σε ,

4ημερη εργασία: Τι είναι και που έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία

H εργασία τεσσάρων ημερών ήδη εφαρμόζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις ήδη ανά τον κόσμο. Μπορεί να έρθει και στην Ελλάδα;

εργασια

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Inijo Erejon, πρόεδρος του κόμματος Más País, σε ομιλία του στην ισπανική Βουλή, δήλωνε πως η “εποχή της 4ήμερης εργασίας είναι ήδη μπροστά μας”. Δικαιώθηκε πανηγυρικά. Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε ένα πιλοτικό πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας τριετούς διάρκειας, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Íñigo Errejón on Twitter: “Con la jornada de 4 días (32h.) hemos abierto un auténtico debate de época. Eso siempre despierta polémicas, porque abre brecha. ¿De qué otra cosa más importante tiene que ocuparse la política que del tiempo de vida? pic.twitter.com/2WhWMEzTkc / Twitter”

Con la jornada de 4 días (32h.) hemos abierto un auténtico debate de época. Eso siempre despierta polémicas, porque abre brecha. ¿De qué otra cosa más importante tiene que ocuparse la política que del tiempo de vida? pic.twitter.com/2WhWMEzTkc

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποσχέθηκε σε κάθε εταιρεία που θα εφαρμόσει 4ήμερη εργασία, την κάλυψη του κόστους μετάβασης στο 100% για τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια, αντίστοιχη κάλυψη στο 50% και στο 33% για τα δυο επόμενα χρόνια. Το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Τα θετικά της 4ήμερης εργασίας

Σήμερα, βρετανικές ΜΚΟ παραθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως μέσα σε μια τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα είναι αρκετά πιο εύκολο για μια εταιρεία να προσλάβει νέους υπάλληλους και να τους εκπαιδεύσει άμεσα. Επίσης, ο Guardian σε δημοσίευμα του αποκαλύπτει πληροφορίες που δείχνουν πως το εργασιακό τετραήμερο είναι μια συνθήκη που μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των ραδιενεργών ρύπων κατά 127 εκατομμύρια τόνους ως το 2025, να δημιουργήσει παγκοσμίως νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλλει στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και το κυριότερο: να αυξήσει το χρόνο που ο κάθε εργαζόμενος θα περνάει με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Που έχει εφαρμοστεί εργασία τεσσάρων ημερών με επιτυχία

  • Στους αξιωματούχους της πολιτείας της Γιούτα.
  • Στον ιδιωτικό τομέα Ισπανίας και Σκωτίας, μέσω πιλοτικών κυβερνητικών προγραμμάτων
  • Σε επιλεγμένα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ.
  • Στην πολιτοφυλακή της Γκάμπια
  • Σε δημόσιες υπηρεσίες της Νέας Ζηλανδίας.
  • Στην Microsoft της Ιαπωνίας

Microsoft 4 Day Work Week Experiment Results

Americans deserve a 4-day work week! Ana Kasparian and John Iadarola, hosts of The Young Turks, break it down. MORE TYT: https://tyt.com/trialRead more here:…

 

  • Στην αλυσίδα γρήγορου φαγητού Shake Shack

Why Shake Shack is testing a 4-day work week

Shake Shack CEO Randy Garutti tells CNN’s Christine Romans how the company is competing to retain employees in a hot labor market and his strategy for dealin…

  • Στις εταιρείες ψηφιακών παροχών Shopify και Buffer

Μπορεί να έρθει η 4ήμερη εργασία και στην Ελλάδα;

H τετραήμερη εβδομάδα 36ώρης εργασίας (4 οκτάωρα) κρίνοντας από τα γραφόμενα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, δεν είναι μια ρεαλιστική προοπτική.

Αυτό που δείχνουν όμως τα πιλοτικά projects εργασίας που συμβαίνουν ήδη σε κράτη όπως η Ισπανία, η Σκωτία και η Ιαπωνία, είναι πως το 4ήμερο είναι κάτι που “περιμένει στην γωνία” για κάθε εργαζόμενο στον δυτικό κόσμο και όχι μόνο.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Πόσο υψηλή νοημοσύνη έχεις; Κάνε το τεστ

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!