σε ,

Αποκαλύφθηκε το μυστήριο της θρυλικής “Πύλης του Θανάτου”

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τελικά το λόγο για τον οποίο -σύμφωνα με τους θρύλους- πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον αρχαιολογικό χώρο που ονομάζεται “Πλουτώνειον”, προς τιμήν του Πλούτωνα του θεού του κάτω κόσμου και ανήκει στην ελληνιστική πόλη της Ιεραπόλης. Σύμφωνα με θρύλους, από την αρχαιότητα ως και τις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι και ζώα πέθαναν στην τοποθεσία που συχνά αναφέρεται και ως “η πύλη του Άδη” και βρίσκεται στην περιοχή του Denizli στην Μικρά Ασία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σπηλιά απ’όπου ανέβλυζαν δηλητηριώδη αέρια και στην οποία οι Ιερείς οδηγούσαν τα προς θυσία ζώα προς τέρψιν των θεατών.

1 41

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία αλήθειας στους πανάρχαιους θρύλους. Διαπίστωσαν ότι η περιοχή βρίσκεται πάνω σε μια σχισμή που απελευθερώνει συνεχώς μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ακόμη και σήμερα. Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα ήταν ισχυρότερη κοντά στο έδαφος, γι ‘αυτό και τα ζώα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Η κατεύθυνση του ανέμου και το φως του ήλιου έπαιξαν επίσης ρόλο στην διαρροή του επιβλαβούς αερίου.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα:

“Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το διοξείδιο του άνθρακα φθάνει σε συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν εύκολα να σκοτώσουν ακόμη και άνθρωπο μέσα σε ένα λεπτό. Αυτές τις εκπομπές περιέγραφαν οι μαρτυρίες ως την αναπνοή του Άδη ή και την ανάσα του Κέρβερου, του φύλακα του κάτω κόσμου. Οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν την παρουσία γεωγενούς CO2 σε συγκεντρώσεις που εξηγούν τις αρχαίες αναφορές για νεκρούς ταύρους, κριάρια και πουλιά κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών.

Υποστηρίζουν επίσης ότι, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ιεράπολης, αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Στράβωνας και ο Πλίνιος περιέγραψαν ένα μυστικιστικό φαινόμενο με ακρίβεια, χωρίς μεγάλες υπερβολές. Εξ’άλλου δύο χιλιάδες χρόνια πριν, μόνο υπερφυσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα φαινόμενα”.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!