σε

Αγάπη και ομοφυλοφιλία

1 32

Από την Χριστίνα Γκατζόλη

Αγάπη, ένα από τα πολύ σημαντικά πράγματα σε αυτόν τον κόσμο, αν όχι το πιο σημαντικό.

Και εμείς, τι κάνουμε; Καθόμαστε και το επικρίνουμε, το κατακρίνουμε, το αρνούμαστε. Γιατί λέει δεν είναι φυσιολογικό.

Δε βρίσκω τίποτα το αφύσικο στο να μπορεί να αγαπά κάποιος έναν άνθρωπο, άλλωστε, δεν πιστεύω ότι όλοι είναι ικανοί να το κάνουν.

Και φυσικά, κανένας δεν κατακρίνει την αγάπη μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, μεταξύ των φίλων, αλλά και των διαφορετικών φύλων. Παρά μόνο μεταξύ των ανθρώπων του ιδίου φύλου, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι φυσιολογικό. Πόσο φυσιολογικό ακούγεται αυτό;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Σύμφωνα με τον Jim Al-Khalili, θεωρητικό φυσικό και συγγραφέα, “η αγάπη είναι μια έντονη νευρολογική κατάσταση, όπως η πείνα ή η δίψα, αλλά πιο μόνιμη…η αγάπη μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μηχανισμός επιβίωσης”.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν, αν είναι σωστό να αποδοκιμάζουμε την αγάπη που νιώθει κάποιος για έναν άνθρωπο του ιδίου φύλου. Γιατί η ομοφυλοφιλία να αντιμετωπίζεται με τέτοιο αρνητικό τρόπο, όταν την ίδια στιγμή, επικροτούμε, επιδοκιμάζουμε και επιζητούμε την ετεροφυλία; Γιατί η κοινωνία στην οποία ζούμε και ενεργούμε να μην μπορεί να αποδεχτεί ένα τόσο όμορφο και ποθητό συναίσθημα, όπως η αγάπη; Γιατί πρέπει να προσπαθούμε να αποδείξουμε, με λογικό τρόπο, ότι η αγάπη προς το ίδιο φύλο δεν είναι κάτι κακό; Αυτό σας φαίνεται φυσιολογικό; Άραγε, υπάρχει κάποια απόδειξη;

“Τριπλάσιες είναι οι πιθανότητες να διαπράξουν απόπειρα αυτοκτονίας, έφηβοι που είναι είτε ομοφυλόφιλοι, είτε αμφιφυλόφιλοι ή δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις (LBGQ), συγκριτικά με τους υπόλοιπους ετεροφυλόφιλους συνομήλικούς τους, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ…Οι νεαροί ομοφυλόφιλοι είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να δουν ως λύση την αυτοκτονία, σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους, ενώ οι αμφισεξουαλικοί είχαν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο!…«Τα υψηλά επίπεδα άγχους και ανασφάλειας οδηγούν σε κοινωνικό στιγματισμό, περιθωριοποίηση, διάκριση και σε εκδηλώσεις εκφοβισμού που με τη σειρά τους επιφέρουν αλλαγές στη συμπεριφορά των νέων, ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις», δήλωσε ο Hongying Dai, επικεφαλής ιατρός στο Νοσοκομείο Παίδων Mercy και διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Missouri-Kansas….Η ψυχίατρος από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Kimberly McManama, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο ρόλος των γονέων στο συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα. «Να μιλάτε με τα παιδιά σας από τη νεαρή τους ηλικία για την σεξουαλικότητα τους και την ταυτότητα του φύλου τους. Να τους παρέχετε τη σιγουριά να νιώθουν καλά με τις προτιμήσεις τους και να τους δίνετε πάντα την ευκαιρία και την ελευθερία να σας μιλάνε για αυτά τα θέματα, όταν και όποτε νιώθουν έτοιμα».”

Κι όμως, λεγόμαστε άνθρωποι, εμείς, που θα περιθωριοποιήσουμε έναν ομοφυλόφιλο, θα τον κατακρίνουμε, και με αυτόν τον τρόπο θα τον κάνουμε να έχει πρόβλημα με τον ίδιο του τον εαυτό. Πόσο τραγικό, ένας άνθρωπος να θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του, επειδή απλά είναι αυτό που “είναι”, επειδή είναι ο εαυτός του!

“Αγάπη για τους αρχαίους, ήταν ένας πιο γενικευμένος όρος και δεν είχε να κάνει με την αποκλειστικότητα αλλά με ένα πανανθρώπινο συναίσθημα που αφορούσε τους γύρω σου. Φιλαυτία, είναι η αγάπη για τον εαυτό σου, που δεν είναι τόσο εγωιστική όσο ακούγεται. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης ή όπως θα σας πει οποιοσδήποτε ψυχοθεραπευτής, για να μπορέσεις να νοιαστείς για τους άλλους, πρέπει πρώτα να έχεις φροντίσει τον εαυτό σου”, αναφέρει η Philippa Perry, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του «Couch Fiction»

Πηγή, αυτής της αντιμετώπισης, είναι ότι δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε τον εαυτό μας. Για να αγαπήσουμε και να μπορέσουμε να αποδεχτούμε κάτι “ξένο” για εμάς, πρέπει πρώτα να μας αγαπάμε. Πριν μας αγαπήσει κάποιος άλλος. Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι μπορεί να υπάρξει αγάπη μεταξύ ομοφυλόφιλων, όταν εμείς, οι φυσιολογικοί, δεν την έχουμε βιώσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Αγαπήστε τον εαυτό σας. Καταλάβετε ότι στην αγάπη δεν υπάρχει μη φυσιολογικό. Δεν αλλάζει τη ζωή σας αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος, δεν τη ζημιώνει, ούτε την υποβαθμίζει. Μάθετε να αγαπάτε οτιδήποτε διαφέρει από εσάς, οτιδήποτε είναι έξω από εσάς. Μην επιτρέπεται να δημιουργούνται προβλήματα σε ανθρώπους επειδή δε ντρέπονται, δε φοβούνται να είναι ο εαυτός τους. Δεν θέλουν να στερήσουν τίποτα από εσάς. Θέλουν απλώς, να κάνουν ότι και εσείς. Να ζήσουν!

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!