σε , ,

Όλοι μιλάνε για τη συνέντευξη της Μπέτυς Μπαζιάνα αλλά λίγοι γνωρίζουν για τη δικαστική της περιπέτεια

Αυτή είναι η ιστορία της

photomix image 15

Για την πολιτική, την ιδιωτικότητα, τα μίντια, τον ΣΥΡΙΖΑ, το δημοψήφισμα, τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τη δική της καριέρα μίλησε η σύντροφος του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Μια 4σέλιδη συνέντευξη που, τόσο συγκυριακά όσο και βάση περιεχομένου έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις με πρώτες και καλύτερες αυτές στο twitter οι οποίες γλεντάνε την ‘Πρώτη Κυρία’ της χώρας μας. 

Πόσα όμως γνωρίζουμε πραγματικά για την ίδια; Ξέρατε ότι σύντροφος του πρωθυπουργού έχει καταδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο έχοντας ως συνήγορο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου; 

Ας τα δούμε όμως από την αρχή

Η Μπέτυ Μπαζιάνα είχε συμμετάσχει από το 1999 μέχρι το 2002 σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτούνταν από τον ΟΤΕ υπό την επίβλεψη του καθηγητή της κ. ∆ημήτρη Λυμπερόπουλου. Η συμμετοχή της στο εν λόγω πρόγραμμα εκτός από πρόκληση και σπουδαία αναφορά στο βιογραφικό της, θα της προσέφερε και οικονομικό επίδομα, όπως προβλεπόταν για τους συμμετέχοντες φοιτητές. Μια σειρά όμως από «ατυχή» γεγονότα είχαν ανατρέψει το θετικό κλίμα βάζοντας ταυτόχρονα εμπόδια στην ερευνητική καριέρα της νεαρής, τότε, φοιτήτριας Μπαζιάνα.

Σύμφωνα με τις τότε καταγγελίες της, η ίδια είχε πέσει θύμα εκμετάλλευσης του ίδιου της του καθηγητή. Η Μπαζιάνα είχε κατηγορήσει τον ∆ημήτρη Λυμπερόπουλου ότι είχε ιδιοποιηθεί την πνευματική της εργασία, ενώ τον κατήγγειλε και για υπεξαίρεση των αμοιβών της από το πρόγραμμα που είχε αναθέσει ο ΟΤΕ στο Πανεπιστήμιο και στο οποίο συμμετείχε η ίδια. Η Μπαζιάνα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη το Νοέμβριο του 2003 ενώ ο καθηγητής προσέφυγε (τον Μάρτιο του 2004) και αυτός στο δικαστήριο θεωρώντας ότι έχει συκοφαντηθεί από τη φοιτήτρια με αποτέλεσμα να πληγεί το πανεπιστημιακό του κύρος. Μάλιστα, είχε κατηγορήσει την Μπαζιάνα ότι παρακράτησε εξοπλισμό του πανεπιστημίου, και πιο συγκεκριμένα έναν σκληρό δίσκο με τα δεδομένα της διατριβής της. Και οι δύο αγωγές είχαν συνεκδικαστεί στην Πάτρα στις 15 Μαρτίου του 2005.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν υπέρ της Μπαζιάνα. Το δικαστήριο είχε δεχτεί ότι ο καθηγητής διέπραξε τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, «καθώς η ερευνήτρια επέστρεψε τον εξοπλισμό», ενώ τον είχε καταδικάσει να πληρώσει αποζημίωση 30.000 ευρώ στη φοιτήτρια απαγγέλλοντας ταυτόχρονα προσωπική κράτηση 4 μηνών ως μέσον αναγκαστικής εκτέλεσης της απόφασης. Σε ό,τι αφορά την αγωγή του καθηγητή το δικαστήριο την απέρριψε χρεώνοντας τον ταυτόχρονα με τη δικαστική δαπάνη.

Μάλιστα, σε άρθρο της η «Αυγή» στις 8.11.2005, με τίτλο «Υπόθεση Μπέτυ Mπαζιάνα» έλεγε:

«Το δικαστήριο στην απόφασή του που δεν επιδέχεται έφεση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το προκλητικό πόρισμα της ΕΔΕ, αθώωσε πανηγυρικά την μεταπτυχιακή φοιτήτρια αναγνωρίζοντας έτσι ότι άδικα συκοφαντήθηκε από τον Δ. Λυμπερόπουλο και το Πανεπιστήμιο Πατρών»

Τελικά όμως η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο Πατρών υποχρεώνοντας την Μπαζιάνα να καταβάλει χρηματική αποζημίωση ύψους 8.000 ευρώ για τη συκοφαντική δυσφήμηση που υπέστη. Μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, στις 6 Απριλίου του 2008  ο ∆ημήτρης Λυμπερόπουλος είχε δηλώσει:

«Επεσαν στο κενό όλες οι κατηγορίες της κυρίας Μπαζιάνα προς το πρόσωπό µου. Αθωώθηκα στο εφετείο και καταδικάστηκε η ίδια να µου καταβάλει το ποσό των 8.000 ευρώ και να µην αναφερθεί ξανά στο όνοµά µου. Επειδή ανήκει στον αριστερό χώρο και διαθέτει πολιτική στήριξη, της δίνεται το δικαίωµα να καθυβρίζει έναν καθηγητή Πανεπιστηµίου;»

20170907212101 mg 46111504817626
Alexandros Michailidis / SOOC

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου Πατρών οι ισχυρισμοί της Μπέτυς Μπαζιάνα αποδείχτηκαν απολύτως ψευδείς συνιστώντας το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Ψευδής και συκοφαντικός αποδείχθηκε και ο ισχυρισμός της για ιδιοποίηση πνευματική της εργασία. Με δύο δικαστικές αποφάσεις είχε κριθεί πλέον ότι η κυρία Μπαζιάνα δεν έχει δικαίωμα να απαιτεί να γραφτεί το όνομά της σε εργασία που δεν γνωρίζει και δεν έχει αυτή εκπονήσει, ούτε μπορεί να απαγορεύει στην επιστημονική ομάδα που είχε εκπονήσει το έργο να το παρουσιάσουν και να το δημοσιεύσουν.

Ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος είχε δηλώσει τότε:

Η συνεργασία μας ήταν άψογη τα πρώτα τρία χρόνια. Το ίδιο και η συμπεριφορά της. Δεν είχε δημιουργήσει το παραμικρό και μάλιστα αποτελούσε βασικό συντελεστή της προσπάθειάς μας. Ξαφνικά η Μπαζιάνα απαίτησε να το παρουσιάσει ως κύρια υπεύθυνη του ερευνητικού έργου. Εμείς, εκτιμώντας τη δουλειά της, της είπαμε να κάνει ένα κομμάτι της παρουσίασης και όχι το βασικό, καθώς αυτό προοριζόταν για άλλο μέλος της ομάδας, που διέθετε μεγαλύτερη εμπειρία. Η φοιτήτρια εκδήλωσε την αντίθεσή της με άσχημο τρόπο, πήρε τον δίσκο του προγράμματος και σηκώθηκε και έφυγε. Την ψάχναμε ένα ολόκληρο καλοκαίρι για να τη βρούμε. Εν συνεχεία άρχισε να διαδίδει αριστερά και δεξιά ότι εγώ της είχα πάρει τρεις επιταγές που αφορούσαν χρήματα της αμοιβής της για τη συμμετοχή της στο έργο.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προς Μπέτυ Μπαζιάνα: Ο Αλέξης και πρόδωσε, και εξαπάτησε, και ψέματα είπε! (Μία πρόχειρη λίστα)

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
7 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
6 χρόνια πριν

Διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο και έχοντας διαμορφώσει και δική μου άποψη μια που ζω στην Πάτρα και έχω ακούσει διάφορα κατά καιρούς από ανθρώπους που γνώριζαν την υπόθεση, κλίνω μάλλον προς την πλευρά του καθηγητή.

Lias81
Lias81
6 χρόνια πριν

Το δημοκρατικό δικαίωμα στην αριστεία και στο διδακτορικό. Προφανώς η Περιστερά ήταν ο ιθύνων νους του προγράμματος οπότε και μπορούσε να κρατήσει τα πάντα γι’αυτή. Λαϊκή κυριαρχία επί τω εργω

Γρηγορακας
Γρηγορακας
6 χρόνια πριν

Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι. Μπέτυ και Αλέξης love for ever.

maradona
maradona
6 χρόνια πριν

Έτσι εξηγείται Αθώα Περιστέρα η εμμονή του συντρόφου σου με την δικαιοσύνη και τον πλήρη έλεγχο της! Είσαι καμμένη πουλάκι μου; Πω κρεβατομουρμούρα ο έρμος…

Αλέκα
Αλέκα
6 χρόνια πριν

Πραγματικά δεν μου κάνει καμία εντύπωση. Οι περισσότεροι κομματικοποιημένοι το μόνο που ξέρουν είναι να φωνάζουν και να εξαπολύουν συκοφαντίες για τον καθένα που βρίσκεται “εμπόδιο” δε αυτό που θέλουν να πετύχουν. Οι αριστεροί δε ακόμη πιο έντονα, μιας και είναι πάντα οι αδικημένοι και αυτοί που το σύστημα τους πολεμά ανελέητα!

Γιωργος
Γιωργος
6 χρόνια πριν

Η πληροφορια οτι η Ζωη Κωνσταντοπουλου ειχε αναλαβει την υπερασπιση της Μπαζιανα ειναι διαφωτιστικη. Εν μερει εξηγει τη σταση Κωνσταντοπουλου απεναντι στο Τσιπρα, αλλα περα απο αυτο οδηγει τον αναγνωστη στο εξης συμπερασμα: “Release the Kraken”.-

pro
pro
6 χρόνια πριν

Δεν είμαι σίγουρος ότι η Περιστέρα κατέθεσε ψέμματα στο δικαστήριο. Μπορεί να είχε απλώς αυταπάτες.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!