σε , ,

Σύστημα εντοπισμού μέσω GPS αποκάλυψε την κρυφή ζωή των γατών

Κάτοικοι του Long Island συμμετείχαν μαζί με τις γάτες σε μια μελέτη

Κάτοικοι του Long Island συμμετείχαν μαζί με τις γάτες σε μια μελέτη με θέμα τα μοντέλα μετακίνησης των οικόσιτων γατών ως μέρος του διεθνούς προγράμματος Cat Tracker.

Κάθε γάτα ήταν εξοπλισμένη με ιμάντα ενισχυμένο με GPS tracker, τον οποίο φορούσαν για μια εβδομάδα, σύμφωνα με το openculture.

Συνολικά, συμμετείχαν σχεδόν χίλια νοικοκυριά σε τέσσερις χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα να μάθουν το μέγεθος της «καταστροφής» που προκάλεσαν τα αγαπημένα κατοικίδια στην άγρια ​​φύση της γύρω περιοχής.

Αν και σε γενικές γραμμές οι εξημερωμένες γάτες που συμμετείχαν στην έρευνα κινήθηκαν γύρω από τη μόνιμη κατοικία τους, σε μερικές περιπτώσεις ταξίδεψαν και σε αποστάσεις αρκετών δεκάδων μέτρων. Η τάση τους να αισθάνονται την βασική τροφή τους σε κοντινή απόσταση περιορίζει τις κυνηγετικές τους δραστηριότητες σε μια αρκετά περιορισμένη περιοχή.

Οι κινήσεις τους αποκάλυψαν επίσης τους καθημερινούς κινδύνους που διατρέχουν διασχίζοντας δρόμους, λεωφόρους και χώρους στάθμευσης. Η ερευνητής Heidy Kikillus, η οποία παρακολούθησε τις γάτες στη Νέα Ζηλανδία, ανέφερε ότι κάποιες από τις γάτες της ομάδας της τραυματίστηκαν από διερχόμενα οχήματα.

Δείτε το ωραίο βίντεο

Σε γενικές γραμμές, το φύλο, η ηλικία και η γεωγραφία παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο μια γάτα περιπλανιέται, με τα αρσενικά και τα νεότερα σε ηλικία ζώα να καλύπτουν περισσότερο έδαφος. Ενώ δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσες δεν έχουν στειρωθεί καλύπτουν επίσης μεγαλύτερη απόσταση.

«Χωρίς τα κίνητρα της τροφής και του σεξ, οι περισσότερες γάτες φαίνονται ικανοποιημένες με το ρόλο τους ως οικόσιτα ζώα», σημείωσε ο ζωολόγος Roland Kays, ένας από τους ιθύνοντες της μελέτης στις ΗΠΑ.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απολαύσουν φωτογραφίες επιλεγμένων συμμετεχόντων και να εξερευνήσουν τα ίχνη τους εδώ.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Γάτες ή Γάτοι; Μπορείς να ξεχωρίσεις τα αρσενικά απ’ τα θηλυκά γατιά;

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε