σε , ,

O Πάρης Γρηγοράκης εμπνεύστηκε αυτό το φιλμάκι από πίνακες ζωγραφικής

Προβάλλουμε τη Lily και μιλούμε με τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο της

photomix image 3

Ένα ατμοσφαιρικό ερωτικό θρίλερ τοποθετημένο σε ένα ασαφές παρελθόν έφτιαξε ο Πάρης Γρηγοράκης. Μια ιστορία εμπνευσμένη από τους πίνακες και τη χρωματική παλέτα του μπαρόκ και του ροκοκό. Ένα στυλιζαρισμένο σουρεαλιστικό «παιχνίδι» το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, όπου κι αν προβλήθηκε. Η ταινία μικρού μήκους «Lily», που διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Δράμας 2016, πλέον κυκλοφορεί πλέον και στο διαδίκτυο και μπορεί ο καθένας να την παρακολουθήσει εδώ.

Πλοκή

Η «Lily» περιγράφει την ζωή μιας γυναίκας η οποία ζει αποκομμένη στο ξεχασμένο στο παρελθόν διαμέρισμά της. Ένα διαμέρισμα φορτωμένο με φλοράλ ταπετσαρίες και εντυπωσιακά διακοσμητικά αντικείμενα που συνδέεται με το ιδιωτικό της θερμοκήπιο. Η ίδια με εντυπωσιακά φορέματα και κοσμήματα βγαλμένα από μια άλλη εποχή, βιώνει σε έναν αλλοτινό κόσμο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να βλάψει όσους εισέρχονται σε αυτόν.

Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της ταινίας «Lily», Πάρη Γρηγοράκη και μας είπε για την αρχική ιδέα, τις εμπειρίες από τα φεστιβάλ και για το αν είναι δύσκολο να δημιουργήσεις μια ταινία μικρού μήκους.

29856038 2082381738672365 2142280037 n
Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πάρης Γρηγοράκης

-Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Τι εννοούμε τελικά με τον όρο «Ταινία μικρού μήκους» και ποιες οι βασικές διαφορές από μια κανονική πέρα από τη διάρκεια; 

Τεχνικά η σημαντικότερη διαφορά είναι o χρόνος περάτωσης της ταινίας σε συνδυασμό με το budget της. Όλα γίνονται σε μικρότερο χρόνο και με πολύ μικρότερο προϋπολογισμό από μια ταινία μεγάλου μήκους. Τώρα όσον αφορά το περιεχόμενο, σε μια ταινία μικρού μήκους θα πρέπει ο σκηνοθέτης σε περιορισμένο χρόνο να πει μια ολοκληρωμένη ιστορία αν μιλάμε δηλαδή για μια ταινία μυθοπλασίας. Πολλές φορές αυτός ο χρόνος δεν είναι αρκετός, οπότε με έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους πρέπει να ειπωθεί αυτή η ιστορία και να την καταλάβει ο θεατής. Ταυτόχρονα πρέπει ο σκηνοθέτης να περάσει το μήνυμα που θέλει και να αγγίξει τους θεατές με τους χαρακτήρες και την δραματουργία του. Σε μια μεγάλου μήκους ταινία αυτή η διαδικασία είναι πιο εύκολη καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος για να «ωριμάσει» η δράση και οι χαρακτήρες της ταινίας και να δεθεί ο θεατής μαζί τους.

-Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα για την ταινία και μάλιστα εκείνη τη χρονική στιγμή;

Η ιδέα της ταινίας ήρθε μετά από το πέρας μιας μεγάλου μήκους ταινίας που συν-σκηνοθέτησα. Ήταν μια ταινία τελείως διαφορετική από το «Lily». Το «Lily» προέκυψε από την ανάγκη να γίνει κάτι πιο προσωπικό και πιο καλλιτεχνικό. Ήθελα να ασχοληθώ με κάτι που να προέρχεται από τη ζωγραφική και να αποτυπώνει την αισθητική των έργων τέχνης από την περίοδο του μπαρόκ και του ροκοκό. Για αυτό και το «Lily» είναι στημένο ώστε να θυμίζει κάδρα από πίνακες της εποχής. Υπήρξε μια μελετημένη προσέγγιση στα πλάνα, στις κινήσεις και στη στάση των ηθοποιών, στα ρούχα και φυσικά στον φωτισμό. Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι το οποίο θα ήταν εικαστικά άρτιο.

Lily Still 04

-Γιατ «Lily»; Σημαίνει ίσως κάτι για εσάς αυτό το όνομα;

«Lily» γιατί είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λουλούδια που απεικονίζονται σε πίνακες μπαρόκ. Ο λευκός κρίνος υπάρχει σε πολλές ανθοσυνθέσεις σε πίνακες της εποχής και συχνά συμβολίζει την αθωότητα και την γαλήνη, ένας οξύμωρος συμβολισμός μέσα στην ταινία. Το «Lily» επίσης είναι και ένα «χαρούμενο» γυναικείο όνομα για αυτό και ο συνδυασμός αυτών των δυο εννοιών έγινε και ο τίτλος της ταινίας. Κάτι τόσο αθώο μπορεί κρύβει από πίσω πολλά μυστικά.

Η ταινία διέγραψε μια εξαιρετική πορεία σε διάφορα εγχώρια και Διεθνή φεστιβάλ. Διαγωνίστηκε μάλιστα και στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2016. Τι αποκόμισαν άραγε οι συντελεστές απ’ όλο αυτό το ταξίδι;

Γενικά τα κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο είναι λίγο απρόβλεπτα. Παίζουν ανάλογα με τις τάσεις της εποχής και την ψυχολογία του κόσμου εκείνη την περίοδο. Αυτό που συνειδητοποιήσαμε είναι πως υπάρχουν πολλοί εξαιρετικά ταλαντούχοι άνθρωποι που δημιουργούν αξιόλογες δουλειές. Ήταν ένα ευχάριστο ταξίδι που μας ωρίμασε ώστε να γίνουμε καλύτεροι στις επόμενες μας παραγωγές.

-Πόσο εύκολο ή και όχι είναι τελικά να δημιουργηθεί μια ταινία από μια ολιγομελής ομάδα;

Το καλό με την ομάδα που δουλέψαμε ήταν πως ήμασταν ήδη δεμένη από την προηγούμενη ταινία που συνεργαστήκαμε. Ξέραμε ο ένας τον άλλον αρκετά καλά και όλα λειτούργησαν ρολόι, οπότε σε θέμα συνεργασίας δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Αυτό φάνηκε και στο αποτέλεσμα της ταινίας όπου όλα ξεχωρίζουν όσο πρέπει χωρίς, για παράδειγμα, η σκηνογραφία να επισκιάζει την φωτογραφία, ή τα κοστούμια τις ερμηνείες κτλ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φυσικά ήταν η χρηματοδότηση η οποία έγινε από προσωπικές πηγές. Το περιορισμένο budget όμως δεν μας εμπόδισε στο να λειτουργήσουμε δημιουργικά και να ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα. Το καλό κλίμα και η αγάπη της ομάδας για την ταινία μας οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Δείτε την ταινία «Lily» παρακάτω

Lily

Lily is an erotic thriller between a sexually oppressed woman and a young man. Shot in 5K Red Epic Camera, in surrealistic slow motion.

Οι συντελεστές

Οι ηθοποιοί, Στέλλα Καζάζη και Χρήστος Μπάτζιος ενσαρκώνουν τους δυο τραγικούς ήρωες της ταινίας ενώ:

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Πάρης Γρηγοράκης
Παράγωγη: Χριστίνα Γκωλέκα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Χριστοδούλου
Art Director & Κοστούμια: Εύη Μποκοβού
Μοντάζ: Φαίδρα Κωνσταντινίδη
Μουσική & Ηχητικός Σχεδιασμός: Τάσος Καραδέδος
Make-up Artist: Χρηστός Ράγιος
Κομμώσεις: Μάριος Γιαγιάς

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!