σε ,

Μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά γίνεται σαφές πως μόνο μία είναι η λύση

Ποιος θα είναι ο γενναίος που θα την δώσει;

20170526102345 img 49161495790153
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας και πάρα πολύ για την (κατά τα άλλα εξωφρενική) απόφαση ακύρωσης των αλλαγών στα Θρησκευτικά.

Μπορεί οι περισσότεροι να συμφωνούμε πως καλό θα είναι το μάθημα των Θρησκευτικών να μην κάνει απλά στείρο κι αυστηρό προσηλυτισμό αλλά να μιλάει γενικότερα για την πνευματικότητα και τις διάφορες θρησκείες, όμως η απόφαση του ΣτΕ δείχνει πως αυτό δεν γίνεται:

Τα Θρησκευτικά πρέπει να διαφημίζουν με κάθε τρόπο την επικρατούσα θρησκεία, να προσηλυτίζουν τα παιδιά, και να τους παρουσιάζουν ως αλήθειες ένα σωρό αναπόδεικτες απιθανότητες.

Γιατί; Επειδή  το λέει, όχι με αυτά τα λόγια ακριβώς φυσικά, το Σύνταγμα της Ελλάδας. Εκεί βασίστηκαν οι δικαστές που έκριναν αντισυνταγματικές τις αλλαγές στα Θρησκευτικά:

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η απόφαση του Νίκου Φίλη, είναι αντίθετη:

– στο άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, γιατί με το πρόγραμμα σπουδών που εισάγεται για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο «φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης, δηλαδή της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης των μαθητών στα ανήκοντα στην επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.

-Στην διάταξη του άρθρου 13 του Συντάγματος που κατοχυρώνει ως απαραβίαστη την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, γιατί η προσβαλλόμενη απόφαση θα έπρεπε να απευθύνεται αποκλειστικά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς μαθητές και να κατατείνει στην εμπέδωση και συνέχιση της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης, καθώς η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση κλονίζει την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση που πριν από την έναρξη του σχολικού βίου διαμορφώνουν οι μαθητές το πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Επιπλέον:

DYwHAbcWkAAo39z

Όταν οι δικαστές γκρινιάζουν επειδή δε γίνεται αναφορά στην Άγια Ομοούσιο και Αδιαίρετο Τριάδα σε κάποιο απ’ τα βιβλία, δεν έχουν και τελείως άδικο απ’ τη στιγμή που σου λένε την επικαλούνται όλα τα Ελληνικά Συντάγματα. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να «διαβάσεις» το άρθρο 16 του Συντάγματος, αλλά το ότι τη διάβασαν όλοι οι δικαστές έτσι λέει κάτι.

Και εκεί, κατά τη γνώμη μου, είναι και το πρόβλημα και η λύση:

Κάντε επιτέλους το διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας.

Με διαχωρισμό και άρα με αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, οι Έλληνες θα συνεχίζουν να θρησκεύονται ελεύθερα, αλλά η Εκκλησία θα απευθύνεται στο και θα επηρεάζει μόνο το ποίμνιό της, κι όχι κάθε τομέα της ζωής – όπως κάνει τώρα πχ. από τη Δικαιοσύνη μέχρι την Εκπαίδευση.

Το κακό είναι πως όλα τα αριστερά κόμματα που ζητούν Διαχωρισμό, ξεχνούν τελείως αυτήν την απαίτησή τους με το που παίρνουν την εξουσία.

Ως αντιπολίτευση και κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του Συντάγματος του 1975, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δηλώσει: «Πιστεύουμε στον πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας. Αυτό είναι το συμφέρον και της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Πρέπει η Εκκλησία να πάψει να είναι παράρτημα του Κράτους, χωρίς βέβαια να γίνει Κράτος εν Κράτει».

Ως κυβέρνηση; Ο χωρισμός κράτους και εκκλησίας ήταν πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, από το «συμβόλαιο με το λαό», διακήρυξη του 1981, αλλά και αργότερα, όμως δεν υλοποίησε ποτέ αυτή τη θέση.

Ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ διατυμπάνιζε την απόφασή του να κάνει το Διαχωρισμό. Με το που έγινε κυβέρνηση, ο Τσίπρας άρχισε επίθεση αγάπης προς την Εκκλησία και ξέχασε τα πάντα περί διαχωρισμού.

Τους έκανε όλα τα χατίρια που τους έκαναν και οι προηγούμενοι (πλην Σημίτη φυσικά)…

photomix image 45

Μέχρι και που έδιωξε τον υπουργό Νίκο Φίλη απ’ την κυβέρνηση για χατήρι του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Screenshot 1 19
Αντιδράσεις την περίοδο που μετά την κόντρα Φίλη – Ιερώνυμου ο κ. Τσίπρας συντάχθηκε με τον Ιερώνυμο

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το θράσος να το παίζει έξαλλος: «Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο βασίζεται, σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σημειώνοντας ότι «η εκπαίδευση οφείλει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, να προάγει τις αρχές και τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της συνύπαρξης με την διαφορετικότητα.»

Πολύ σωστά. Γιατί δεν τα κάνετε όμως;

Από τη στιγμή που υποσχέθηκες Διαχωρισμό και δεν προσπαθείς καν να ανοίξεις τη συζήτηση για αυτόν (πόσο μάλλον να το κάνεις!) είναι θράσος να γκρινιάζεις που το ΣτΕ να βγάζει τέτοιες «σκοταδιστικές» αποφάσεις, που είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Αν δε σου αρέσει κάτι συγκεκριμένο που λέει το Σύνταγμα, απλά άλλαξέ το – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο κόσμος θα σε στήριζε σ’ αυτό. Τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
17 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Αλιόσα
Αλιόσα
6 χρόνια πριν

Για να ξέρουμε πάντως και που πατάμε, ιδου ορισμένα Ευρωπαϊκά δεδομένα ενδιαφέρονα κατ εμέ: -Σε είκοσι (από τα 28) κράτη της Ε.Ε. διδάσκονται ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ τύπου θρησκευτικά. Στην Γερμανία π.χ. έχουν πέντε διαφορετικά μαθήματα για πέντε αναγνωρισμένες Χριστιανικές ομολογίες βάση συντάγματος -Στα περισσότερα από αυτά, η Εκκλησιαστικές κοινότητες κανονίζουν το πρόγραμμα του μαθήματος με ή χωρίς την συνδρομή του κράτους,. Με εξαίρεση Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία όπου η ύλη αποτελεί ευθύνη του κράτους. – Στην Φιλανδία το 97% των μαθητών παρακολουθεί μάθημα της Λουθηρανικής Εκκλησίας, καθώς θεωρείται αυτονόητο πολιτισμικό στοιχείο -Σε χώρες όπως η Αγγλία το ¼ των σχολείων είναι θρησκευτικά.… Διαβάστε περισσότερα »

Ο Νοών... Νοείτω...
Ο Νοών... Νοείτω...
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αλιόσα

Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες!

Mitsi
Mitsi
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αλιόσα

Γιατί εγώ όμως ως δάσκαλος να είμαι υποχρεωμένος να διδάσκω θρησκευτικά στο σχολείο; Και γιατί τα παιδιά να παίρνουν βαθμό σε αυτά λες και πρόκειται για επιστημονική γνώση; Θέλετε θρησκευτικά; Να τα παρακολουθούν μόνο όσα παιδιά θέλουν ,ακόμα καλύτερα μετά την ώρα του σχολείου και από κάποιον θεολόγο ή παπά με ύλη που να αποφασίζει η εκκλησία ,με βιβλία που θα χρηματοδοτήσει η εκκλησία και με μισθούς που θα πληρώσει η εκκλησία. Η αλλιώς υπάρχει και το κατηχητικό. Χρόνια τώρα φωνάζουμε για τις ελλείψεις και τα λάθη στα βιβλία και αυτά απλώς ανατυπωνονται τα ίδια με ένα υπόμνημα που στέλνεται… Διαβάστε περισσότερα »

Αλιόσα
Αλιόσα
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mitsi

1) Νομίζω πως ήδη το παρακολουθούν μόνον όσα παιδιά θέλουν. Και η συντριπτική πλειοψηφία ΔΕΝ κάνει χρήση του δικαιώματος απαλλαγής. 2) Τι εννοείτε γιατί να είστε υποχρεωμένος; Επειδή πολύ απλά είστε, υπόχρεος απέναντι σε κάποιους εκπαιδευτικούς κανόνες: «Η παιδεία έχει σκοπό (…) την ηθική αγωγή των Ελλήνων την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης κλπκλπ» (Ελληνικό σύνταγμα) και να σέβεται το δικαίωμα των γονιών «… να εξασφαλίζουν παιδεία ανάλογη με τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές του πεποιθήσεις» (Ευρωπαϊκή αντίστοιχη σύμβαση)-ΠΑΝΤΑ βέβαια σε συνδυασμό με το Νο 1). Σαφώς και κάποιος δάσκαλος αντίστοιχα με εσάς μπορεί να διαφωνεί π.χ. με τον υπερτονισμό… Διαβάστε περισσότερα »

leonlm
leonlm
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αλιόσα

Αρη οσον αφορα τις “αναποδεικτες απιθανότητες” : Καποτε ενας απο τους κορυφαιους ανατομολογους του κοσμου ο μετεπειτα Αγιος Λουκας ο ιατρος στη Ρωσια του κομμουνισμου,βρισκομενος στην Σιβηρια εξοριστος κατω απο αθλιες συνθηκες, ρωτηθηκε γιατι δεν υπογραφει αρνηση πιστης ωστε να επανελθει με τιμες οπως πριν στην πανεπιστημιακη του εδρα,εφοσον τον Θεο του δεν τον εχει δει ποτε.Εκεινος απαντησε πως εχει χειρουργησει χιλιαδες κρανία και εχει δει με τα ματια του οστα,αιμα,νεύρα,εγκέφαλο αλλα δεν ειδε ποτέ αγαπη,θυμο,μισος,χαρα χειρουργωντας ενα κρανιο….και κατεληξε με μία ερωτηση “αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν?” Δεν εξηγουνται τα παντα με την λογικη…(αυτο δεν σημαινει πως ο προσηλυτισμος… Διαβάστε περισσότερα »

leontios
leontios
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leonlm

Αχ πια με τα παιδιάστικα επιχειρήματα…. Τα πάντα γύρω σου λούζονται με έναν απίθανο αριθμό σωματιδίων σε απίστευτες ταχύτητες. Τα βλέπεις? Προφανώς όχι και παρομοίως και εγώ.. Αλλά υπάρχουν, είναι εκεί και όχι γιατί “δεν εξηγούνται με την λογική”, αλλά επειδή κάποιοι χρησιμοποίησαν τα κατάλληλα μέσα για να τα δούνε. Δεν “πίστευαν” όμως σε αυτά – τα ερεύνησαν, τα ανακάλυψαν και τα μελέτησαν στηριζόμενοι σε αδιαμφισβήτητα δεδομένα. Αν μέναμε στην πίστη για τα εγκόσμια, θα πιστεύμε ακόμα ότι η πανώλη είναι “θεία τιμωρία” και όχι προσβολή του οργανισμού από τον Βάκιλο του Γερσίν. Τον θυμό που δεν “είδε” ο Άγιος… Διαβάστε περισσότερα »

leonlm
leonlm
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leonlm

Ενταξει…”θα σταματησω τα χαζα” και θα σκεφτομαι εξυπνα οπως εσυ.Συγγνωμη δεν θα επαναληφθει ασχετως εαν δεν ενοχλω κανεναν με την αποψη μου

Ramon Ramone
Ramon Ramone
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αλιόσα

“Τι εννοείτε γιατί να είστε υποχρεωμένος; Επειδή πολύ απλά είστε, υπόχρεος απέναντι σε κάποιους εκπαιδευτικούς κανόνες…” Γι’ αυτό ακριβώς είναι απολύτως απαραίτητη η αναθεώρηση του Συντάγματος. Απαρέγκλιτη αναγκαιότητα. Για να απαλλαγούμε επιτέλους από τέτοιου αλλά και κάθε είδους σκοταδισμούς και αναχρονισμούς ανατολίτικης οπισθοδρόμησης. Για να γίνουν τα θρησκευτικά ένα απλό και στεγνό μάθημα πληροφορίας: αυτή η θρησκεία λέει αυτό, αυτή λέει το άλλο και ούτω καθ’ εξής. Για να αποδυναμωθεί και να μην έχει η εκκλησία οποιασδήποτε μορφής θεσμοθετημένη επιρροή ή ακόμα χειρότερα εξουσία στον δημόσιο βίο. Για να μισθοδοτούνται οι κληρικοί από τους πελάτες τους – τους πιστούς. Για… Διαβάστε περισσότερα »

Αλιόσα
Αλιόσα
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ramon Ramone

Πάμε άλλη μία (τρίτη και φαρμακερή…): – Θρησκειολογία, στην Ευρώπη ΔΕΝ πολύ παίζει. Θρησκευτικά ομολογιακού τύπου, παίζουν αντίθετα πολύ. -Είμαστε μία από τις τρεις χώρες, όπου το κράτος (έστω τυπικά) κανονίζει την ύλη. Αλλού, οι Χριστιανικές κοινότητες έχουν μεγαλύτερη επιρροή στο μάθημα για να μην πω, πως το έχουν αναλάβει εργολαβικά. -Εγώ, δεν θα ήθελα το παιδί μου Τετάρτη δημοτικού να διδαχθεί έναν Ιησού, πλάι στον Βούδα και τον Μωάμεθ και τις ινδουιστικές Θεότητες και να του πουν πάρε και διάλεξε. Κάτι αντίστοιχο μάλλον πιστεύει και ένας Φιλανδός, και ένας Γερμανός για το δικό στου παιδί. Δεν είμαι ρε αδερφέ… Διαβάστε περισσότερα »

kostas_G
kostas_G
6 χρόνια πριν

Περήφανος που έμεινα μετεξεταστέος στο μάθημα των θρησκευτικών τη προηγούμενη χιλιετία. Μετά απο τόσα χρόνια ενα μεγάλο ευχαριστώ στον άχρηστο θεολόγο, λιγούρη και παιδεραστή έτσι οπως κοιτούσε τα ανήλικα μαθητάκια του, που με έκοψε στο μάθημα και μπορώ να ξεχιλιζω υπερηφάνεια. Φχαριστώ ρε Μπινέ!

Ramon Ramone
Ramon Ramone
6 χρόνια πριν

@ Aλιόσα Και τι σημασία έχει τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη; Εγώ δεν αναφέρομαι σε στατιστικά αλλά στο τι κατά την γνώμη μου θεωρώ πως θα έπρεπε – ιδανικά – να συμβαίνει. Εγώ λοιπόν, προσωπικά, και για να είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν θα ήθελα καν να υπάρχουν τα θρησκευτικά ως μάθημα – τουλάχιστον μέχρι το λύκειο, κι εκεί να διδάσκεται, όπως είπα και προηγουμένως, στεγνά. Μέχρι να έχει λοιπόν αρχίσει ο δέκτης της πληροφορίας να χρησιμοποιεί την κρίση του για αυτά που του σερβίρουν και να μπορεί να τα απορρίψει, αν θεωρεί ότι δεν αξίζουν δεκάρα. Ως τότε, θα μπορούσαν… Διαβάστε περισσότερα »

Αλιόσα
Αλιόσα
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ramon Ramone

Δεν ξέρω εάν έχει νόημα η συνέχεια, αλλά μερικά πράγματα στα σχόλια σας μου χτυπάν κάπως… «Εγώ, δεν αναφέρομαι σε στατιστικά, αλλά τι κατά την γνώμη μου πρέπει να συμβαίνει» (Παρά κάτω επικαλείστε βέβαια και την «κοινή» λογική/γνώμη) Και εγώ πάλι μιλάω με αφετηρία την γνώμη μου, την οποία όμως (προσπαθώ να) στηρίζω σε Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά δεδομένα και όχι απλά σε ιδεοληψίες. Το κάνω για διάφορους λόγους, έστω και εάν «δεν σας ενδιαφέρει»: -Να στηρίξω την άποψη πως η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης είναι ακόμα ένα ισχυρό δεδομένο στα δυτικά εκπαιδευτικά συστήματα (για κάποιους προφανώς λόγους που ίσως έχουν ένα… Διαβάστε περισσότερα »

Ramon Ramone
Ramon Ramone
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αλιόσα

Εξακολουθείτε, μετά από τόσα μηνύματα όπως λέτε κι εσείς, να υπεκφεύγετε σαφώς και ξεκάθαρα και να μην αναφέρεστε στο “ζουμί”, όχι τόσο των δικών μου σχολίων αλλά του ίδιου του άρθρου: την αναθεώρηση του συντάγματος και τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, με όλες του τις παραμέτρους, οικονομικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές, πολιτικές, και λοιπά. Γυρνάτε γύρω – γύρω αλλά δεν πλησιάζετε. Το ότι νιώθετε την ανάγκη να απαντήσετε “στους πολλούς θιασώτες του επιχειρήματος “εξευρωπαϊσμού” της χώρας”, επιχείρημα που προφανώς σας προκαλεί δυσαρέσκεια, καταδεικνύει ξεκάθαρα (“βγάζει μάτι” που λέμε ) τις δικές σας αγκυλώσεις και την δική σας ιδεοληψία, όχι την δική μου… Διαβάστε περισσότερα »

Αλιόσα
Αλιόσα
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ramon Ramone

Είμαι υπέρ του διαχώρισμου μιά και τόσο σας νοιάζει, αρκεί να μην τον κανονίζουν στο δια ταύτα άνθρωποι σαν τον Φίλη. Η Εκκλησία εν πολλοίς θα βρεί την ησυχία της. (Αλίμονο εάν ξέρετε τί συμφωνία υπάρχει περί μισθοδοσίας και τί ακριβώς συνεπάγεται ο ΤΡΟΜΕΡΑ πολύπλοκος διαχωρισμός, αλλά ας ειναι- θα σας πρότεινα να κουβεντιάσετε με έναν πραγματικά ειδικό επι του θέματος). Εξακολουθώ να μιλάω λογικά, εξακολουθείτε να αμφισβητήτε την νοημοσύνη μου επειδή απλά είμαι “πιστός”. Ας σας το επιστρέψω λοιπόν και αυτό ευθέως. Χαίρετε.

Ramon Ramone
Ramon Ramone
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αλιόσα

Επιτρέψτε μου να σας πω πως μάλλον εσείς υποτιμάτε την δική μου νοημοσύνη (και πιθανώς κατ’ επέκτασιν και άλλων σχολιαστών αλλά και αυτών που ίσως διαβάζουν τα σχόλιά μας) όταν λέτε “Πάμε άλλη μία (τρίτη και φαρμακερή…)” σαν να απευθύνεστε σε ηλιθίους που αδυνατούν να συλλάβουν το μεγαλείο της σκέψης σας. Η ειρωνία αυτή δείχνει πολλά. Τώρα, επί του θέματος, δεν με απασχολεί τόσο από ποιόν θα γίνει (αν κάποτε γίνει) ο διαχωρισμός, αλλά να γίνει. Σαφής και ξεκάθαρος σε όλες του τις εκφάνσεις, οικονομικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές, πολιτικές, και λοιπά. Με τέτοιον τρόπο που να μην αφήνει οποιαδήποτε χαραμάδα ανάμιξης… Διαβάστε περισσότερα »

Αλιόσα
Αλιόσα
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αλιόσα

Υπήρξε μία ελαφριά ειρωνία όντως εκ μέρους μου, έχει να κάνει με τον χαρακτήρα μου ως σχολιαστή, αλλά και την επιμονή ορισμένων να αναπαράγουν στερεοτυπικά σχόλια συνθημάτων, συγνώμη. Απο την άλλη, σχόλια περί πιστών που λίγο πολύ δεν μπορούν να κάνουν μία λογική κουβέντα, είναι εξίσου αν όχι περισσότερο υποτιμιτικά. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και καλό σας βράδυ.

Μεγαλόδοντας
Μεγαλόδοντας
6 χρόνια πριν

Υπάρχει κι η λύση να μη βαφτίζετε τα παιδιά σας…

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!