σε , ,

Η Κωνσταντινούπολη μέσα από πολύχρωμες φωτογραφίες του 1890

Εντυπωσιακά όμορφες εικόνες: Η Αγία Σοφία, το Τοπ Καπί, η Αυτοκρατορική Πύλη κ.α

Screenshot 23 1

Η επίσημη μετονομασία της Πόλης από Κωνσταντινούπολη σε Ιστανμπούλ έγινε το 1930, που σημαίνει ότι οι παρακάτω φωτογραφίες οι οποίες χρονολογούνται από το 1890 τραβήχτηκαν όταν ονομαζόταν -και επισήμως, και για τους ίδιους τους Τούρκους- ακόμη Κωνσταντινούπολη, εξ ου και οι λεζάντες στο κάτω μέρος τους. Αλλά παρά το όνομα και τις άλλες αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία 130 χρόνια, η Κωνσταντινούπολη παραμένει ως και σήμερα η πύλη μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο παλιότερο και πιο εντυπωσιακό μνημείο της, την Αγία Σοφία, λέει το openculture.

1 10

Τη δεκαετία του 1890 η Αγία Σοφία ήταν τζαμί. Μετατράπηκε σε μουσείο το 1934 και ξανά σε τζαμί πριν από λίγο καιρό. Ωστόσο λόγω της μοναδικής της αρχιτεκτονικής θα παραμείνει αναμφίβολα το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της Κωνσταντινούπολης και στο μέλλον.

2 8

Για όσους δεν είχαν την δυνατότητα να ταξιδέψουν ως την Κωνσταντινούπολη εκείνη την εποχή, ή δεν είχαν την δυνατότητα να αγοράσουν κάποιο σουβενίρ, υπήρχαν οι εκτυπώσεις Photocrom. Δεν ήταν ακριβώς έγχρωμες φωτογραφίες, αλλά χρωματισμός ασπρόμαυρων εικόνων.

3 9

Η χρήση του Photocrom για την αποτύπωση σημαντικών μνημείων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Ρώμη, η Βενετία και το Παρίσι, ήταν πολύ συνηθισμένη. Όπως λέει ο ιστότοπος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου: «Πρόκειται για εικόνες με βάση το μελάνι που παράγονταν μέσω της άμεσης φωτογραφικής μεταφοράς ενός πρωτότυπου αρνητικού σε λιθογραφίες και χρωματογραφικές πλάκες εκτύπωσης», μια τεχνολογία που επέτρεψε τη μαζική παραγωγή εικόνων για ευρεία διανομή. Χάρη σε εταιρείες όπως η Detroit Publishing Company, άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο μπορούσαν να δουν την Κωνσταντινούπολη όπως περίπου ήταν στην πραγματικότητα.

4 6

Οι εικόνες βρίσκονται στο διαδικτυακό αρχείο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και περιλαμβάνουν την Αγία Σοφία, την κρήνη του Σουλτάνου Αχμέτ Γ’, την αυτοκρατορική πύλη του Τοπκάκι και τη Γέφυρα του Γαλατά.

Υπάρχουν και άλλες εικόνες που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή της Πόλης με σκηνές από το παζάρι του Eminönü, κουρείς και μάγειρες του δρόμου κ.α. Τα χρώματα και οι αντιθέσεις του Photocrom δίνουν στις εικόνες μια έντονη αίσθηση πραγματικότητας. Αν και όπως γνωρίζουν όσοι βρέθηκαν εκεί, η ζωντάνια της Κωνσταντινούπολης ξεπερνά κάθε εικόνα.

5 6

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Τι βαθμό θα έπαιρνες σε αυτό το τεστ Ιστορίας γυμνασίου;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!