σε , ,

Τα 5 απίθανα διαφημιστικά σποτ του Φελίνι – Για την Barilla, το Campari κ.α.

Μικρά έργα τέχνης που εμπνεύστηκε από όνειρα που είχε καταγράψει στα σημειωματάρια του

Το 1984, ο Φελίνι συμφώνησε να γυρίσει ένα φιλμάκι για το Campari, το διάσημο ιταλικό απεριτιφ.

Και το αποτέλεσμα ήταν μαγικό

«Μέσα σε ένα λεπτό ο Φελίνι παρουσιάζει ένα ολόκληρο κεφάλαιο της μάχης μεταξύ ανδρών και γυναικών και αναφέρεται στην νεύρωση της τηλεόρασης, υπονοώντας ότι απαρνούμαστε τα δώρα της φύσης και της ιστορίας, ενώ κλείνει με την ελπίδα ότι η χαρά θα επιστρέψει», γράφει ο Tullio Kezich στο βιβλίο του Φεντερίκο Φελίνι: Η Ζωή και η δουλειά του.

Την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε κι ένα διαφημιστικό για τα ζυμαρικά Barilla με τον τίτλο Alta Societa (Υψηλή Κοινωνία). Το σενάριο το έγραψε ο ίδιος, ενώ για τα γυρίσματα συνεργάστηκε με τον κινηματογραφιστή Ennio Guarnieri και τον πιανίστα Nicola Piovani και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Greta Vaian και Maurizio Mauri, λέει το openculture.

Το 1991 ο Φελίνι έφτιαξε μια σειρά τριών διαφημιστικών για την Τράπεζα της Ρώμης με την ονομασία Che Brutte Notti (Τι κακές νύχτες). Τα διαφημιστικά αυτά προβλήθηκαν την επόμενη χρονιά και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, αφού τα εμπνεύστηκε από διάφορα όνειρα του που είχε καταγράψει στα σημειωματάρια του.

Το πρώτο είχε τον τίτλο Treno

Το δεύτερο Leone in cantina

Και το τρίτο Galleria

Οι διαφημίσεις αυτές ήταν και τα τελευταία φιλμ που σκηνοθέτησε. Πέθανε ένα χρόνο αργότερα στην ηλικία των 73 ετών. Σύμφωνα με τον Kezich, αυτά τα βαθιά προσωπικά και ευφάνταστα διαφημιστικά σηματοδοτούν την σύντομη αλλά θαυμαστή επιστροφή του στη φόρμα. «Στη ζωή του Φεντερίκο», γράφει, «αυτά τα τρία εμπορικά σποτ είναι ένα είδος ινδικού καλοκαιριού, το χρυσό φθινόπωρο ενός πατριάρχη του κινηματογράφου που για μια μόνο στιγμή ξαναπήρε τα ηνία της δημιουργίας.»

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3 αξέχαστες τηλεοπτικές διαφημίσεις που ίσως δεν γνωρίζατε πως ήταν του Νίκου Νικολαΐδη

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε