σε ,

O Bilal Hassani τα κατάφερε! (…και τραγούδησε και Φουρέιρα!)

Οι επιτροπές δεν τον προτίμησαν, αλλά η ψήφος του τηλεοπτικού κοινού τού έδωσε τη νίκη

Δεν είναι πολύς καιρός που σας γράφαμε (εδώ) για τον νεαρό Bilal Hassani, έναν μαροκινό πιτσιρικά τραγουδιστή και youtuber που έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ της Γαλλίας και για την ιδιαίτερη παρουσία του αλλά και για τις ρατσιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις. Ακόμα και το 2019 δεν είναι εύκολο να είσαι και αραβικής καταγωγής και μετανάστης και gay, ακόμα και στην πολυπολιτισμική Γαλλία, όπου δυστυχώς οι (φτιασιδωμένες ή μη) κραυγές της ακροδεξιάς βρίσκουν μεγάλο ακροατήριο.

Τελικά ο Bilal τα κατάφερε. Νίκησε στον εσωτερικό διαγωνισμό τραγουδιού της Γαλλίας “Destination Eurovision” κόντρα σε μεγάλα ονόματα (όπως οι Chimène Badi και Emmanuel Moire). Οι επιτροπές δεν τον προτίμησαν, αλλά η ψήφος του τηλεοπτικού κοινού τού έδωσε τη νίκη.

Στον τελικό, όπως προβλεπόταν για κάθε διαγωνιζόμενο, ο Bilal τραγούδησε και ένα τραγούδι από παλαιότερο διαγωνισμό. Το δικό του ήταν το “Fuego” της Ελένης Φουρέιρα, που το είπε με έναν δικό του τρόπο.

Το τραγούδι του Bilal λέγεται “Roi” (Βασιλιάς) και μιλά για την αποδοχή του εαυτού μας για αυτό που είναι. Το έγραψαν οι Madame Monsieur, οι περσινοί εκπρόσωποι της Γαλλίας, που επιλέγει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να στείλει ένα τραγούδι με κοινωνικό περιεχόμενο. (πέρυσι το “Mercy” μιλούσε για ένα προσφυγάκι που γεννήθηκε μόλις τα σκάφη του λιμενικού περισυνέλξαν την έγκυο μητέρα του). Έχει και γαλλικούς και αγγλικούς στίχους – για να δούμε αν η Γαλλία θα καταφέρει να διακριθεί στον διαγωνισμό, όπου τα τελευταία χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά. Εδώ, η ανακοίνωση του αποτελέσματος… Καλή επιτυχία!

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θα είναι ο «βασιλιάς» Bilal Hassani το αντι-στερεότυπο του 2019;

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε