιάτσικου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ:

Ήταν αγροτικό χωριό. Ένα μικρό καφενεδάκι είχε που άνοιγε μόνο τα βράδια και τις γιορτές.Το 95% των κατοίκων ήταν αγράμματοι. Το χωριό εγκαταλείφθηκε μετά την κατοχή, εξαιτίας της μετανάστευσης.  Έφυγαν πολλοί και πήγαν στη Γερμανία. Εκείνοι που ήταν πάνω από 20 χρονών το ’60 έφυγαν όλοι και έπειτα, όσοι επέστρεψαν, δεν ξαναγύρισαν. Πήγαν στις Μοίρες, το Ζαρό και το Ηράκλειο…Στο Φαρί είχαν παραμείνει κάποιοι κάτοικοι μέχρι και τα μέσα, περίπου, της δεκαετίας του ’80, με την ελπίδα πως, κάποτε, θα κατοικούνταν ξανά. Μετά το πλιάτσικο, όμως, ο τόπος θυμίζει σκηνικό πολέμου.

Πάντως, υπάρχει μία ημέρα του χρόνου που το Φαρί αποκτά ξανά χρώμα, αποκτά και πάλι ζωή, γεμίζει με φωνές, χαμόγελα και κόσμο.Αυτή είναι η 29η Αυγούστου, η ημέρα της εορτής του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου, καθώς ο Άγιος Ιωάννης ο Ριγολόγος είναι το μοναδικό χτίσμα το οποίο άντεξε στο πλιάτσικο…Το Φαρί ανήκει στο Δήμο Φαιστού του Νομού Ηρακλείου της Κρήτης. Το παραμελημένο χωριό βρίσκεται στην πεδιάδα της Νότιας Κρήτης, Μεσσαρά.

Στην κοιλάδα της βρίσκονται δυο από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, η Φαιστός και η Γόρτυνα. Η εγγύτητα χωριού με τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού μπορεί να διευκολύνει τη μετατροπή του σε τουριστικό θέρετρο. Στην ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας το τουριστικό κομμάτι έχει ήδη ανθίσει…. έτσι λοιπόν δεν άργησε να μπει σε πωλητήριο. Μια εταιρεία με έδρα την Αθήνα διαπραγματεύεται την εξαγορά του. Σκοπός της είναι να το αναμορφώσει και να το μετατρέψει σε παραδοσιακό τουριστικό οικισμό. Η πώληση του χωριού έγινε γνωστή από μία ανάρτηση στο Facebook.

Η σελίδα «Δια-SOS-τε τη Μεσαρά» δημοσιοποίησε ότι ένα κρητικό παραμελημένο χωριό βρίσκεται σε διαδικασίες εξαγοράς, χωρίς να ονοματίζει σε ποιο αναφέρεται. Γρήγορα η είδηση κοινοποιήθηκε σε ενημερωτικά μέσα, ενώ η αποκάλυψη του χωριού δεν άργησε. Για να καταφέρει η αθηναϊκή εταιρία να το μετατρέψει σε παραδοσιακό τουριστικό θέρετρο πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών. Οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης δείχνουν να είναι προς το παρόν σε αρχικό στάδιο. Οι ίδιοι χωρίς να έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα συμφωνήσουν στην πώληση του χωριού τους δηλώνουν θετικοί στην αξιοποίηση του, καθώς θα ήθελαν το Φαρί να ζωντανέψει ξανά…

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!