σε ,

Πώς ολόκληρη η Γαλλία ερωτεύθηκε τα απομνημονεύματα ενός σκύλου

Τα απομνημονεύματα της χαρούμενης ζωής του Ubac έχουν γίνει η λογοτεχνική επιτυχία της χρονιάς στη Γαλλία

1 25

O Ubac ήταν ένας δασύτριχος σκύλος 45 κιλών που κουνούσε την ουρά του με απίστευτη περιέργεια και ενθουσιασμό, αλλά δεν ήξερε, όταν πέθανε σε ηλικία 13 ετών, ότι θα γινόταν σταρ της λογοτεχνίας στη Γαλλία, ο απίθανος ήρωας ενός μπεστ σέλερ-έκπληξη που έχει γίνει εκδοτικό φαινόμενο, γράφει ο Guardian.

Ο Cédric Sapin-Defour, δάσκαλος σπορ και λάτρης του βουνού, έγραψε το βιβλίο με τίτλο Son odeur après la pluie (Η μυρωδιά του μετά τη βροχή), όχι απλώς ως φόρο τιμής στην αγάπη που νιώθουν οι άνθρωποι για τα κατοικίδια ζώα τους αλλά και ως μέσο έκφρασης της βαθιάς θλίψη που μπορεί να γίνει αισθητή μετά το θάνατο ενός σκύλου, όταν το μόνο που μένει είναι ένα κολάρο και μερικές τρίχες διάσπαρτες στο σπίτι.

Παρά την τεράστια αγάπη της Γαλλίας για τα κατοικίδια – η χώρα έχει περίπου 8 εκατομμύρια κατοικίδια σκυλιά – ο κόσμος των εκδόσεων δεν περίμενε την επιτυχία του βιβλίου. Κυκλοφόρησε την περασμένη άνοιξη σε 4.300 αντίτυπα και χωρίς διαφημιστικό προϋπολογισμό.

Αλλά οι υπάλληλοι στην ακμάζουσα σκηνή των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων της Γαλλίας άρχισαν να το διαβάζουν και να το συστήνουν στον κόσμο. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχε γίνει μπεστ σέλερ, πουλώντας 70.000 αντίτυπα. Πρόσφατα κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο 30 εκατομμυρίων για βιβλία για ζώα έχοντας πουλήσει περισσότερα από 140.000 αντίτυπα.

Μετά την απονομή του βραβείου, ο Sapin-Defour είπε στο ραδιόφωνο του RTL: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ζω σε έναν κόσμο όπου ένα βιβλίο που αφηγείται μια ιστορία αγάπης μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός ζώου μπορεί να βρει τόσο μεγάλο κοινό… Όταν συναντώ βιβλιοπώλες και αναγνώστες, βλέπω ότι το βιβλίο σημαίνει κάτι για αυτούς, τους παρηγορεί και επικυρώνει την αγάπη τους για τα ζώα».

Η ιδέα ήταν να δηλώσει ξεκάθαρα την αγάπη του για το κατοικίδιό του χωρίς να αισθάνεται γελοίος. Ο Sapin-Defour αντιπαθεί τις λέξεις «κύριος» ή «ιδιοκτήτης», περιγράφοντας τον εαυτό του και τον Ubac ως ίσους, με όλα τα ελαττώματα μιας φιλίας. «Δεν ξέρω γιατί κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μιλήσουμε με τους σκύλους», γράφει. «Καθένας από εμάς πιθανώς ονειρεύεται κρυφά να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στη Γη που θα μιλήσει με το σκύλο του». Όμως, επειδή τα σκυλιά γερνούν πολύ πιο γρήγορα από τους ανθρώπους, ο χρόνος γίνεται εχθρός. Το σχόλιο που ακούει συχνά «Ω, καλά, θα πάρεις άλλο σκυλί» είναι αφόρητο, λέει.

2 16

Η Laure Barros από το βιβλιοπωλείο Garin στο Chambéry είπε: «Στην αρχή θεωρήθηκε  απροσδόκητη επιτυχία, αλλά στην πραγματικότητα πολλοί βιβλιοπώλες το είχαν διαβάσει και νόμιζαν ότι ήταν υπέροχο, επομένως ήταν μια επιτυχία που άξιζε. Οι βιβλιοπώλες το διάβασαν και το πρότειναν στους πελάτες κι έτσι, χάρη σε αυτούς, έγινε φαινόμενο των ΜΜΕ. Δείχνει ότι οι αναγνώστες εμπιστεύονται τους βιβλιοπώλες.

Η Manon Andrevon από το βιβλιοπωλείο La Librairie des Bauges στο Albertville είπε: «Μας το ζητούν συνεχώς οι πελάτες και το αγοράζουν ήδη ως χριστουγεννιάτικο δώρο, όλοι μιλούν για αυτό».

Ο Aliénor Mauvignier, ο ιδιοκτήτης του μικρού, ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου, Comment Dire, στη Rennes, είπε: «Είναι μια επιτυχία από στόμα σε στόμα που ξεκίνησε με τους βιβλιοπώλες να το διαβάζουν και να το συστήνουν… Άνθρωποι που αγαπούν τα σκυλιά, που έχουν μια προσκόλληση στα κατοικίδια, βλέπουν σε αυτό το βιβλίο μια επιβεβαίωση της σχέσης που έχουν με το δικό τους κατοικίδιο».

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!