σε , ,

Είναι αλήθεια: Η Μπουμπουλίνα είχε γίνει Ναύαρχος της Αγίας Ρωσίας

Αυτή είναι η ιστορία της μοναδικής περίπτωσης γυναίκας παγκοσμίως με αυτόν τον τίτλο

ceb7 cebccf80cebfcf85cebccf80cebfcf85cebbceafcebdceb1 ceb5cf80ceb9cf84ceafceb8ceb5cf84ceb1ceb9 cf83cf84ceb1 cebaceaccf83cf84cf81ceb1

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Δεκάδες ρωσικά sites αναφέρονται στην Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα  (ή Μπομπελίνα) ως – οιονεί – εθνική ηρωίδα και της Ρωσίας.

Με αφορμή την απονομή του τίτλου του Υποναυάρχου στην Μπουμπουλίνα από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, 193 χρόνια μετά το θάνατό της – κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η αόριστη πληροφορία ότι ήδη από την εποχή της Επανάστασης του 1821 έχει απονεμηθεί στην Μπουμπουλίνα ο τίτλος του Ναυάρχου από τους Ρώσους!

Πράγματι, στη Ρωσία εκτιμήθηκε ιδιαίτερα το θάρρος της και ο Τσάρος Αλέξανδρος Α’  της απένειμε τον τίτλο του Ναυάρχου του στόλου της Ρωσίας και – τιμητικά – το ξίφος των Μογγόλων. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο Τσάρος Αλέξανδρος πέθανε 1 Δεκεμβρίου του 1825,  και η Μπουμπουλίνα τον Μάϊο του 1825, η απονομή έγινε εκείνο τον καιρό. Είναι σαφώς η μοναδική περίπτωση γυναίκας παγκοσμίως με αυτόν τον τίτλο, όπως τονίζεται κατά κόρον στα ρωσικά sites.

Στο μυθιστόρημα του Νικολάι Γκόγκολ «Νεκρές ψυχές», η Μπουμπουλίνα απεικονίζεται  σε έναν από τους πίνακες που έχει στο σπίτι του ο ήρωας του έργου, Σομπακέβιτς.

Υπάρχει ακόμα και η απεικόνιση της Μπουμπουλίνας ως έφιππης λαϊκής ηρωίδας.

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ2

Ένας από τους σημαντικότερους ρώσους τοπιογράφους, ο Ιβάν Αϊβαζόφσκυ, σε έναν πίνακά του απεικονίζει ένα πλοίο της Μπουμπουλίνας να προβαίνει σε αποκλεισμό ενός τουρκικού πλοίου.

Από τα παραπάνω – άκρως ενδεικτικά – φαίνεται πως αυτό που έκανε τώρα το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, το έκανε στον καιρό του η «Αγία Ρωσία».

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να μελετήσει κανείς την περίπτωση της Μπουμπουλίνας στην ρωσική βιβλιογραφία.

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ3

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!