σε ,

Για πρώτη φορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει TEDx

Λίγες ώρες προτού ξεκινήσει επίσημα το πρώτο TEDxAUTH μιλήσαμε με την οργανωτική επιτροπή για το θέμα και τους ομιλητές

To 1o TEDx στην ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Μαΐου 2018. Με βασικές θεματικές το ήθος, το πάθος και το τέλος, το TEDxAUTH μας προσκαλεί σε ένα απολαυστικό ταξίδι ομιλιών πλαισιωμένο από διάφορους συνδυασμούς φαγητών και ροφημάτων, πολλά αναμνηστικά δώρα και φυσικά με το πιο κεφάτο TEDxAUTH after Party.

Το φετινό θέμα

Το «Έρεισμα« αποτελεί το θέμα του πρώτου TEDxAUTH, που ήρθε για να ορίσει το ξεκίνημα ενός νέου θεσμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και να θέσει τις βάσεις για τις επόμενες δράσεις του. Αφετηρία του φετινού ταξιδιού μας, είναι η Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

26167624 203464446868001 440774019264296928 n

Λίγες ώρες προτού ξεκινήσει επίσημα το πρώτο TEDxAUTH μιλήσαμε με την Αναστασία Μπακάλη, curator του TEDxAUTH και την Ελένη Προβοπούλου, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ και ορίστε τι μας απάντησαν:

– Το πρώτο TEDx στην ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για εσάς;

«Ρίσκο και ευθύνη! Ρίσκο γιατί από την πρώτη στιγμή προσεγγίσαμε κάτι καινούριο στα χρονικά του ΑΠΘ μέχρι σήμερα και ευθύνη διότι σαν πρώτη οργάνωση αυτό το event θέλουμε να αποτελέσει τον προπομπό  για κάθε επόμενη δράση της ομάδας μας στο μέλλον και να αποτελέσει θεσμό για το ΑΠΘ, αντάξιο του κύρους αυτού!  Από την άλλη πλευρά το όλο εγχείρημα αποτελεί ένα όνειρο όλων των μελών της Οργανωτικής Ομάδας και συνάμα αποτελεί μια γλυκιά ευχαρίστηση, καθώς στήνεις κάτι από την αρχή. Ξεκινάς ουσιαστικά κάτι καινούριο, συνεργάζεσαι με ανθρώπους που πριν μερικούς μήνες δεν γνώριζες και όλοι μαζί με τις ίδιες αξίες και τα ίδια ιδανικά έχετε κοινό στόχο να δημιουργήσετε κάτι μοναδικό»

– Ποιες οι διαφορές των TEDx που διοργανώνουν τα πανεπιστήμια από τα TEDx των πόλεων;

«Κάθε TEDx event αποτελεί ανεξάρτητο project. To  x  άλλωστε συμβολίζει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του κάθε event και για τον λόγο αυτό καθένα έχει έναν χαρακτήρα μοναδικό και ξεχωριστό. Τα πανεπιστημιακά TEDx events ωστόσο, διαφέρουν διότι τη διοργάνωσή τους αναλαμβάνουν κατά κύριο λόγο μέλη της φοιτητικής κοινότητας. Ένα χαρακτηριστικό αυτών είναι οι φρέσκες και καινοτόμες ιδέες τους, συνδυάζοντας τη φρεσκάδα του μοντέρνου χωρίς να χάνει το κύρος και τον επαγγελματισμό που αποπνέει κάθε άλλο πολυθεματικό και παγκοσμίου βεληνεκούς event. Έτσι λοιπόν και το TEDxAUTH, πέραν των άλλων θα αποτελέσει μία ημέρα γιορτής για ολόκληρο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου όλοι μαζί με την ομάδα του TEDxAUTH θα υποδεχθούμε ομιλητές , performers, φορείς και φοιτητικές ομάδες στο campus του ΑΠΘ για να ξεκινήσουμε παρέα το παρθενικό ταξίδι του TEDxAUTH.»

– Αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε δύο από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα συμβούν στο πρώτο TEDxAUTH ποια θα ήταν αυτά;

«Όλο το συνέδριο αποτελεί μία μοναδική εμπειρία τόσο για εμάς όσο και τους συμμετέχοτες σε αυτό. Σημαντικότερο για εμάς ήταν η σύνδεση της εκδήλωσης με τον Αριστοτέλη, το οποίο και επιδιώξαμε μέσα από την επιλογή των θεμάτων των 3 sessions του συνεδρίου. Αυτά είναι το Ήθος, το Πάθος και το Τέλος, αξίες άμεσα συνδεδεμένες με τον Αριστοτέλη, που έδωσε και το όνομά του στο Πανεπιστήμιο. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως το όλο εγχείρημα αποτελεί το πρώτο TEDx event στην ιστορία του ΑΠΘ.»

28055785 215404809007298 5882254139523556647 n
Από την πρώτη συνάντηση των εθελοντών

– Πως πάρθηκε αυτή η απόφαση και γιατί πιστεύετε ότι «άργησε» το ΑΠΘ να διοργανώσει το δικό του TEDx;

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελώντας ταυτόχρονα μια σημαντική κοιτίδα ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Στόχος της ομάδας ήταν εξαρχής οι ιδέες της πόλης και του πανεπιστημίου να μετατραπούν από ιδέες της πόλης σε ιδέες του κόσμου. Σε συνδυασμό μάλιστα με το ότι πιστεύουμε πως μία εκδήλωση του βεληνεκούς ενός TEDx event έπρεπε να ξεκινήσει για το Πανεπιστήμιο της καρδιάς μας, αποτέλεσαν το σημαντικότερο κίνητρο για να ξεκινήσει η όλη προσπάθεια. Πράγματι το TEDxAUTH «άργησε» να πραγματοποιηθεί, ωστόσο πιστεύουμε πως ωραίο είναι αυτό που γίνεται στην ώρα του. Επίσης θεωρούμε πως για να γίνει κάτι καλό απαιτείται χρόνος για να οργανωθεί κατάλληλα και μία αξιόλογη ομάδα που θα αναλάβει την υλοποίησή του. Έφτασε λοιπόν η στιγμή αυτή και  ελπίζουμε να αποτελέσει το «έρεισμα» για τις επόμενες δράσεις του TEDxAUTH!»

– Μεταφορικά με τη λέξη «έρεισμα» εννοούμε οτιδήποτε χρησιμεύει ως βάση και θεμέλιο. Το στήριγμα δηλαδή. Ποιο ήταν το δικό σας έρεισμα σε ολόκληρη αυτήν την προσπάθεια;

«Σαν ομάδα πιστεύουμε πολύ στις ανθρώπινες σχέσεις και έχουμε κοινούς στόχους. Τόσο τα άτομα της Οργανωτικής Ομάδας, όσο οι εθελοντές μας ήταν αυτοί που από την πρώτη στιγμή πίστεψε στο όνειρο. Φυσικά η όλη προσπάθεια είχε εξαρχής την υποστήριξη από το ίδιο το Πανεπιστήμιο που πίστεψε σε εμάς και συνέβαλε στην πραγματοποίηση του ονείρου. Σημαντικό στήριγμα για εμάς αποτέλεσαν και οι χορηγοί μας, αρωγοί στην προσπάθειά που μέχρι πρότινος φάνταζε ακατόρθωτη».

Ομιλητές

Στο TEDx event θα συμμετέχουν 13 ομιλητές και 4 performers, διακεκριμένοι στο χώρο τους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι θα αναπτύξουν τις ιδέες τους καταθέτοντας τα προσωπικά τους βιώματα, στη βάση της λογικής και της ηθικής.

Να μερικοί:

1. Στέλλα Κάσδαγλη

sdfsdfsdfsd2

Ξεκίνησε την καριέρα της ως μεταφράστρια. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Γαλλική φιλολογία και τη Θεωρία των ΜΜΕ στο Λονδίνο, και στη συνέχεια δούλεψε για αρκετά χρόνια ως διευθύντρια σύνταξης στο περιοδικό Cosmopolitan. Είναι συνιδρύτρια του οργανισμού Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία, καθώς και της online λέσχης ανάγνωσης Bookworm, ενώ παραδίδει σεμινάρια blogging και social media σε εφήβους και ενηλίκους. Έχει γράψει 7 βιβλία για ενηλίκους, εφήβους και παιδιά και μεγαλώνει, μαζί με τις δύο κόρες της, στην Αθήνα. Το όνομα της; Στέλλα Κάσδαγλη!

2. Γιώργος Ξανθάκης

sdfsdfsdfsd3

Ο Γιώργος Ξανθάκης ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήμα στο χώρο του “online gaming” το 2005 ενώ απασχολήθηκε στο τμήμα marketing των εταιρειών e-Global & Battlenet καθώς και του οργανισμού World Cyber Games. Εν συνεχεία, μεταπήδησε στον χώρο της επικοινωνίας και συγκεκριμένα στην MSPS δουλεύοντας επί το πλείστον με πολυεθνικούς λογαριασμούς καταναλωτικών προϊόντων. Σήμερα, αποτελεί μέλος του Communications & Interaction Center (CIC) της The Coca-Cola Company και συνεργάζεται με την Coca-Cola Hellas S.A. ως Social Media Manager.

3. Γιάννης Οφάκογλου

sdfsdfsdfsd5

O Ιωάννης Οφάκογλου είναι Managing Director της RISTART, ένα marketing agency που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες branding, marketing και design. Συμμετέχει ως ομιλητής σε συνέδρια και ενδοεταιρικά workshops ενώ παράλληλα διδάσκει στο MBA της ΕΕΔΕ σε μαθήματα μάρκετινγκ.

4. Σταύρος- Ραφαήλ Γιουβάνης – Σπύρος Μπάκας

sdfsdfsdfsd6

Ο Σπύρος Μπάκας γεννήθηκε και μεγάλωσε σε οικογένεια Ρομά στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. Από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του «Faros Tou Kosmou /Φάρου του κόσμου», αποτέλεσε έναν από τους βασικούς υποστηρικτές αλλά και συμμετέχοντες της εν λόγω πρωτοβουλίας. Στον «Φάρου του κόσμου» ξεκίνησε ως μέλος της διαγωνιστικής ομάδας Ρομποτικής, όπου και συνέχισε έπειτα με τον ρόλο του προπονητή. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας, ήταν η διάκριση στον Πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής “FIRST LEGO LEAGUE” 2016, στον οποίο κατέκτησαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του Project, σχετικά με τη βασική κατηγορία «ΕΡΕΥΝΑ».

Γεννημένος στη Νίκαια Αττικής το 2003, ο Σταύρος- Ραφαήλ Γιουβάνης μετακομίζει στην περιοχή του Δενδροποτάμου το 2012 και ξεκινάει τα πρώτα του βήματα στη Ρομποτική με τον «Φάρο του κόσμου» από νεαρή ηλικία. Μέσω της συμμετοχής τους στην ομάδα Ρομποτικής, καταφέρνει να κερδίσει στον πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής το εισιτήριο για τον παγκόσμιο διαγωνισμό στο Saint Louis της Αμερικής. Παράλληλα είναι μαέστρος της μουσικής μπάντας του «Φάρου του κόσμου», διευρύνοντας τους ορίζοντές τους, στον χώρο της μουσικής.

5. Κατερίνα Λουκάκη

sdfsdfsdfsd7

Γεννήθηκε στην Αθήνα και εργάζεται ως κτηνίατρος. Είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στην οποία και ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 1980. Με το πέρας των σπουδών της, δημιούργησε ένα Ιατρείο πρώτης φροντίδας για τα ζώα συντροφιάς σε προάστιο της Αθήνας και είχε την τιμή να κατακτήσει τον τίτλο της Προέδρου της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας.  Στο TEDxAUTH 2018, θα μοιραστεί τις εμπειρίες της αναφορικά με τις εναλλακτικές θεραπείες καρκινοπαθών με ζώα συντροφιάς.

Περισσότερες πληροφορίες για το TEDxAUTH μπορείτε να βρείτε εδώ

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!