σε ,

Τα γυρίσματα της «Λάμψης» ήταν μεγαλύτερο θρίλερ απ’ την ίδια την ταινία

Η τρέλα δεν τελείωνε όταν έκλειναν οι κάμερες

3 17

Η δημιουργία της ταινίας «Η Λάμψη» ήταν μεγαλύτερος εφιάλτης από την ίδια την υπόθεση της ταινίας. Κάθε είδους φρικτά γεγονότα συμβαίνουν στην ταινία, αλλά η τρέλα δεν τελείωνε όταν έσβηναν οι κάμερες. Στην πραγματικότητα, οι φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα στα παρασκήνια μπορεί να συνέβαλαν στο να γίνει η παραφροσύνη πιο απτή και στην οθόνη, λέει το Ranker.

1. Ο Stanley Kubrick έκανε τον Scatman Crothers να κλάψει

1 31

Ο Scatman Crothers υποδύεται τον Dick Hallorann, τον μάγειρα του ξενοδοχείου. Αν και ο ηθοποιός επαίνεσε τον Kubrick για τις σκηνοθετικές του ικανότητες, οι δυο τους είχαν μια τεταμένη στιγμή. Για τη σκηνή στην κουζίνα του ξενοδοχείου, ο Kubrick απαίτησε μια ατελείωτη σειρά λήψεων. Γύρω στην 85η λήψη, απογοητευμένος και εξαντλημένος ο Crothers ξέσπασε σε κλάματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε: «Τι θέλετε, κύριε Kubrick; Τι θέλετε;»

2. Ο Kubrick δεν μπόρεσε να γυρίσει ορισμένες σκηνές επειδή φοβόταν να πετάξει

2 21

Ο Stanley Kubrick φοβόταν να πετάξει, γι’ αυτό γύριζε τις ταινίες του στο Λονδίνο, όπου ζούσε. Αυτό τον δυσκόλεψε λίγο να σκηνοθετήσει πλάνα που δεν μπορούσαν να γίνουν εκεί. Οι εξωτερικοί χώροι του The Shining γυρίστηκαν στο Όρεγκον και τη Μοντάνα, όπου ο Kubrick αρνήθηκε να πάει επειδή έπρεπε να πετάξει με το αεροπλάνο.

3. Ο Kubrick άλλαξε το τέλος όταν η ταινία ήταν ήδη στις αίθουσες

3 17

Ο σκηνοθέτης Lee Unkrich, δημοσίευσε μερικές κομμένες σελίδες σεναρίου που περιγράφουν λεπτομερώς ένα εναλλακτικό τέλος. Μια εβδομάδα αφότου η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους, ο Stanley Kubrick άλλαξε γνώμη. Διέταξε να κοπεί η σκηνή από όλα τα φιλμ που είχαν κυκλοφορήσει και να καταστραφεί, ώστε να μην μπορέσει ποτέ να αποκατασταθεί.

4. Το ξενοδοχείο δεν άφησε τον Kubrick να χρησιμοποιήσει το δωμάτιο 217

4 14

Το εξωτερικό του ξενοδοχείου Overlook είναι στην πραγματικότητα το Timberline Lodge, που βρίσκεται στο Όρεγκον. Επιλέχθηκε για τη χιονισμένη τοποθεσία του και την ατμοσφαιρική του όψη. Πριν ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου συμφωνήσει να αφήσει τον Stanley Kubrick να κάνει γυρίσματα , είχε ένα συγκεκριμένο αίτημα. Του ζήτησε να μην χρησιμοποιήσει το δωμάτιο 217, καθώς ανησυχούσε ότι οι επισκέπτες θα φοβούνταν πολύ να μείνουν εκεί αν έβλεπαν την ταινία.

5. Ο Jack Nicholson κοιμόταν στο πάτωμα μεταξύ των σκηνών

5 14

Το 2015, η Louise Burns είπε ότι ο Nicholson ήταν τόσο εξαντλημένος που κοιμόταν στο πάτωμα ανάμεσα στις σκηνές. Σύμφωνα με την ίδια: Ήταν εξαιρετικά πολλές ώρες γυρισμάτων και νομίζω ότι ο Stanley έβαζε τον Jack να δουλεύει μέχρι να του πέσουν τα σπιρτόξυλα από τα μάτια, οπότε έπρεπε να κοιμάται ανάμεσα στις σκηνές.

6. Η Shelley Duvall είπε ότι η συνεργασία της με τον Kubrick ήταν αφόρητη

6 14

Περίπου έξι μήνες μετά την κυκλοφορία της ταινίας το 1980, η  είπε ότι η συνεργασία της με τον Kubrick ήταν «σχεδόν αφόρητη», λόγω του υπερβολικού αριθμού λήψεων που απαιτούσε ακόμη και για τα πιο απλά πλάνα. Πρόσθεσε, «Έπρεπε να κλαίω 12 ώρες την ημέρα, όλη την ημέρα για εννέα μήνες συνεχόμενα, πέντε ή έξι ημέρες την εβδομάδα. Ήμουν εκεί ένα χρόνο και ένα μήνα».

7. Μια πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος του σετ

7 12

Η ταινία γυρίστηκε στα Elstree Studios στο Λονδίνο και η τεράστια κλίμακα του ξενοδοχείου  απαιτούσε μεγάλο αριθμό σκηνικών. Στο τέλος των γυρισμάτων, μια τεράστια φωτιά ξέσπασε στο στούντιο, καταστρέφοντας εντελώς δύο σκηνές. Μία από αυτές φιλοξενούσε τμήματα του faux Overlook και έκανε τα γυρίσματα να σταματήσουν μέχρι να ξαναφτιαχτούν τα σκηνικά.

8. Ο  Danny Lloyd δεν ήξερε ότι έπαιζε σε ταινία τρόμου

8 11

Ο Danny Lloyd είπε στον Guardian ότι ο Kubrick  δεν του εξήγησε ποτέ την πλοκή της ταινίας. Πίστευε ότι απλώς έκανε μια ταινία για μια οικογένεια που ζούσε σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο. Τον κράτησαν επίσης μακριά από σκηνές που θα μπορούσαν να τον είχαν τραυματίσει.

9. 900 τόνοι αλατιού χρησιμοποιήθηκαν για το χιόνι

9 10

Η κορυφαία σκηνή βρίσκει τον Jack Torrance να κυνηγά τον γιο του Danny μέσα από τον λαβύρινθο, ο οποίος είναι καλυμμένος με χιόνι. Στην πραγματικότητα, το χιόνι ήταν ψεύτικο και ήταν φτιαγμένο από φορμαλδεΰδη και περίπου 900 τόνους αλάτι.

10. Ο Jack Nicholson παραλίγο να τραυματίσει κάποιον με το τσεκούρι

10 8

Όταν σκεφτόμαστε τη Λάμψη, η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η σκηνή με τον Jack Nicholson να κρατά ένα τσεκούρι. Ενώ ετοιμαζόταν να γυρίσει τη σεκάνς, ο ηθοποιός παρασύρθηκε λίγο. Πρώτα, άρχισε να χοροπηδάει, έτσι ώστε να μπει στο ρόλο. Έπειτα, σήκωσε το τσεκούρι και άρχισε να το περιστρέφει με μανία, σχεδόν χτυπώντας ένα μέλος του πληρώματος.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!