σε , ,

Survivor 2: Πιο μαχητικό, πιο ταξικό, πιο ψεύτικο, και πιο σιχαμένο

Ο ταξικός πόλεμός μας συνεχίζει να αντικατοπτρίζεται στην τηλεόραση, με αστέρες-πυροτεχνήματα β’ διαλογής

Γράφει ο Πάνος Ποντικίδης

Η αναβίωση του Survivor αποδείχτηκε η κότα με τα χρυσά αυγά για τον ΣΚΑΙ. Μετά την ανέλπιστη επιτυχία του πρώτου Survivor (για τον ΣΚΑΙ) ήταν τουλάχιστον αναμενόμενο ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο. Πιο μαχητικό, πιο ταξικό, πιο ψεύτικο, και πιο σιχαμένο.

Σε γενικές γραμμές δεν είμαι άνθρωπος που θα παρακολουθήσει reality. Από το Big Brother μέχρι το Survivor, δεν θυμάμαι τον εαυτό μου ποτέ να συγκινήθηκε ιδιαίτερα από τέτοιου είδους θεάματα. Βέβαια μεγαλώνοντας αλλάξανε κάποια πράγματα. Παλιότερα μου φαινόντουσαν βαρετά, πλέον μου φαίνονται απαράδεκτα.

Καλώς ή κακώς, το δεύτερο Survivor το έχω παρακολουθήσει εξ’ ακοής σχεδόν όλο, λόγω συνθηκών. Όσο τα επεισόδια προχωρούσαν, τόσο δυσκολευόμουν να εναρμονιστώ με το κλίμα του παιχνιδιού.

Προφανώς η παραγωγή ενός τέτοιος προγράμματος επιλέγει στρατηγικά τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε τέτοια θεάματα. Σκοπός είναι να φέρουν νούμερα και η συνταγή είναι γνωστή. Στην αυλή του βασιλείου του “ΕΓΩ” του κάθε παίχτη συνωστίζονται διπρόσωπες συμπεριφορές, κατινιές, συνωμοσίες, φιλίες που αλλάζουν με την παλίρροια και στον θρόνο ο Βασιλιάς Εγωϊσμός σε πέπλο ηθικού ξεπεσμού.

Μέσα από το Survivor διαστρεβλώνονται σημαντικές έννοιες που απορροφώνται, υποσυνείδητα από το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που το παρακολουθούν. Έννοιες όπως η κακουχία, το σημαντικό, το άγχος και η ομάδα αλλοιώνονται σε βαθμό κακουργήματος. Το να πας σε ένα τροπικό νησί φουσκώνοντας τον τραπεζικό σου λογαριασμό και να μείνεις και μια μέρα νηστικός δεν είναι κακουχία, είναι επιλογή. Το να θεωρείς ότι το άγχος σου για να κερδίσεις ένα παιχνίδι είναι τόσο μεγάλο που πιθανά να μην ξαναζήσεις τόσο μεγάλο άγχος στη ζωή σου είναι αφέλεια αν όχι αλαζονεία. Όλοι αυτοί οι αγχωμένοι μαχητές και διάσημοι, που αυτοαποκαλούνται ήρωες, καλό θα είναι να επισκεφτούνε ένα οποιοδήποτε ογκολογικό τμήμα κάποιου νοσοκομείου μήπως και καταλάβουν τι σημαίνει άγχος, αγωνία, ελπίδα. Και κυρίως τι σημαίνει ήρωας. Μπορεί να γίνομαι λίγο γραφικός αλλά κάποιες γωνίες στις σκέψεις μου δεν στρογγυλεύουν με κανένα τρόπο.

Η επιτυχία του Survivor είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Βγάζει στην επιφάνεια την υφέρπουσα διάθεση που έχουμε σαν κοινωνία να διαχωριστούμε ταξικά.

Επίσης, όσοι έχουν υπάρξει μέλη κάποιας ομάδας, ιδιαίτερα αθλητικής, γνωρίζουν καλά ότι το λάθος και το σωστό του συμπαίκτη μέσα στον αγωνιστικό χώρο, θα το κουβαλήσει όλη η ομάδα στα αποδυτήρια και θα το μεταβολίσει σε δέσιμο της ομάδας. Το Survivor ακόμα κι εδώ επαναπροσδιορίζει την έννοια της ομάδας καθώς το λάθος στον αγωνιστικό χώρο μεταφράζεται σε αφορμή για να σε μαυρίσουν οι “συμπαίκτες” της ομάδας σου και στη συνέχεια να αποχωρήσεις. Έτσι λοιπόν η παραμονή των παιχτών εξαρτάται από την απόδοσή τους και κατ’ επέκταση της νίκης της ομάδας τους. Μόνο που δεν παίζουν για να κερδίσει η ομάδα τους αλλά για να παραμείνουν στο παιχνίδι. Το χειρότερο βέβαια είναι, ότι όσο μικρότερος είσαι σε ηλικία τόσο πιο εύκολα οι παραπάνω έννοιες μπορούν να φωλιάσουν μέσα σου σε λανθάνουσα μορφή και αυτό να επηρεάσει την κρίση σου μέλλον.

Η επιτυχία του Survivor είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Βγάζει στην επιφάνεια την υφέρπουσα διάθεση που έχουμε σαν κοινωνία να διαχωριστούμε ταξικά. Στα δικά μου τα μάτια, ο διαχωρισμός Διασήμων και Μαχητών είναι καθαρά ταξικός. Δεν θέλει να είσαι πτυχιούχος κοινωνιολογίας για να κάνεις την αντιστοίχιση αριστοκρατική, πλούσια, celebrity τάξη – λαϊκή τάξη (πλην τίμια και μάχιμη). Αξίες του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου που με τα χρόνια θάφτηκαν για τα καλά εξαιτίας της ανόδου της μεσαίας τάξης, μετενσαρκώνονται ύπουλα σε τηλεπαιχνίδια. Το κοινό τσιμπάει το δόλωμα και αντιδράει αμέσως στο ερέθισμα. Η ταξική χορδή μέσα μας πάλλεται με το παραμικρό. Το κοινό παίρνει θέση. Φανατίζεται και αναδεικνύει ηγέτες, αδύναμους κρίκους και απλούς στρατιώτες και εντάσσοντάς τους στην καθημερινότητά του μέσω συζητήσεων που πάνε πιο πέρα από την αγωνιστική ικανότητα των παιχτών. Δεδομένου ότι πρόκειται για reality και το κοινό παρακολουθεί και την ζωή των παιχτών εκτός αγωνιστικού χώρου, πλέον μπορεί να μιλήσει για τον χαρακτήρα και το ήθος του καθενός. Ξεχνάνε βέβαια το πιο σημαντικό: Όλοι όσοι είναι στο survivor (πλην περιπτώσεων όπως του Γιώργου Μαυρίδη όπως αποδείχτηκε στο τέλος) είναι εκεί για τον ίδιο λόγο: Κάνουν τη ζωή τους τροφή στα θηρία για λίγη δημοσιότητα και κάποια χρήματα. Ωστόσο, παρατηρώντας τις προτιμήσεις πολλών γνωστών μου, οι οποίοι παρακολουθούν φανατικά το εν λόγω πρόγραμμα, και εκφράζουν ανοιχτά την άποψη ότι θα ήθελαν να πάνε στο survivor (προφανώς σαν μαχητές, μιας και ο περίγυρός μου δεν απαρτίζεται από celebrities), όσο κάθονται στον καναπέ τους υποστηρίζουν τους διάσημους. Είναι βαθιά η ταξική διαστροφή μας.

Η ταξική χορδή μέσα μας πάλλεται με το παραμικρό. Το κοινό παίρνει θέση. Φανατίζεται και αναδεικνύει ηγέτες, αδύναμους κρίκους και απλούς στρατιώτες και εντάσσοντάς τους στην καθημερινότητά του μέσω συζητήσεων που πάνε πιο πέρα από την αγωνιστική ικανότητα των παιχτών.

Τέλος, η τηλεόραση είναι ένας δείκτης του πολιτιστικού επιπέδου κάθε χώρας καθώς αναδεικνύει, δημιουργεί και εκφράζει τάσεις και πρότυπα. Συνεπώς, το Survivor είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του προφίλ της κουλτούρας της κοινωνίας μας αλλά και απόδειξη της αποτυχίας της ελληνικής τηλεόρασης. Όσο η τηλεόραση δεν έχει να προσφέρει μια έξυπνη ιδέα και ενδιαφέροντες ανθρώπους, θα συνεχίσει να τροφοδοτεί το κοινό της με reality, σειρές του ενός κύκλου και αστέρες-πυροτεχνήματα β’ διαλογής. Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι περιμένω την τηλεόραση να παράγει πολιτισμό, αλλά κοιτάζοντας πίσω βλέπω ότι πάντα ο πολιτισμός μας αντικατοπτριζόταν στην τηλεόραση.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
16 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Σπύρος Λογοθέτης
Σπύρος Λογοθέτης
6 χρόνια πριν

Εξαιρετικό.Από τα πάρα πολύ καλά κείμενα που έχουμε διαβάσει εδώ.

Οδυσσέας
Οδυσσέας
6 χρόνια πριν

Σωστά σχεδόν όλα όσα λέτε (ο Μαυρίδης ήταν στο Nomads!όχι στο Σαρβαιβορ) αλλά υπάρχει κι ο αντιλογος στην άποψη σας..Μήπως τα κρίνετε τα ριάλιτι αυτά πολύ σοβαρά,την ίδια στιγμή που δεν δικαιούστε να το κάνετε παρά μόνο με ανάλαφρο πνεύμα, αφού όπως λέτε εξαρχής “εξακοης” το παρακολουθήσατε το φετινό και γενικά δεν είστε άνθρωπος που συγκινείται απ’τα ριάλιτυ; Μήπως; Επιπλέον δημιουργείται μπέρδεμα στον αναγνώστη και φίλο της σελίδας, γιατί τα Μικροπραγματα καθημερινά σχεδόν προβάλλουν το survivor-και σήμερα π.χ., γκάλοπ για τους καινούριους παίκτες, έχει. Γνωρίζω πως μια πιθανή απάντηση σ’ αυτό που λεω, είναι “όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται”,κτλ… Διαβάστε περισσότερα »

Αγγελος
Αγγελος
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Οδυσσέας

Οχι φιλε οδυσσεα. Δεν χριεαζεται να ανοιξεις το τοπικ. Αυτο εκει υπαρχει για σενα που τσιμπας στο “δόλωμα”που μας λεει και ο αρθρογράφος. Και η απαντηση δεν ειναι να ακουγονται ολες οι αποψεις. Που και που ακουγεται και η πραγματικοτητα οπως σε αυτο το αρθρο. Το ριαλιτι που λεμε ετσι?! Φενεται πως δεν επιασες το νοημα οταν λες πως ο μαυριδης ηταν στο νοματς, που αυτο δεν εχει καμια σημασία. Δεν σε κρίνω φιλε οδυσσεα και καθε οδυσσεα, απλα βγειτε λιγο απο το κουτι και δειτε τα πραγματα απο εκεινη την πλευρα. Αυτο αρθρο θα ηταν πολυ καλο αν δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Οδυσσέας
Οδυσσέας
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αγγελος

Υπάρχει εκει για μένα που τσιμπάω το δόλωμα;;; Το τοπίκ,το κάθε άρθρο το σχετικό με το σαρβαιβορ είναι για να “τσιμπάω” εγώ κι ο “κάθε Οδυσσέας”; Δηλαδή τι κάνουν τα Μικροπραγματα, κοινωνικά…τεστ εν αγνοία μας;!;;; Αυτό λες; Δεν(θέλω να)το πιστεύω.Και καλά θα ήταν κάποιος υπεύθυνος από το σάιτ να πάρει θέση σχετικά,να απαντήσει, γιατί αισθάνομαι τώρα κάπως σαν τη νέα φάση με το fb!.. Συνεχίζω να υποστηρίζω πάντως-ασχετα με το αν βλέπω ή δεν βλέπω ριάλιτι,που εσύ Άγγελε μοιάζεις να το ξέρεις a priori!-πως δεν χρειάζεται τόση ένταση και σοβαρότητα από σένα και τον κύριο Ποντικιών για πράγματα όπως το… Διαβάστε περισσότερα »

Άρης Δημοκίδης
Editor
Άρης Δημοκίδης
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Οδυσσέας

Όχι δεν κάνουμε κοινωνικό πείραμα, ούτε θέλουμε να κοροϊδέψουμε κάποιον.
Κάθε ποστ που ανεβαίνει στην κατηγορία COMMUNITY έχει αναγκαστικά το default “Κείμενο: Μικροπράγματα”, εκτός αν ο συγγραφέας του άρθρου έχει κάνει εγγραφή και έχει συνδεθεί και γράφει εκεί το όνομά του (αλλιώς, όπως εδώ, αναγκαστικά μένει το “Κείμενο: Μικροπράγματα” και γράφουμε το όνομα μέσα στο ίδιο το άρθρο).
Οι αντιφάσεις που σωστά επισημάνθηκαν -σε κάποια ποστ υπάρχει κράξιμο για τα ριάλιτι, σε άλλα ποστ χιούμορ σχετικά με αυτά, σε άλλα μπορεί να διαβάσεις κάτι θετικό για τις εκπομπές αυτές- είναι σήμα κατατεθέν των Μικροπραγμάτων 🙂

Seth
Seth
6 χρόνια πριν

Άμα φοράγανε τίποτα στρινγκάκια θα το έβλεπα.

leonlm
leonlm
6 χρόνια πριν

Εαν καποιος παρακολουθει απλα τα αγωνισματα οπως καποτε παρακολουθουσαμε με ευχαριστηση τα “παιχνιδια χωρις συνορα” ισως ειναι ενας χαλαρος τροπος να περασει την ωρα του.Οτιδηποτε αλλο ειναι αστειο απλα….επιπλεον οσον αφορα την τηλεοραση δεν περιμενω να δω κατι ποιοτικο πλεον.Ανθρωποι απλοι μορφωμενοι χωρις εγωκεντρισμο δεν εχουν καμια καψα να βγουν στην τηλεοραση.Η τηλεοραση στα προσωπα απλα πουλαει ενα προιόν…υπαρχουν διπλα μας φυσιολογικα προτυπα που δεν καιγονται να κανουν το ψωνιο τους και να τους αποθεωνουν

JoSe
JoSe
6 χρόνια πριν

“…θα ήθελαν να πάνε στο survivor (προφανώς σαν μαχητές, μιας και ο περίγυρός μου δεν απαρτίζεται από celebrities), όσο κάθονται στον καναπέ τους υποστηρίζουν τους διάσημους.”
Εγώ ειλικρινά δεν ξέρω κανέναν από τον περίγυρό μου να υποστηρίζει τους διάσημους! Αν ίσως ρωτήσεις βέβαια π.χ. την Κατερίνα Καινούριου, νταξ ίσως αυτή να υποστηρίζει τους διάσημους. Αλλά η Κ. Καινούριου πάλι δεν είναι στον περίγυρό μου!!
Κατά τ’ άλλα σωστό το κείμενο αν και δε μας είπε κάτι νέο. Οι περισσότερες εκπομπές της TV είναι σκουπίδια και δεν παράγουν πολιτισμό…

Ο Νοών... Νοείτω...
Ο Νοών... Νοείτω...
6 χρόνια πριν

Εχθές βρέθηκα τυχαία στο Ελληνικό, στον χώρο που διεξήχθη η εκδήλωση “Mad Walk 2018”, καθώς ένα φιλικό μου ζευγάρι, επειδή χάλασε αιφνιδιαστικά το αυτοκίνητό τους τελευταία στιγμή, μου ζήτησε να τους πάω εγώ. Αυτό που θέλω να γράψω, από τα πολλά που παρακολούθησα και παρατήρησα και που είναι σχετικό με το πολύ πετυχημένο, σχολαστικά, άρθρο, είναι το εξής: Στον χώρο, πριν την κύρια αίθουσα της εκδήλωσης, υπήρχε ένας χώρος υποδοχής των επώνυμων καλεσμένων με στρωμένο το «κόκκινο χαλί» υποδοχής, στο οποίο χαλί περπατούσαν οι επώνυμοι, τους οποίους φωτογράφησαν οι φωτορεπόρτερ και έκαναν δηλώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια. Οι επώνυμοι ήταν πολλοί.… Διαβάστε περισσότερα »

ثانوس
ثانوس
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ο Νοών... Νοείτω...

Ναι, θέλει περίσσιο θράσος και αλαζονία να συναναστρέφεσαι ή/και χαριεντίζεσαι με πχ την Τάμτα…

Ο Νοών... Νοείτω...
Ο Νοών... Νοείτω...
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ثانوس

Ντάνο, εσύ;;;…

..διάβασε ξανά το άρθρο…

Μένη
Μένη
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ο Νοών... Νοείτω...

”..και οι άλλοι, αντί να του εκφράσουν με τον τρόπο τους, μια κάποια αμέλεια, του ύφους, «άντε πάγενε από εδώ ρε!…», «τσιμπάγανε» και του απευθυνόντουσαν ως ισάξιό τους…! ..ΞΕΦΤΙΛΑ!!!” Σχολιάζω,γνωρίζοντας οτι θα βγώ εκτός θέματος του άρθρου,μονο και μόνο για την τελευταία σας αυτή παράγραφο που συνοψίζει μάλλον όλο το σκεπτικο στο σχόλιό σας.Απαράδεκτό ναι! να του απευθύνονται ως ΙΣΑΞΙΟ τους; τς τς… ξεπεσμός ταξικός!(για να το συνδέσω και με το άρθρο) Θα έπρεπε όπως λέτε τουλάχιστον να τον αγνοούν,τον πλήβειο,μη σελέμπριτι να τον κάνουν να ντραπεί που τολμά να συγχρωτίζεται μαζί τους ο μη διάσημος.Και πού;Στα mad!Τόλμησε να πατήσει… Διαβάστε περισσότερα »

whysoserious
whysoserious
6 χρόνια πριν

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι κατάλληλος να κρίνω τηλεοπτικές εκπομπές γιατί εδώ και πολλά χρόνια δεν είχα καν τηλεόραση στο σπίτι μου. Ένα τροχαίο ατύχημα με την μηχανή με έκανε να κάτσω 3 εβδομάδες σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, τώρα διανύω την έκτη εβδομάδα στο κρεβάτι, ευτυχώς στο σπίτι των γονιών μου που έχουν τηλεόραση. Έχω διαβάσει πολλά βιβλία στη ζωή μου, κάποια όπως αποδείχτηκε δεν είχαν να μου προσφέρουν τίποτα είτε γιατί απλά δεν μου άρεσαν και βαριόμουν στην πορεία, είτε κάποια από αυτά δεν τα κατάλαβα ποτέ, παρόλα αυτά δεν μετάνιωσα για τον χρόνο που αφιέρωσα γιατί ήταν… Διαβάστε περισσότερα »

Malox
Malox
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  whysoserious

Wooow….
Απιστευτη αναλυση, respect!

kostas_G
kostas_G
6 χρόνια πριν

Όποιος δεν καταλαβαίνει τη διαφορά διασκέδασης / σοβαρότητας, είναι άξιος της μοίρας του, δεν του φταιει κανενας Ντανος, ηθοποιός, παραγωγός, διαφημιστής αν ο ιδιος δημιουργεί ιδανικά και πρότυπα μέσα απο τηλεοπτικά ερεθίσματα.

Νίκη καρπετοπουλου
Νίκη καρπετοπουλου
6 χρόνια πριν

Ντανος ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!