σε ,

10 τρίβια για τη Φρίντα Κάλο που μπορεί να σε εκπλήξουν

Άγνωστες λεπτομέρειες για τη ζωή της εμβληματικής ζωγράφου

Screenshot 10 2

Ένας από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, η Φρίντα Κάλο έχει μια ιστορία ζωής που έχει γίνει σχεδόν τόσο δημοφιλής όσο και η τέχνη της. Η βιογραφία της Κάλο έχει εμπνεύσει αναρίθμητα βιβλία και μια βραβευμένη με Όσκαρ ταινία. Το ξεχωριστό στυλ της, το μονόφρυδό της και ο γάμος της με τον Ντιέγκο Ριβέρα, έναν άντρα 21 χρόνια μεγαλύτερό της, απλώς πρόσθεσαν στην ίντριγκα που πυροδότησε η τέχνη της. Το mymodernmet συγκέντρωσε μια λίστα με γεγονότα για τη ζωής της που ίσως δεν γνωρίζετε.

1. Ήταν και ευρωπαϊκής και μεξικανικής καταγωγής

Μεγάλο μέρος της τέχνης της Κάλο εξερευνά τη μικτή κληρονομιά της. Ο πατέρας της, Carl Wilhelm Kahlo Kauffmann (επίσης γνωστός ως Guillermo Kahlo) μετανάστευσε στο Μεξικό από τη Γερμανία αφού εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο λόγω επιληψίας. Η μητέρα της, Matilde Calderón González ήταν ισπανικής και ιθαγενούς καταγωγής.

2. Είπε ψέματα για την ηλικία της

Σε ηλικία 6 ετών, η Κάλο προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Αυτό έκανε το δεξί της πόδι να είναι πιο κοντό και πιο λεπτό από το αριστερό της και την κράτησε έξω από το σχολείο για αρκετό καιρό. Αφού εντάχθηκε στο επίλεκτο Εθνικό Προπαρασκευαστικό Σχολείο το 1922, βυθίστηκε στο indigenismo, μια νέα τάση μεξικανικής πολιτιστικής υπερηφάνειας. Έτσι, για να δείξει τη δέσμευσή της στη μεξικανική κουλτούρα – και να συγκαλύψει το γεγονός ότι ήταν μεγαλύτερη – έκρυψε τρία χρόνια από την ηλικία της. Για το υπόλοιπο της ζωής της Κάλο, δήλωνε ότι γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1910 — τη χρονιά που ξεκίνησε η Μεξικανική Επανάσταση.

3. Ήθελε να γίνει γιατρός

Ως παιδί, η Κάλο ονειρευόταν να γίνει γιατρός, ενώ η τέχνη της ήταν ένα παράπλευρο χόμπι στο οποίο γαλουχήθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος ήταν φωτογράφος. Αυτό το όνειρο τελείωσε σε ηλικία 18 ετών, όταν η Κάλο και ο τότε φίλος της ενεπλάκησαν σε ένα φρικτό ατύχημα. Το λεωφορείο στο οποίο ταξίδευαν συγκρούστηκε με ένα τραμ, με αποτέλεσμα μια σιδερένια κουπαστή να σφηνώσει την Κάλο μέσα από τη λεκάνη. Τα σχεδόν θανατηφόρα τραύματα κράτησαν την Κάλο στο νοσοκομείο για μήνες. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο πατέρας της έφτιαξε ένα ειδικό καβαλέτο που της επέτρεπε να ζωγραφίζει στο κρεβάτι.

2 15

4. Ήταν δασκάλα

Στα 30 της, έγινε δασκάλα στο Escuela Nacional de Pintura, Escultura y Grabado «La Esmeralda», δίνοντας έμφαση στη μεξικανική κουλτούρα και τη λαϊκή τέχνη στα μαθήματά της. Όταν η υγεία της έγινε πολύ εύθραυστη, έκανε μαθήματα στο La Casa Azul και οι τέσσερις στενότεροι μαθητές της έγιναν γνωστοί ως «Los Fridos».

5. Φωτογραφήθηκε για τη Vogue

Η Κάλο εμφανίστηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 1937 της αμερικανικής Vogue σε σε ένα άρθρο με τίτλο Senoras of Mexico. Ο Toni Frissel τη φωτογράφισε δίπλα σε ένα φυτό αγαύης και εμφανίστηκε μόνο στο περιοδικό, όχι στο εξώφυλλο. Το εξώφυλλο της Vogue του 1939 που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι απλώς μια έξυπνη μακέτα που χρησιμοποιεί ένα εμβληματικό πορτρέτο της Κάλο που τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Nickolas Muray, με τον οποίο η Κάλο είχε μια μακροχρόνια σχέση.

3 13

6. Πήγε φυλακή για φόνο

Η Κάλο και ο σύζυγός της Ντιέγκο Ριβέρα ήταν πολιτικοί ακτιβιστές και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού. Το 1937 ζήτησαν από την κυβέρνηση του Μεξικού να χορηγήσει άσυλο στον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Λέον Τρότσκι. Ο Τρότσκι και η σύζυγός του ζούσαν στην κατοικία του ζευγαριού, La Casa Azul, για αρκετά χρόνια και μάλιστα ο Τρότσκι είχε μια σύντομη σχέση με την Κάλο. Το 1940, ο Τρότσκι δολοφονήθηκε και η Κάλο, μαζί με την αδερφή της, φυλακίστηκε για λίγο ως ύποπτη. Αν και γνώριζε τον άνδρα που διέπραξε τη δολοφονία, τελικά απαλλάχθηκε και αφέθηκε ελεύθερη μετά από δύο ημέρες.

7. Λάτρευε τις αυτοπροσωπογραφίες

55 από τους 143 πίνακες της Κάλο είναι αυτοπροσωπογραφίες, κάτι που είναι ίσως κατανοητό αν σκεφτεί κανείς πόσο χρόνο πέρασε μόνη της ενώ ανάρρωνε από διάφορα προβλήματα υγείας. Η ενδοσκοπική της δουλειά γίνεται ακόμη πιο επιδραστική από τη χρήση της αυτοπροσωπογραφίας για να εκφράσει τους εσωτερικούς της αγώνες και τον ψυχικό της πόνο.

1 17

8. Πήγε στην ατομική της έκθεση με ασθενοφόρο

Τον Απρίλιο του 1953 άνοιξε η πρώτη της ατομική έκθεση στο Μεξικό στην Galería Arte Contemporaneo. Εκείνη την εποχή, η Κάλο βρισκόταν καθηλωμένη στο κρεβάτι υπό τις οδηγίες του γιατρού και δεν αναμενόταν να παρευρεθεί. Ωστόσο, φρόντισε να είναι εκεί, φτάνοντας με ασθενοφόρο και διέταξε να μεταφερθεί το κρεβάτι της στην γκαλερί. Την έφεραν με φορείο στο κρεβάτι, όπου μπόρεσε να απολαύσει τα εγκαίνια. Μόλις λίγους μήνες αργότερα, το δεξί της πόδι ακρωτηριάστηκε στο γόνατο λόγω γάγγραινας και τον επόμενο χρόνο, βρέθηκε νεκρή σε ηλικία 47 ετών. Ως αιτία θανάτου δηλώθηκε πνευμονική εμβολή, ωστόσο δεν έγινε νεκροψία.

4 11

9. Έσπασε πολλά ρεκόρ

Το 1939, όταν το Λούβρο απέκτησε τον πίνακα της The Frame, η Κάλο έγινε η πρώτη Μεξικανή καλλιτέχνιδα του 20ου αιώνα που μπήκε σε μια μεγάλη διεθνή συλλογή. Η αυτοπροσωπογραφία του 1938 εκτίθεται τώρα στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι ως μέρος του Musée National d’Art Moderne. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο ρεκόρ που έσπασε η Φρίντα. Ενώ ο πρώτος της πίνακας σε δημοπρασία, το The Tree of Hope Stands Firm απέφερε μόνο 19.000 δολάρια όταν πουλήθηκε στους Sotheby’s το 1977, η ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται. Μέχρι το 1984 το έργο της ανακηρύχθηκε μέρος της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Μεξικού. Το 1990 ήταν η πρώτη καλλιτέχνης από τη Λατινική Αμερική που πούλησε σε δημοπρασία για πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια όταν το Diego and I πουλήθηκε για 1,4 εκατομμύρια δολάρια.

10. Ήταν φεμινίστρια και ΛΟΑΤΚΙ+ είδωλο

Η Κάλο έγινε είδωλο της ποπ κουλτούρας τη δεκαετία του 1970, όταν οι μελετητές άρχισαν να αμφισβητούν τον αποκλεισμό γυναικών, μη δυτικών καλλιτεχνών από τα βιβλία της ιστορίας. Η σχέση της με τη σεξουαλικότητά της -ήταν αμφιφυλόφιλη- και το στυλ της την έχει κάνει μια εμβληματική φιγούρα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η περηφάνια της για τις μεξικανικές ρίζες της και η στάση της να βλέπει μακριά από τις αποικιακές ρίζες του Μεξικού την έχουν κάνει επίσης πηγή υπερηφάνειας για το κίνημα Chicano. Ο όρος «Φριδαμανία» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει το φαινόμενο, με τον ρομαντισμό του 21ου αιώνα στη ζωή της Κάλο σχεδόν να επισκιάζει την αληθινή της ιστορία.

5 10

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!