σε , ,

Όταν αποκαλύφθηκε ότι οι Milli Vanilli δεν τραγουδούσαν στο άλμπουμ τους

Η ιστορία της αποκάλυψης που οδήγησε -την επόμενη κιόλας μέρα- στην αφαίρεση των βραβείων Γκράμι που είχαν κερδίσει…

gettyimages 113246942 594x594 1
(Photo by Michael Putland/Getty Images)

Ήταν 1988 όταν πρωτοεμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το R&B συγκρότημα Milli Valinnii. Υπεύθυνος της μπάντας ήταν ο Γερμανός μουσικός παραγωγός Frank Farian. Λίγους μήνες νωρίτερα, ένας μεγάλος αριθμός τραγουδιστών ηχογράφησε ένα δίσκο κάτω από τις οδηγίες του Farian. Ο Farian, όμως, θεωρώντας ότι οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες δεν είχαν την απαραίτητη σκηνική παρουσία και εξωτερική εμφάνιση, προσέλαβε τους χορευτές και μοντέλα Robert Pilatus και Fabrice Morvan να εμφανιστούν ως οι «πραγματικοί» τραγουδιστές του συγκροτήματος, χωρίς να έχουν ποτέ τραγουδήσει στη ζωή τους.

gettyimages 1149938465 594x594 1
Οι Milli Vaniili και ο Frank Farian (Photo by Fryderyk Gabowicz/picture alliance via Getty Images)

Η επιτυχία

Το πρώτο άλμπουμ «All For Nothing» κυκλοφόρησε στα τέλη του 1988. Αμέσως έγινε επιτυχία, γεγονός που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της δισκογραφικής εταιρίας «Arista», με την οποία οι Millii Vanilli κυκλοφόρησαν τον πιο επιτυχημένο δίσκο τους, «Girl you know it’s true». Χωρίς τα δύο μοντέλα να έχουν χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά τις φωνητικές τους ικανότητες, το συγκρότημα έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα μουσικά ντουέτα της δεκαετίας του ’80 και του ’90, πουλώντας εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

gettyimages 85336012 594x594 1
(Photo by Bernd Muller/Redferns)

Κορυφαία στιγμή στην καριέρα τους ήταν το βραβείο Γκράμι Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη με το οποίο βραβεύτηκαν στις 21 Φεβρουαρίου 1990.  Μετά το βραβείο η αναγνωρισιμότητα των δύο μοντέλων-τραγουδιστών εκτοξεύτηκε. Οι συναυλίες πολλαπλασιάστηκαν και η μουσική σε συνδυασμό με τις ευφάνταστες χορευτικές κινήσεις και τα καλογυμνασμένα σώματα των Millii Vanillii ξετρέλαναν κοινό και κριτικούς. Οι Millii Vanilli φιλοξενήθηκαν σε κάθε τηλεοπτική και ραδιοφωνική εκπομπή, έγιναν πρωτοσέλιδα σε άπειρα περιοδικά και έφτασαν στο σημείο να αυτοαποκαλούνται οι νέοι Beatles.

Το Girl You Know It’s True «λάιβ» σε βραβεία…

girl you know its true live

milli vanilli – girl you now it’s true live I do NOT own this video, For educational purposes only. by denis josimar p

Το  σκάνδαλο και οι μηνύσεις

Κάτι περίεργο όμως είχε αρχίσει βέβαια να φαίνεται. Αν και τα τραγούδια τους ήταν στα αγγλικά, οι «τραγουδιστές» των «Milli Vanilli» μιλούσαν πολύ σπαστά αγγλικά στις συνεντεύξεις τους. Στις 21 Φεβρουαρίου 1990 βραβεύτηκαν με το βραβείο Γκράμι Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη, ενώ οι πωλήσεις τους πια άγγιζαν τα 50 εκατομμύρια.

gettyimages 108384892 594x594 1
(Photo by Alain BENAINOUS/Gamma-Rapho via Getty Images)

Το μεγάλο «φιάσκο» συνέβη στη ζωντανή τους εμφάνιση στη συναυλία του MTV στο Κονέκτικατ όταν λόγω τεχνικού προβλήματος αποκαλύφθηκε ότι οι καλλιτέχνες απλά ανοιγόκλειναν το στόμα τους. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι αρχικά κανείς από τους θεατές δεν το κατάλαβε ή τουλάχιστον δεν έδωσε σημασία. Μετά όμως από την επιμονή ορισμένων δημοσιογράφων να τραγουδήσουν ζωντανά, ο Frank Farian αποκάλυψε δημόσια ότι ο Rob και ο Fab δεν ήταν οι αληθινοί τραγουδιστές της μπάντας.

Η αμήχανη στιγμή της αποκάλυψης, όταν κόλλησε το playback μπροστά σε χιλιάδες θεατές!

Milli Vanilli – Lip Sync Song Fail (MTV Concert 1990)

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Τέσσερις μέρες αργότερα, αφαιρέθηκε από το συγκρότημα το βραβείο Γκράμι. Μετά την αποκάλυψη, οι μηνύσεις έπεσαν βροχή. Κατατέθηκαν τουλάχιστον 27 αγωγές βάσει διάφορων νόμων περί προστασίας των καταναλωτών κατά των τραγουδιστών και της δισκογραφικής εταιρείας, με αποτέλεσμα περίπου 10 εκατομμύρια αγοραστές να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων.

gettyimages 50746026 594x594 1
(Photo by Time Life Pictures/DMI/The LIFE Picture Collection via Getty Images)

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, κυκλοφόρησε ακόμη ένας δίσκος με τίτλο The moment of truth από τους The Real Milli Vanilli, τους πραγματικούς τραγουδιστές που έκαναν τα φωνητικά στα τραγούδια των. Ο Ray Horton, που έμοιαζε εμφανισιακά με τους Fab και Rob, πόζαρε στο εξώφυλλο του δίσκου μαζί με τους αληθινούς Milli Vanilli, Brad Howell και John Davis. Τους καλλιτέχνες πλαισίωναν και οι δεύτερες φωνές του συγκροτήματος, Jodie Rocco και Linda Rocco.

The Real Milli Vanilli – Nice ‘N Easy (When We Make Love) / 1990

The Real Milli Vanilli – Nice ‘N Easy (When We Make Love) (Official Video) (VOD)

Music video by The Real Milli Vanilli performing Nice ‘N Easy (When We Make Love) (Official Video). (C) 1990 Sony Music Entertainment Germany GmbH http://vev…

Σε συνέντευξή τους, τα πραγματικά μέλη του συγκροτήματος ανέφεραν ότι ο Frank Farian τους είχε δώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό με σκοπό να μην αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

Δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο, ο Fab και ο Rob κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ, με τις φωνές τους αυτή τη φορά, άλμπουμ που απλά πάτωσε και οδήγησε στη διάσπασή τους. O Fab συνέχισε σαν σόλο τραγουδιστής, ομιλητής και ραδιοφωνικός παραγωγός την ώρα που ο Rob δεν κατάφερε να ξεπεράσει την αρνητική δημοσιότητα. Συνεχείς απόπειρες αυτοκτονίας και προβλήματα με ναρκωτικά τον οδήγησαν στο θάνατο από υπερβολική δόση το 1998.

[Με πληροφορίες από mixanitouxronou, musichunter]

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουίζ: Μπορείς να βρεις αυτά τα 20 βιντεοκλίπ των ’80s μόνο από τα screenshots;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!