σε , ,

Η χρονομηχανή της 20ής Ιανουαρίου: Όσα ενδιαφέροντα έγιναν σαν σήμερα

Γεννήσεις, θάνατοι, σημαντικά γεγονότα και τρίβια

54677

20 Ιανουαρίου 1775:

Γεννιέται στη Λυών ο σπουδαίος Γάλλος φυσικός Αντρέ-Μαρί Αμπέρ (André-Marie Ampère), κύριος θεμελιωτής του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροδυναμικής. Προς τιμήν του ονομάστηκε η μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος.

20 Ιανουαρίου 1873:

Γεννιέται ο Γιοχάννες Β. Γένσεν (Johannes Vilhelm Jensen), ένας από τους μεγαλύτερους Δανούς συγγραφείς του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Το 1944 τιμήθηκε με το Βραβείο Nobel Λογοτεχνίας.

20 Ιανουαρίου 1875:

Φεύγει από τη ζωή στα 60 του χρόνια ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης Ζαν-Φρανσουά Μιλλέ (Jean-François Millet), ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους του γαλλικού Ρεαλισμού του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και εκ των ιδρυτών της Σχολής του Μπαρμπιζόν. Είναι περίφημος για τις απεικονίσεις χωρικών-αγροτών, αν και προς το τέλος της καριέρας του ενδιαφερόταν ολοένα και περισσότερο για τα «ατόφυα» τοπία. Έργα του όπως Οι σταχολογήτρες (1857), Εσπερινός (1857) και Ο σπορέας (1859) συγκαταλέγονται στους πιο αναγνωρίσιμους και επιδραστικούς ζωγραφικούς πίνακες διεθνώς, τόσο για τη δημοφιλία τους όσο και για την επιρροή που άσκησαν σε άλλους καλλιτέχνες (π.χ. στον Σαλβαδόρ Νταλί).

2 35
Οι σταχολογήτρες (1857)

20 Ιανουαρίου 1900:

Πεθαίνει ο Άγγλος συγγραφέας, ζωγράφος, ιστορικός και κριτικός τέχνης Τζον Ράσκιν (John Ruskin), που υποστήριξε θερμά τους Προραφαηλίτες καλλιτέχνες (Μιλλέ, Χαντ, Ροσσέττι). Οι σπουδαίες εργασίες του επηρέασαν τη μετέπειτα Βικτωριανή τέχνη.

20 Ιανουαρίου 1906:

Γεννιέται στη Σμύρνη ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Αριστοτέλης Ωνάσης, ένας από τους διασημότερους κροίσους του 20ού αιώνα.

3 32

20 Ιανουαρίου 1906:

Γεννιέται στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου ο εξαιρετικός φωτογράφος Σπύρος Μελετζής.

20 Ιανουαρίου 1920:

Γεννιέται στο Ρίμινι ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι (Federico Fellini).

Το αυθεντικό trailer της ταινίας 8 ½ (1963):

8 1/2 | Trailer

A trailer for Federico Fellini’s 8 1/2 (or Otto E Mezzo). Music: Gioachino Rossini’s Barber Of Seville. Edited by Brandon Kyle Goco.FOLLOW ME ON TWITTER: htt…

Το νέο trailer, για την επαναπροβολή του 8 ½ στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 2015:

Federico Fellini – 8 1/2 (New Trailer) – In UK cinemas 1 May 2015 | BFI Release

BFI trailer for the new restoration of Federico Fellini’s Oscar winning 8 1/2 (Otto E Mezzo). Book tickets for BFI Southbank screenings here: http://bit.ly/1…

20 Ιανουαρίου 1926:

Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Πατρίσια Νιλ (Patsy Louise “Patricia” Neal), που τιμήθηκε με το Βραβείο Oscar Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το δραματικό γουέστερν Άγριος Σαν Θύελλα (Ηud, 1963, με τον Πωλ Νιούμαν). Είναι επίσης γνωστή για τη συμμετοχή της σε επιτυχίες όπως: Χαλύβδινες ψυχές (The Fountainhead, 1949), Όταν η γη σταματήσει (The Day The Earth Stood Still, 1951), Μια μορφή μέσα στο πλήθος (A Face In The Crowd, 1957) και Πρόγευμα στο Τίφανις (Breakfast At Tiffany’s, 1961).

Το trailer της ταινίας Χαλύβδινες ψυχές (The Fountainhead, 1949):

The Fountainhead (trailer)

“Do you want to stand alone against the whole world?”Architect Howard Roark has heard the voices of safety, convention, compromise. But Roark is a man as uny…

20 Ιανουαρίου 1929:

Προβάλλεται στους κινηματογράφους Ο Ληστής της Αριζόνα (In Old Arizona, παραγωγής 1928), η πρώτη μεγάλου μήκους ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε σε εξωτερικούς χώρους.

N0 Velh0 4rizona, 1929 – Legendado (AVec)

Este filme é de Domínio Público.In Old Arizona é um faroeste de 1929 dirigido por Irving Cummings e Raoul Walsh. Foi indicado a cinco Oscars, incluindo Melho…

20 Ιανουαρίου 1930:

Γεννιέται ο Αμερικανός μηχανικός και πρώην αστροναύτης Μπαζ Όλντριν (Edwin Eugene “Buzz” Aldrin Jr). Ως μέλος της αποστολής «Απόλλων 11», της πρώτης επανδρωμένης αποστολής που έφθασε στην επιφάνεια της Σελήνης, πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι στις 03:15:16 (UTC) της 21ης Ιουλίου 1969, 19 λεπτά μετά τον Νηλ Άρμστρονγκ.

20 Ιανουαρίου 1951:

Γεννιέται ο Άγγλος μπασίστας Ίαν Χιλ (Ian Frank Hill), ιδρυτικό μέλος του χέβι μέταλ συγκροτήματος Judas Priest.

Judas Priest – Breaking The Law (Official Music Video)

“Breaking the Law” by Judas PriestListen to Judas Priest: https://JudasPriest.lnk.to/listenYDSubscribe to the official Judas Priest YouTube channel: https://…

20 Ιανουαρίου 1957

Γεννιέται στην Καλαμάτα ο ηθοποιός Φίλιππος Σοφιανός.

20 Ιανουαρίου 1960:

Γεννιέται ο Αμερικανός σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών Γουΐλ Ράιτ (William Ralph “Will” Wright), συνιδρυτής της εταιρείας Maxis. Είναι κυρίως γνωστός για τη δημιουργία των επαναστατικών παιχνιδιών SimCity και The Sims.

20 Ιανουαρίου 1962:

Ανακοινώνονται τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής του 1961, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 8.388.533 άτομα και της περιφέρειας πρωτευούσης σε 1.852.709.

20 Ιανουαρίου 1963:

Πεθαίνει στην Αθήνα η μουσικός και κριτικός Αύρα Θεοδωροπούλου, που έμεινε στην ιστορία αγωνιζόμενη για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Υπήρξε ιδρύτρια και πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο οποίος από το 1995 καθιέρωσε την απονομή του Βραβείου «Αύρα Θεοδωροπούλου» σε δημοσιογράφους των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που με το έργο τους προβάλλουν και προάγουν την ισότητα των δύο φύλων.

20 Ιανουαρίου 1980:

Χάνει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα ο τραγουδιστής του Νέου Κύματος Δημήτρης Ζευγάς. Ήταν 33 ετών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΥΓΑΣ ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΝΥΧΤΩΝΕΙ.wmv

No Description

20 Ιανουαρίου 1984:

Αφήνει την τελευταία του πνοή στο Ακαπούλκο, σε ηλικία 79 ετών, ο αυστρο-ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός πρωταθλητής της κολύμβησης και ηθοποιός Τζόνι Βαϊσμίλερ (Johnny Weissmuller, γενν. János Weissmüller). Κέρδισε πέντε ολυμπιακά χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο, ενώ κατέκτησε 52 αμερικανικά εθνικά πρωταθλήματα και κατέρριψε 67 παγκόσμια ρεκόρ. Μετά τη λαμπρή σταδιοδρομία του στην κολύμβηση, ασχολήθηκε με την ηθοποιΐα και καθιερώθηκε διεθνώς στον ρόλο του Ταρζάν.

Tarzan the Ape Man Official Trailer #1 – C. Aubrey Smith Movie (1932) HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6hSubscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUnSubscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDeLike us on FACEB…

20 Ιανουαρίου 1990:

Φεύγει από τη ζωή η εμβληματική σταρ του Χόλιγουντ Μπάρμπαρα Στάνγουϊκ (Barbara Stanwyck). Έγινε γνωστή για για το υποκριτικό της εύρος και τη δυναμική κινηματογραφική της παρουσία, καθώς και για τη συνεργασία της με μεγάλους σκηνοθέτες (π.χ. Σέσιλ Ντε Μιλ, Φριτς Λανγκ, Φρανκ Κάπρα, Μπίλι Γουάιλντερ). Η πορεία της στο σινεμά διήρκεσε 38 χρόνια, κατά τα οποία γύρισε 85 ταινίες, και έπειτα στράφηκε στην τηλεόραση. Κέρδισε τρία Βραβεία Emmy και μία Χρυσή Σφαίρα. Προτάθηκε για τέσσερα Βραβεία Oscar, χωρίς όμως να τα κερδίσει, και η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών της απένειμε Τιμητικό Oscar το 1981, για το σύνολο του έργου της.

Barbara Stanwyck’s Honorary Award: 1982 Oscars

John Travolta presenting Barbara Stanwyck with an Honorary Oscar – 54th Annual Academy Awards®.

Στο φιλμ νουάρ The Strange Love of Martha Ivers (1946, ελλην. τίτλος: Αμαρτωλές γυναίκες), ο Κερκ Ντάγκλας κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο και η Στάνγουϊκ χαρίζει μία από τις ερμηνείες που την ανέδειξαν σε ανυπέρβλητη femme fatale του κλασικού σινεμά:

The Strange Love of Martha Ivers

A ruthless, domineering woman is married to an alcoholic D.A., her childhood companion who is the only living witness to her murder of her rich aunt seventee…

20 Ιανουαρίου 1993:

Πεθαίνει στα 64 της η κοσμαγάπητη Βρετανίδα ηθοποιός Όντρεϊ Χέπμπορν (Audrey Hepburn). Εμφανίστηκε σε πολυάριθμες παραγωγές του θεάτρου, του κινηματογράφου, και σε παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ, ενώ παραμένει ένα από τα λιγοστά άτομα που έχουν κερδίσει και τα τέσσερα μεγάλα Βραβεία (Oscar, Tony, Emmy και Grammy). Το 1989 κατετάγη στην 3η θέση της λίστας των μεγαλύτερων γυναικών σταρ όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Αποτέλεσε για πολλά χρόνια σύμβολο της μόδας χάρη στο υπέρκομψο στυλ της, ενώ αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της σε ανθρωπιστικά έργα. Από το 1986 μέχρι τον θάνατό της υπηρέτησε ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF, και τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για την προσφορά της.

Breakfast At Tiffanys Love GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Sunglasses GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

20 Ιανουαρίου 1993:

Πεθαίνει ο Χρήστος Καπράλος, ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ού αιώνα, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον μοντερνισμό στην Ελλάδα.

20 Ιανουαρίου 2008:

Φεύγει από τη ζωή η ζωγράφος Γιάννα Περσάκη, μία από τις πρώτες καλλιτέχνιδες της αφηρημένης τέχνης της χώρας μας και σύντροφος του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη.

ΜΙΑ ΖΩΗ – Γιάννα Περσάκη

Το 1955 η Γιάννα Περσάκη κάνει την πιο σημαντική γνωριμία της ζωής της. Συναντάει τον άσημο, τότε, ποιητή Μίλτο Σαχτούρη που μόλις έχει χάσει τη μητέρα του. Θα περάσουν εννιά χρόνια μέχρι να γίνουν ζευγάρι το 1964, περίοδο που ο Σαχτούρης τυχαίνει μεγαλύτερης αναγνώρισης.

20 Ιανουαρίου 2009:

Ο Μπαράκ Ομπάμα (Barack Hussein Obama II) δίνει τον προεδρικό όρκο, ως ο πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

20 Ιανουαρίου 2012:

Πέντε ημέρες πριν από τα εβδομηκοστά τέταρτα γενέθλιά της, αφήνει την τελευταία της πνοή η πολυβραβευμένη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Έτα Τζέιμς (Etta James, πραγματικό όνομα: Jamesetta Hawkin). Ερμήνευσε τραγούδια ποικίλων ειδών και θεωρείται πως γεφύρωσε την απόσταση μεταξύ τής rhythm and blues και του rock and roll.

Etta James – Something’s Got A Hold On Me (Live)

Music video by Etta James performing Something’s Got A Hold On Me.

20 Ιανουαρίου 2013:

Πεθαίνει ο διακεκριμένος θεατρικός δραματουργός, μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και μεταφραστής Παύλος Μάτεσις.

Πέθανε το πρωί ο Παύλος Μάτεσις

Πέθανε τα χαράματα σε ιδιωτικό θεραπευτήριο ο Παύλος Μάτεσις σε ηλικία 80 ετών. Νοσηλευόταν εκεί από τα μέσα Δεκεμβρίου, μετά την αιφνίδια κατάρρευσή του εξ αιτίας εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης, στην οποία παρευρισκόταν. Ο Παύλος Μάτεσις γεννήθηκε στη Δίβρη της Ηλείας. Σπούδασε θέατρο και μουσική στην Αθήνα.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!