σε ,

E όχι και ο Μπέζος! – Για την κατάπτυστη λίστα «χρυσαυγιτών»

Πετσοκομμένες και αλλοιωμένες ατάκες στιγματίζουν καλλιτέχνες όπως είναι ο Γιάννης Μπέζος και ο Σάκης Ρουβάς. Ποια είναι η αλήθεια;

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μην κοροϊδευόμαστε: Και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να ωφεληθούν απ’ τη Χρυσή Αυγή. Και τα δύο κόμματα κωλυσιεργούσαν για χρόνια. Κανένα δεν είναι απολύτως αθώο, κανένα δεν «έλυσε» από μόνο του το πρόβλημα.

Όμως κυκλοφορεί μια ανώνυμη λίστα του ’13 από ένα τυχαίο σάιτ με ονόματα «υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής», και ξαφνικά όλοι την μοιράζονται στα facebook τους, έτσι «για να μην ξεχνάμε».

Σ’ αυτήν περιλαμβάνονται:

1) Κάποιοι που όντως στήριξαν δημόσια τη Χρυσή Αυγή (οι τραγουδιστές που φαντάζεστε κ.α.)

2) Κάποιοι δημοσιογράφοι -πάντα της κακιάς Δεξιάς φυσικά- που έκαναν αμφιλεγόμενες διατυπώσεις, και

3) Κάποιοι τελείως άσχετοι. Οι δηλώσεις των οποίων έχουν μπει πετσοκομμένες έως και αλλοιωμένες (και εντελώς εκτός πλαισίου) για να φανεί ότι ήταν Χρυσαυγίτες.

Λείπουν πολλοί που στήριξαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη Χ.Α., ή που έστω έκαναν αμφιλεγόμενες διατυπώσεις…

προφανώς επειδή η λίστα είναι του 2013, πριν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Καμμένος και ο Καλογήρου…

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για όσα επιβεβαίωσε χτες ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής

Χρησιμοποιώντας λοιπόν μια λίστα που έχει *μόνο* πολιτικούς αντιπάλους και προστατεύοντας το ΣΥΡΙΖΑ, διάφοροι Πολάκηδες αλλά και ο ίδιος ο Πολάκης- ξεφωνίζουν τους κακούς «χρυσαυγίτες» της επιλογής τους. Είναι λάθος, όπως θα ήταν λάθος και μια λίστα *μόνο* με Συριζαίους που στήριξαν -και με πράξεις, όχι μόνο με λόγια- τη Χ.Α.

Ο Ρουβάς του έκανε εξώδικο, κι ο Πολάκης απάντησε με ειρωνείες (τύπου, μα είσαι στη δημοσιευμένη λίστα, εγώ που το είπα σε πείραξε;), κρύβοντας ότι η λίστα έχει κόψει τη δήλωση του τραγουδιστή (που έλεγε πάνω κάτω Δεν με τρόμαξε η άνοδος της Χ.Α. αλλά ότι υπήρξαν οι συνθήκες για να συντελεστεί αυτή η άνοδος) και τον εμφάνιζε να λέει σκέτο «Δε με τρόμαξε που ο κόσμος ψήφισε Χρυσή Αυγή».

Κι ο Μπέζος;

Ναι είναι κι ο Μπέζος στη λίστα που με τέτοια απερισκεψία μοιράζουν σήμερα διάφοροι, χωρίς να εξακριβώσουν τι ειπώθηκε στα αλήθεια…

Και μάλιστα είναι τσουβαλιασμένος, όπως κι ο Ρουβάς, μαζί με Σφακιανάκη και άλλους αληθινούς ψηφοφόρους της Χ.Α. ώστε να θεωρήσουμε ότι είναι όλοι ίσα κι όμοια:

Αφού ένα τυχαίο, ανώνυμο κείμενο έχει το όνομα του Μπέζου και μια φράση, λογικά είναι αλήθεια ε;

Τι κι αν ο Μπέζος -πραγματικός Αριστερός, όχι απ’ αυτούς που για την εξουσία θα πουλήσουν και τη μάνα τους- ήταν τότε υποψήφιος (και μάλιστα σε τιμητική, μη εκλόγιμη θέση) στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΔΗ.ΜΑΡ και άρα δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να στηρίξει άλλο κόμμα; Τι κι αν δεκάδες δηλώσεις του -και πριν και μετά απ’ την παραπάνω πετσοκομμένη ατάκα- στηλίτευαν την ακροδεξιά γενικά και την Χ.Α. ειδικά;

Γιατί κανένας -ούτε ο Πολάκης, ούτε όσοι μοιράζονται σήμερα ελαφρά τη καρδία τη λίστα- δεν γκούγκλαραν για να δουν τι ισχύει;

Ως υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Μπέζος είχε κάνει σε εκπομπή μια ανάλυση της ανόδου της Χρυσής Αυγής και του πως επέδρασε *στους ψηφοφόρους* το απαράδεκτο χαστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλλη.

Ταυτόχρονα προσπάθησε να αναλύσει, χωρίς τσιτάτα, την άνοδο της Χ.Α. «Πέρα από την ιδεολογική της θέση η οποία είναι δεδομένη», είπε, «προτάσσει μια συμπεριφορά που είναι πάρα πολύ δυναμική και η οποία εκφράζεται και με ακρότητες».

Όταν ρωτήθηκε για το αν το χαστούκι μέτρησε θετικά σε ψηφοφόρους, ο ηθοποιός απάντησε «ναι, βεβαίως, το βλέπουμε». Την απάντηση του στήριξε λέγοντας πως «αλλιώς θα υπήρχε μια απώλεια [του ποσοστού της Χ.Α.], τότε θα έλεγε κανείς ότι αυτή η συμπεριφορά καταδικάζεται. Το χαστούκι δεν σημαίνει ότι κάποιος χτύπησε κάποιον συνάνθρωπό μας. Συμβολίζει ότι χτυπάει κάτι κατεστημένο. Θα μου πείτε ότι αυτή η μετάφραση είναι απλοϊκή. Απλοϊκή – ξεαπλοϊκή, αυτό πιάνει καρπό σε ορισμένους».

Μίλησε λοιπόν για το πώς είδαν τη βιαιοπραγία οι ψηφοφόροι κι όχι βέβαια αυτός. Και τι λάθος είπε; Έκανε μια ορθότατη ανάλυση: Το χαστούκι έδωσε πόντους στη Χ.Α. η οποία τρέφεται με ακρότητες, γιατί ορισμένοι [και πάλι, ΟΧΙ αυτός] το μετέφρασαν απλοϊκά, πως ήταν συμβολικό χαστούκι στο κατεστημένο.

Το ότι 8 χρόνια μετά χρειάζεται να αποδείξουν ο Ρουβάς κι ο Μπέζος ότι δεν είναι ούτε ελέφαντες ούτε Χρυσαυγίτες είναι εξοργιστικό.

Ελπίζω να βρουν το δίκιο τους, αν και για τον πολύ κόσμο μια ανώνυμη λίστα με πονηρά επιλεγμένες φράσεις θα αποτελεί, δυστυχώς, πάντα σημαντικότερη πηγή ενημέρωσης απ’ την πραγματικότητα…

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τράγκας: Οι εξοργιστικοί, αξέχαστοι τρόποι που βοήθησε τη Χρυσή Αυγή

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote