σε , , ,

Παιδιά-ηθοποιοί που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά: Να μιλήσουμε και για το ρόλο των γονιών τους;

Ορθώς καταγγέλλουν τους βιαστές τους, όμως στην περίπτωση της Eliza Dushku ίσως πρέπει να καταγγελθούν και οι γονείς…

photomix image 62
Τότε και τώρα: Η ηθοποιός Eliza Dushku

Πρώτα είχαμε την καταγγελία του ηθοποιού Άντονι Ραπ που ισχυρίστηκε ότι όταν ήταν 14 του την έπεσε ο 26χρονος, τότε, Κέβιν Σπέισι. (Σύμφωνα με τον Ραπ ο Σπέισι δεν του έκανε κάποια σεξουαλική πράξη και τον άφησε να φύγει όταν ο Ραπ είπε ότι δεν ενδιαφέρεται.) Ο Σπέισι απαξιώθηκε, έχασε τη δουλειά του και δικαίως ή αδίκως είναι πλέον μισητός και για πάντα στιγματισμένος.

Ήταν η αρχή του κύματος καταγγελιών εναντίον διασήμων και ενθουσιασμένο/σοκαρισμένο το αδηφάγο κοινό δεν πολυνοιάστηκε να ασχοληθεί και με το ρόλο των γονιών του Ραπ. Φταίνε σαφώς χίλιες φορές λιγότερο απ’ τον Σπέισι όμως και πάλι: Άφηναν το γιο τους -για τον οποίο ήταν ηθικά αλλά και νομικά υπεύθυνοι- να πηγαίνει σε ολονύκτια πάρτι ενηλίκων, με ναρκωτικά, ποτά και σεξ.

Ας δεχτούμε για χάρη της κουβέντας ότι ήταν βλάκες, ότι δεν ήξεραν, ότι δεν μπορούσαν να φανταστούν.

Όμως η περίπτωση μιας πιο πρόσφατης καταγγελίας είναι τελείως διαφορετική. 

Eliza Dushku in True Lies
H Dushku με τον κινηματογραφικό «μπαμπά» της Arnold Schwarzenegger.

Η Eliza Dushku ήταν 12 ετών όταν γύριζε την ταινία True Lies του Τζέιμς Κάμερον. Με ανάρτησή της στο Facebook (ολόκληρη εδώ) υποστηρίζει ότι ο συντονιστής των κασκαντέρ και των επικίνδυνων σκηνών Joel Kramer κέρδισε την εμπιστοσύνη της (και των γονιών της) και όταν οι γονείς την άφησαν να πάει μαζί του στο ξενοδοχείο του για να κάνουν μπάνιο στην πισίνα και να βγουν για σούσι, αυτός την κακοποίησε σεξουαλικά.

Και πάλι, πες πως αγνοούμε το γεγονός ότι άφησαν το 12χρονο παιδί τους με έναν 36χρονο άντρα για να μόνους σε ένα ξενοδοχείο για ολόκληρη τη μέρα. Πάλι κάποιος μπορεί καλοπροαίρετα να αναρωτηθεί «πώς να ήξεραν οι “καημένοι” οι γονείς»; Εδώ όμως αλλάζουν τα πράγματα. Γιατί μετά την σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης κόρης τους, οι γονείς ΕΜΑΘΑΝ. Και δεν έγινε τίποτα. Η Dushku συνέχισε να παίζει στην ταινία, ο υπεύθυνος των επικίνδυνων σκηνών της έκανε τη ζωή μαύρη βάζοντάς την σε κίνδυνο, και πέρασαν περίπου 25 χρόνια από τότε για να αποφασίσει -ορθώς- η ηθοποιός να τον καταγγείλει.

Τους γονείς της τους κατήγγειλε όμως πουθενά; (Ρητορικό το ερώτημα, όχι δεν τους κατήγγειλε και μετά την κατακραυγή στα σχόλια του FB η μητέρα ανέλαβε, εκ των υστέρων, την ευθύνη, λέγοντας ότι «δεν είχε καταλάβει τι είχε γίνει ακριβώς».)

Αν αυτό δεν είναι παραμέληση ανηλίκου τι είναι;

Ακούστε πώς περιγράφει η ίδια το γεγονός ότι μετά την σεξουαλική κακοποίησή της απ’ τον άντρα είπε σ’ ένα σωρό κόσμο τι είχε μόλις συμβεί στο ξενοδοχείο:

“At the time, I shared what happened to me with my parents, two adult friends and one of my older brothers. No one seemed ready to confront this taboo subject then, nor was I”. («Εκείνες τις μέρες, μοιράστηκα το τι μου συνέβη με τους γονείς μου, δύο ενήλικες φίλους και έναν απ’ τους μεγαλύτερους αδερφούς μου. Κανένας δεν έμοιαζε έτοιμος να έρθει αντιμέτωπος με αυτό το θέμα-ταμπού, ούτε βέβαια κι εγώ»)

Λίγο πιο κάτω λέει πως μια απ’ τις δύο (ενήλικες) φίλες της που είχε αποκαλύψει τι είχε συμβεί πήγε στα γυρίσματα για να τα «ψάλλει» στον Joel Kramer. Δεν αναφέρει πουθενά πως οι γονείς της προσπάθησαν έστω να του τα ψάλλουν.

Screenshot 30
O Joel Kramer σήμερα, με άλλο κοριτσάκι… Μετά την καταγγελία της Dushku, κι άλλες γυναίκες τον κατήγγειλαν.

Είναι φριχτά όσα περιγράφει πως τράβηξε, αλλά το πρώτο πράγμα στο οποίο πήγε το μυαλό μου ήταν οι γονείς. Και, αυτή τη φορά -όπως είδα έπειτα στα σχόλια, δεν ήμουν ο μόνος.

Είναι δυνατόν το 12χρονο παιδί να αποκάλυψε στους γονείς του ότι ένας μεγάλος που εμπιστεύονταν την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά (μέχρι εκσπερματώσεως) και αυτοί απλά «να μην έμοιαζαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα-ταμπού»;

Και δεν λέω να πήγαιναν να του σπάσουν τα μούτρα φυσικά. Όμως συνέχισαν να αφήνουν την 12χρονη κόρη τους να πηγαίνει μαζί του στα γυρίσματα -ήταν ο υπεύθυνος για την ασφάλειά της- και να πρέπει να δέχεται καθημερινά την άλλου είδους πλέον κακοποίησή του; (Η Dushku λέει πως ο Kramer σαμποτάριζε τις επικίνδυνες σκηνές της με αποτέλεσμα να τραυματίζεται, να τρομάζει και τελικά να σπάσει και τα πλευρά της και να βρεθεί στο νοσοκομείο!)

Εννοείται πως ο Joel Kramer, εφόσον έκανε τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις, πρέπει να τιμωρηθεί. Αυτός είναι ο πρώτος και κύριος φταίχτης. Όμως, οι γονείς, ακόμα κι αν δεν μπορούσαν να το είχαν αποτρέψει, ύστερα απ’ την αποκάλυψη δεν απέτυχαν στο ρόλο τους; Δεν απογοήτευσαν το παιδί τους; Η Dushku μοιάζει να μην έχει παράπονα ή αν έχει δεν τα αναφέρει στην ανοιχτή της επιστολή.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους που οι γονείς δεν έκαναν τίποτα. Υποψιαζόμαστε ότι είχαν γλυκαθεί με την Χολιγουντιανή ζωή και την ευκαιρία να βγάλουν εκατομμύρια απ’ την κόρη τους που θα πρωταγωνιστούσε σε ένα blockbuster, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Αν δε μπορούσαν να αποσύρουν την κόρη τους απ’ το πλατό γιατί δεν θα ήθελαν να χάσουν τα λεφτά και την ευκαιρία να γίνει σταρ, θα μπορούσαν να είχαν καταγγείλει τον Kramer και να είχαν απαιτήσει την απόλυσή του. Δεν έκαναν τίποτα.

Όταν ένα παιδί λέει στους γονείς του ότι κακοποιήθηκε κι αυτοί αντί να το ψάξουν έστω κάνουν τα στραβά μάτια, είτε επειδή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, είτε επειδή φοβούνται, ή επειδή δε θέλουν να χάσουν τα λεφτά, είναι απλά κατάπτυστοι.

*Διαφορετική περίπτωση γονιού: Η Μία Φάροου… 

«Ήταν πραγματικά τρομακτική! Μας έδερνε ανεξέλεγκτα αν δε λέγαμε ψέματα για χάρη της» – Ο γιος της Μία Φάροου και του Γούντι Άλεν μιλά

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!