σε , ,

Τα Κύθηρα μέσα από 7 ψηφιδωτά της Αλίκης Ρήγου

Η εικαστικός μάς μιλά και παρουσιάζει εικόνες απ’ τη νέα της έκθεση

Η Αλίκη Ρήγου σπούδασε Ζωγραφική και Ψηφιδωτό στη ΑΣΚΤ Αθήνας. Έχει παρουσιάσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

«Γνώρισα τα Κύθηρα πριν 14 χρόνια. Από τη πρώτη στιγμή με μάγεψαν και έγιναν η πρώτη και αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας», μας λέει η ίδια.

«Έχοντας μεγαλώσει και ζήσει σ’ένα αστικό και πολυάσχολο περιβάλλον, ένοιωθα επιτακτική την ανάγκη υπέρβασης του μη ικανοποιητικού πλέον «παλαιού», την ανάγκη να δώσω ένα καινούργιο νόημα στη ζωή μου με «νέους στόχους» και επιδιώξεις, βιώνοντας την πραγματικότητα κοντά στην κυθηραϊκή φύση.

Ένα μωσαϊκό τοπίων με μοναδική βιοποικιλότητα, βαθύσκιωτα φαράγγια, δαντελωτές ακτές – και λίγα λεω, είναι τα Κύθηρα.»

– Πώς θα περιγράφατε το ψηφιδωτό;

Πρόκειται για έργο τέχνης φτιαγμένο με ψηφίδες από φυσικά πετρώματα η και σμάλτο κομμένες και  επανατοποθετημένες σε κονιάμα τσιμέντου έτσι ώστε να δημιουργούν μια καλλιτεχνική δημιουργία. Μια πανάρχαια τέχνη που χρονολογείται απο τον 5ο π.Χ αιώνα.

– Τι σημαίνει όμως ψηφιδωτό για εσάς;

Ασχολούμαι με το ψηφιδωτό εδώ και 18 χρόνια. Κάθε πέτρα και ένα όλοκληρο σύμπαν, την παρατηρώ,στριφογυρίζοντάς την στη παλάμη μου, αιώνιες χαράξεις ,γεωμετρικά μοτίβα με άπειρες χρωματικές αποχρώσεις με προκαλούν να επιλέξω τη  πλευρά αυτή που θα μπορέσει να εναρμονιστεί στο σύνολο του έργου μου.

Αρχικά, η κοπή της πέτρας δεν είναι απλή υπόθεση. Όπως όλα τα φυσικά υλικά (και όχι μόνο) διέπεται από βασικές αρχές και νόμους. Δεν υπακούει στη παρά φύση βία , χρειάζεται σεβασμό και γνώση. Ειναι αυτό που σοφά λέει η παράδοσή μας« να πας με τα νερά της». Για παράδειγμα, αξίζει να προσπαθήσει κάποιος να κόψει μια Οχελική (σχιστολιθική) πέτρα κάθετα, θα αποτύχει!

– Τι άλλο είναι σημαντικό για τη δημιουργία ενός έργου;

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η οργάνωση και ο χρόνος. Στο ψηφιδωτό η έννοια του τυχαίου και του χρόνου δύσκολα μπορει να λειτουργήσει. Αρχικά πολλά προσχέδια ασπρόμαυρα, με χρώμα, μετά η συγκέντρωση και η ταξινόμηση του υλικού…Γιατί το έργο «χτίζεται» σιγά- σιγά. Απαραίτητη προυπόθεση να γίνεται με αγάπη, θέληση, υπομονή, και σεβασμό. Σε αντίθεση με τη σημερινή πραγματικότητα όπου η ζωή του σύγχρονου ανθρώπου είναι ένας διαρκής αγώνας με αντίπαλο τον χρόνο, προκειμένου να πραγματοποιήσει με επιτυχία τους στόχους του, η τέχνη του ψηφιδωτού έρχεται να μας υπενθυμίσει, την αρχέγονη έννοια του «Άχρονου Τώρα».

– Πώς;

Το άψυχο γίνεται έμψυχο, η πέτρα μεταμορφώνεται σε άνθρωπο, φυτό, σύνεφο. Υπάρχει μια σιωπηλή επικοινωνία  ένας ρυθμός ανάμεσα στις μορφές που παρουσιάζονται. Κάποιες συνομιλούν μεταξύ τους και χαίρονται, άλλες μοναχικές ονειροπολούν, άλλες  αγωνιούν, μια διαρκή κίνηση, όλα σε μια εξελικτική πορεία.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν συμβόλιζα το κονίαμα με το καμβά του δημιουργού. Εκεί πάνω ο καλλιτέχνης, σα μαέστρος ορχήστρας, χρησιμοποιώντας την παλέτα της φύσης, τις ψηφίδες, συνθέτει το έργο του.

Σε φανταστικά τοπία εμπνευσμένα από το όμορφο νησί των Κυθήρων ξετυλίγω καθημερινές ιστορίες , με κεντρικό ήρωα τον άνθρωπο που βρίσκει το νόημα της χαράς και της αρμονίας στη ένωση του με τη φύση. Αναφερόμενη στο έργο μου θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω σαν μια προσπάθεια χαρτογράφησης, όχι μόνο ρεαλιστικής αλλά και εσωτερικής παρατήρησης. Διαχρονικοί προβληματισμοί ερωτήματα όπως, κατά πόσο ο άνθρωπος έχει σήμερα αλλά και στο μέλλον τη δυνατότητα να είναι κύριος των επιλογών του;

– Ποια θα μπορούσαν να οριστούν “τα Βασικά και Απαραίτητα” για να νοιώθει ο άνθρωπος χαρά και ηρεμία στη καθημερινότητά του;

Πολλά τα ερωτήματα, ένα είναι όμως το σίγουρο: Προσπαθούμε απεγνωσμένα να διατηρήσουμε το μόνιμο και σταθερό, θυσιάζοντας την ίδια μας τη ζωή σε μελλοντικές φανταστικές καταστάσεις ( να πετύχουμε στόχους, οικονομικούς, κοινωνικούς , προσωπικούς) και «το παρόν» γλυστρά και χάνεται…

 

* Η νέα ατομική έκθεση της Αλίκης Ρήγου με τίτλο «ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ» παρουσιάζεται στην γκαλερί “Follow your Art”. Καψάλι – Κύθηρα, 7-31 Αυγούστου 2018.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

2 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση