σε , ,

Το γεφύρι του Μανώλη: Αυτή είναι ιστορία του γεφυριού που είναι έτοιμο να καταρρεύσει

Για περίπου 300 χρόνια αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη

Έτοιμο να καταρρεύσει είναι ένα από τα παλιότερα πετρόκτιστα γεφύρια της Ελλάδας, το γεφύρι του Μανώλη στην Ευρυτανία καθώς έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Το γεφύρι του Μανώλη, το οποίο κινδυνεύει να πέσει ολοσχερώς με την πρώτη νεροποντή του χειμώνα, χτίστηκε το 1659, βρίσκεται σε απόσταση 50χλμ από το Καρπενήσι και πίσω του κρύβει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

Ποιος ήταν ο Μανώλης;

To γεφύρι πήρε το όνομα του από τον Ηπειρώτη χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) όπου ζούσε με την γυναίκα του την Παρασκευή. Ο μύθος λέει ότι το ζευγάρι καθώς δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδιά, παραλλήλιζε τρία μεγάλα έργα που δημιούργησε ως παιδιά του, το γεφύρι ήταν το αγόρι και οι κόρες του οι εκκλησίες της Αγ. Παρασκευής στη Χρύσω και της Αγ. Παρασκευή στα Βραγγιανά. Ένας άλλος θρύλος υποστηρίζει ότι ο πρωτομάστορας Μανώλης είχε αναλάβει να χτίσει το γεφύρι για λογαριασμό του βασιλιά του Αγγελοκάστρου, το γεφύρι όμως δε στεριώνει και ο πρωτομάστορας κινδύνευε να θανατωθεί. Η βασιλοπούλα όμως που ήταν ερωτευμένη με τον πρωτομάστορα έπεσε μέσα στα βαθιά νερά του ποταμού με αποτέλεσμα το γεφύρι τελικά να στεριώσει. Μην μπορώντας να αντέξει το χαμό της βασιλοπούλας, ο Μανώλης έπεσε κι αυτός μέσα στα νερά του ποταμού και πνίγηκε.

Το γεφύρι που εξαφανίζεται

Το γεφύρι για περίπου 300 χρόνια αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Το 1807 μάλιστα αποτέλεσε πεδίο μάχης μεταξύ των κλεφταρματολών του Κατσαντώνη και των Τουρκαλβανών του Άγου Μουχουρτάρη. Στη συμπλοκή σκοτώθηκαν 80 Τουρκαλβανοί και 10 Έλληνες, ανάμεσά τους και ο Βασίλης Δίπλας, νονός του Κατσαντώνη, στα 75 του χρόνια. Από το 1964 όμως, τότε που κατασκευάστηκε το φράγμα των Κρεμαστών, πλήθος αξιόλογων χτισμάτων χάθηκαν κάτω από τα νερά της τεχνητής λίμνης που δημιούργησε το φράγμα. Εξαίρεση αποτελεί το γεφύρι του Μανώλη το οποίο ανάλογα με την στάθμη των νερών τις λίμνης πότε εξαφανίζεται και πότε εμφανίζεται ξανά. Οι επισκέπτες μπορούν να το θαυμάσουν από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ακόμα και τον Οκτώβρη, ανάλογα με τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις στα βουνά κατά την διάρκεια του έτους.

Το γεφύρι του Μανώλη σε video του Ανδρέα Κουτσοθανάση

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

6 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση