σε , ,

Οι χιμπατζήδες δένονται συναισθηματικά μεταξύ τους όταν βλέπουν μαζί ταινίες!

Με αυτήν την έρευνα αμφισβητείται η μοναδικότητα του ανθρώπου ως προς την κοινωνική αλληλεπίδραση

Επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο Wolfgang Kohler στη Γερμανία πρόσφατα ανακάλυψαν ότι, όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι χιμπατζήδες δένονται συναισθηματικά μεταξύ τους όταν βλέπουν μαζί ταινίες, σύμφωνα με το BBC.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Royal Society Publishing, οι ερευνητές τοποθέτησαν ζευγάρια χιμπατζήδων μπροστά από οθόνες που έδειχναν βίντεο από μια οικογένεια χιμπατζήδων που έπαιζε με έναν μικρό χιμπατζή. Ανακάλυψαν πως, μετά από την προβολή του βίντεο, οι χιμπατζήδες περιποιούνταν τον εαυτό τους μαζί και αλληλεπιδρούσαν περισσότερο ο ένας με τον άλλον – ή απλά βρίσκονταν στον ίδιο χώρο για περισσότερο χρόνο- πράγμα που δεν έκαναν πριν δουν το βίντεο.

Grooming True Love GIF by NowThis – Find & Share on GIPHY

NowThis is a socially distributed media company dedicated to bringing you short-form news content on social and mobile platforms

Οι ερευνητές έδωσαν στους χιμπατζήδες χυμό φρούτων  για να τους κρατήσουν απασχολημένους όσο έβλεπαν το βίντεο και το θέμα το βίντεο που επιλέχθηκε είχε να κάνει με κάτι που οι χιμπατζήδες ενδιαφέρονταν αποδεδειγμένα: τους άλλους χιμπατζήδες. Επίσης, χρησιμοποίησαν ανιχνευτές ματιών για να είναι σίγουροι πως τα πειραματόζωα έβλεπαν όντως την ταινία. Εάν έχετε δει ποτέ ταινίες με φίλους, ενδεχομένως να εντοπίσατε στους εαυτούς σας παρόμοιες συμπεριφορές με αυτές των χιμπατζήδων. Τα ποτά και τα σνακς μας κρατούν απασχολημένους ενόσω βλέπουμε ταινία και μας αρέσει να βλέπουμε ταινίες σχετικά με άλλους ανθρώπους. Επειδή η έρευνα έδειξε ότι οι χιμπατζήδες δένονται μεταξύ τους βλέποντας ταινίες που δείχνουν άλλους χιμπατζήδες, δεν ξέρουμε εάν θα συνέβαινε το ίδιο και εάν έβλεπαν ταινίες σχετικές με ανθρώπους.

Το συναισθηματικό δέσιμο μέσω κοινών εμπειριών θεωρούνταν ότι ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά που μας καθιστούσε ξεχωριστούς τους ανθρώπους και κάποιοι επιστήμονες έχουν ισχυριστεί ότι τα άλλα είδη δεν έχουν τους ψυχολογικούς μηχανισμούς να καταλάβουν ότι μοιράστηκαν μια εμπειρία με κάποιον άλλον. Αυτή η έρευνα, ωστόσο, υποστηρίζει πως οι κοινωνικές δραστηριότητες για τους χιμπατζήδες δεν έχουν μόνο ωφελιμιστικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα να ταξιδεύουν μαζί για να είναι ασφαλείς, αλλά επίσης τους προσφέρουν το αίσθημα της εγγύτητας, όπως περίπου συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

Αυτό που είναι απολύτως ανθρώπινο σε αυτήν την έρευνα είναι το γεγονός ότι μελετήθηκε η επίδραση μιας οθόνης, πράγμα που δεν θα υπήρχε στη φύση χωρίς τον άνθρωπο. Οι χιμπατζήδες που συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα είχαν συμμετάσχει και σε άλλες, συνεπώς είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία σε σχέση με τους άγριους χιμπατζήδες στη φύση. Όπως και να έχει, η έρευνα εξηγεί ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε το μοναδικό είδος που είναι ικανό για κοινωνική αλληλεπίδραση, που προκύπτει από την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Apes GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Apes GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Αν ήσουν γάτα, τι ράτσα θα ήσουν;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση