σε , ,

Πώς μπορούμε να σώσουμε τ’ αδέσποτα εν μέσω πανδημίας

Ένα εργαλείο συντονισμού εθελοντών για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων σε όλη την Ελλάδα

dp dogsvoice

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν πλήττει μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα αδέσποτα ζώα. Τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της άσκοπης κυκλοφορίας δεν άφησαν ανεπηρέαστη και την φροντίδα των ζώων συντροφιάς.

Την Κυριακή 22/3 ο υφυπουργός, Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, έκανε μνεία για τα αδέσποτα ζώα αυτή την περίοδο κατά τη διάρκεια των κυβερνητικών δηλώσεων ενώ νωρίτερα είχε ήδη στείλει σχετική επιστολή στους δημάρχους με θέμα «ειδική μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα». Τη Δευτέρα 23/3 τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα για τον περιορισμό της άσκοπης κυκλοφορίας και την Τετάρτη 25/3 κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης ανακοινώθηκαν ειδικές εξαιρέσεις για τα ζώα συντροφιάς. Ήδη είχαν παραμείνει ανοιχτά τα pet shops και επιτρεπόταν η βόλτα με κατοικίδιο. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι επιτρέπεται η μεταφορά ζώου σε κτηνίατρο, όπως επιτρέπεται η μεταφορά ανθρώπου σε γιατρό. Επιτρέπεται, επίσης, η σίτιση αδέσποτων ζώων εντός των ορίων του δήμου διαμονής, κατόπιν βεβαίωσης από το δήμο, ενώ για φιλόζωους που σιτίζουν αδέσποτα ή δεσποζόμενα ζώα εκτός του δήμου τους θα πρέπει να απευθυνθούν σε φιλοζωικά σωματεία, στο δήμο όπου βρίσκονται τα ζώα ή ακόμη και σε απλούς πολίτες που ενδιαφέρονται εθελοντικά να σιτίσουν.

Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας μερίμνησε για τα αδέσποτα ζώα αλλά τα μέτρα που έλαβε δεν ήταν ιδανικά για όλες τις περιπτώσεις. Δυστυχώς, ζούμε σε εποχές μη κανονικότητας, σε εποχές που μόνο ιδανικές δεν είναι. Δε ζούμε σε εποχή κανονικότητας, έχουμε πόλεμο με εχθρό μας τον κορωνοϊό. Ο φόβος για διασπορά του ιού απαγόρευσε σε εθελοντές να φροντίζουν ζώα που βρίσκονται σε άλλους δήμους αλλά και κηδεμόνες σκυλιών να φροντίζουν κατά τη συνήθη κακή πρακτική τα κατοικίδιά τους που διαμένουν σε εξοχικές κατοικίες.

Εντός 10 μόλις ωρών από τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός για την προστασία των αδέσποτων ζώων “Dogs’ Voice” δημοσίευσε ένα εργαλείο συντονισμού εθελοντών για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να συνδέσει ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια σε άλλον δήμο από αυτόν που κατοικούν με ανθρώπους που θέλουν να γίνουν εθελοντές στο δήμο τους για να βοηθήσουν ζώα σε ανάγκη. Εκεί μπορούν να ενημερωθούν για όλα τα μέτρα μετακίνησης που αφορούν στα ζώα συντροφιάς.

Ο οργανισμός “Dogs’ Voice” έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, καθώς ήταν παρόν και στις πλημμύρες της Μάνδρας το 2017 και στις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική το 2018 εφαρμόζοντας προσφέροντας λύσεις με τον συντονισμό εθελοντών, την ανεύρεση φιλοξενιών και υιοθεσιών και την αρωγή βοήθειας ζώων σε ανάγκη.

Η ιδρύτρια του Οργανισμού, Έλενα Δέδε, δήλωσε στα Μικροπράγματα LiFO: “Αναγνωρίζουμε το εργαλείο συντονισμού εθελοντών που δημιουργήσαμε δεν θα λύσει εντελώς το πρόβλημα, θα καταφέρει όμως να προσφέρει λύσεις σε πολλά ζώα που έχουν ανάγκη μέσα από μία τεράστια αλυσίδα προσφοράς που ενεργοποιείται πάντα με θεαματικό τρόπο όταν η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση. Η αρχική λύση που προτείναμε ήταν η τροποποίηση της φόρμας Β4 για την παροχή κάθε βοήθειας σε ζώα δεδομένης όμως της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε δεν προκρίθηκε ως κατάλληλη. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι για ακόμη μία φορά το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει σε εθελοντές και φιλοζωικά σωματεία προκειμένου να μην μείνει κανένα ζώο αβοήθητο”.

Όσοι ενδιαφέρεστε να προσφέρετε στα αδέσποτα ζώα ή/και εγκλωβισμένα σε εξοχικές κατοικίες του δήμου κατοικίας σας ή όσοι χρειάζεστε βοήθεια μπορείτε να ανατρέξετε στη σχετική πλατφόρμα covid19.dogsvoice.grΉδη υπάρχουν 290 αιτήματα για λήψη και παροχή βοηθείας ενώ 120 άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή μέσω της φόρμας για να φροντίσουν ζώα σε ανάγκη.

Βρισκόμαστε σε εποχή μη κανονικότητας, βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση άνθρωποι και κατ’ επέκταση ζώα. Αν όλοι μαζί δώσουμε μία χείρα βοηθείας και μια χούφτα τροφή μπορούμε να σώσουμε τ’ αδέσποτα. Η ατομική ευθύνη και η συλλογική συνείδηση μπορούν να σώσουν τον κόσμο.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!