σε , , ,

Πώς θα ήταν ο κόσμος του Τσάρλι Τσάπλιν με χρώμα;

Δείτε μια έγχρωμη αναπαράσταση του A Night in the Show του 1915

Όταν φανταζόμαστε τις ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν, η πρώτη μας σκέψη είναι ο ασπρόμαυρος κινηματογράφος. Ο προφανής λόγος είναι ότι ο αξέχαστος ηθοποιός έγινε σταρ του κινηματογράφου και πολιτιστικό είδωλο τις δεκαετίες του 1910 και του 1920, πολύ πριν οι ταινίες αποκτήσουν ήχο και χρώμα, λέει το openculture.

Η επιτυχία του απαιτούσε δεξιότητες προσαρμοσμένες στην κατάσταση του μέσου εκείνης της εποχής, να κάνει δηλαδή τους ανθρώπους να γελούν χωρίς να λέει ούτε μια λέξη, και φυσικά έπρεπε να δημιουργήσει μια εικόνα που θα ξεχώριζε στην ασπρόμαυρη οθόνη. Γι’ αυτό και όταν βλέπουμε έγχρωμες φωτογραφίες του αισθανόμαστε ότι δεν βλέπουμε τον «πραγματικό» Τσάρλι Τσάπλιν. Αλλά πώς θα ήταν μια κλασική κωμωδία του με χρώμα;

Δείτε ολόκληρη την ταινία A Night in the Show εδώ

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1915 σε σκηνοθεσία του ίδιου. Ο Τσάπλιν παίζει τον διπλό ρόλο των δύο πρωταγωνιστών Mr. Pest και Mr. Rowdy. Οι δύο ήρωες παρευρίσκονται σε μια μουσική παράσταση, και παρόλο που ο κ. Pest ανήκει στην ανώτερη κοινωνική τάξη και ο κ. Rowdy είναι εργάτης, αφού μεθύσουν μπλέκουν σε εξ ίσου τραγελαφικές καταστάσεις, ανάλογες της τάξης τους.

Ο Τσάπλιν είχε αναπτύξει αυτούς τους δύο χαρακτήρες στη σκηνή, αφού και ο ίδιος έπαιζε σε μουσικές αίθουσες ήδη από την εφηβεία.

Η ποιότητα του χρωματισμού ίσως δεν θα κερδίσει τους πιο απαιτητικούς, αλλά μας δίνει μια αίσθηση για το πώς θα έμοιαζε μια βραδιά σε μια αγγλική μουσική αίθουσα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Μπορούμε πιο εύκολα να φανταστούμε το είδος της διασκέδασης που προσέφεραν τα music halls, με τους γητευτές φιδιών και τις φωτιές, καθώς και τις υπόλοιπες υπερβολές που ο Τσάπλιν σατιρίζει τόσο χαρακτηριστικά.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: 15 κινηματογραφικές ατάκες – Θα βρεις τις ταινίες;

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote