σε ,

15 δημοφιλή τοπικά φαγητά που αξίζει να δοκιμάσεις εάν πας σε αυτές τις χώρες

Απ’ την Κόστα Ρίκα μέχρι τη Νορβηγία κι απ’ την Χαβάη μέχρι το Νεπάλ – να το καλύτερο φαγητό κάθε περιοχής

Όταν επισκέπτεσαι έναν προορισμό συνήθως επιδιώκεις να τον γνωρίσεις. Αυτό το κάνεις με το να επισκέπτεσαι τα αξιοθέατα, με το να κάνεις βόλτες και να εξερευνάς όσες περισσότερες γωνιές της περιοχής μπορείς, με το να μιλάς με ντόπιους και φυσικά δοκιμάζοντας τοπικά φαγητά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ασχολούνται ιδιαίτερα με το τελευταίο και οι οποίοι, προφανώς, κάτι ξέρουν και το κάνουν.

Το Travel Pulse δημιούργησε μια λίστα με δημοφιλή φαγητά από διάφορες γωνιές του πλανήτη, τα οποία αξίζει να δοκιμάσει κάποιος εάν βρεθεί στα μέρη αυτά. Φυσικά, η λίστα έχει μέσα της και άρωμα Ελλάδας.

1. Casado (Κόστα Ρίκα)

Το τυπικό φαγητό της Κόστα Ρίκα,το οποίο μπορεί κανείς σε όλα τα εστιατόρια της χώρας, ακόμη και στα παραδοσιακά φαγάδικα που αποκαλούνται «sodas». Casado ονομάζεται ολόκληρο το πιάτο, το οποίο περιλαμβάνει κρέας (είτε κοτόπουλο, είτε μοσχαρίσιο, είτε χοιρινό, είτε ψάρι), ρύζι, μαύρα φασόλια, μπανάνα, σαλάτα και τορτίγια.

2. Poutine (Καναδάς)

Πρόκειται για παραδοσιακό και αγαπημένο φαγητό στον Καναδά, το οποίο θα σε ζεστάνει τις κρύες νύχτες. Το πιάτο, στην πιο απλή και παραδοσιακή του μορφή, περιλαμβάνει τηγανιτές πατάτες με σάλτσα και κρέμα τυριού. Άλλες παραλλαγές του φαγητού έχουν κάνει την εμφάνισή τους ανά τα χρόνια, όπως poutine επιδόρπιο.

3. Σουβλάκι (Ελλάδα)

Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Όλοι και όλες μας ξέρουμε την αξία και τη νοστιμιά του πιτόγυρου. Gyros is the best!

4. Χοιρινό Kalua (Χαβάη, ΗΠΑ)

Περιμένατε να φάτε στη Χαβάη τίποτα τροπικά φρούτα ή κάτι τέτοιο; Χοιρινό θα φάτε! Πρόκειται για την χαβανέζικη μορφή του μπάρμπεκιου: ένας ολόκληρος χοίρος ψήνεται σε έναν υπόγειο φούρνο μόνο με αλάτι, έπειτα τεμαχίζεται και σερβίρεται συνήθως με ρύζι ή μακαρονοσαλάτα.

5. Po Boy (Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ)

Το πιο διάσημο φαγητό της Νέας Ορλεάνης είναι και το πιο διάσημο σάντουιτς. Το «Po Boy» είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε ένα σάντουιτς στη Λουιζίανα που σερβίρεται σε γαλλική μπαγκέτα, συνήθως με τηγανιτή γαρίδα. Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές, όπως ροσμπίφ ή άλλα θαλασσινά. Ο κάθε ντόπιος έχε το αγαπημένο του στέκι για Po Boy – το μόνο που έχει να κάνει ένας επισκέπτης είναι να ρωτήσει κάποιον περαστικό να του προτείνει ένα.

6. Lutfisk (Νορβηγία)

Αφού το ψάρι – συνήθως μπακαλιάρος- στεγνώσει έξω σε μια μεγάλη βάση δίπλα στη θάλασσα, μετά μπαίνει και πάλι σε νερό για σχεδόν δυο εβδομάδες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα φιλέτο ψαριού με υφή σαν ζελές. Συνήθως συνοδεύεται από βραστές πατάτες και βούτυρο σε σκανδιναβικές χώρες όπως η Νορβηγία.

7. Aspic (Εσθονία)

Το Aspic αναφέρεται σε ένα πιάτο του οποίου το περιεχόμενου καλύπτεται από μία ζελατίνη φτιαγμένη από κρέας. Ένας συνδυασμός από κρέατα, όπως κότσια χοιρινού ή τσιγαρίδες, ψήνονται μαζί και μετά αφήνονται να κρυώσουν και να πήξουν. Η υφή σαν ζελατίνα κάνει αυτό το φαγητό μοναδικό – και λίγο περιπετειώδες.

8. Dal Bhat (Νεπάλ)

Αυτό το βασικό φαγητό στο Νεπάλ περιλαμβάνει φακές και ρύζι και μπορεί να το βρει κανείς πολύ φθηνά σε όλη την χώρα. Οι ντόπιοι το τρώνε με τα χέρια τους, αναμειγνύοντας το ρύζι με τις φακές.

9. Momos (Ιμαλάια)

Το φαγητό αυτό είναι πολύ δημοφιλές σε πολλές περιοχές των Ιμαλαΐων, όπως το Θιβέτ, το Μπουτάν και η Βόρεια Ινδία. Αυτές οι μικρές μπάλες από ζύμη γεμίζονται με κρέας (κοτόπουλου, χοιρινό ή αρνίσιο) και πωλούνται σε πολύ οικονομικές τιμές. Μπορεί να τα βρει κανείς από πλανόδιους πωλητές μέχρι και εστιατόρια.

10. Pastel de Nata (Πορτογαλία)

Πρόκειται για για τάρτα με κρέμα κάσταρντ, πασπαλισμένη με κανέλα – ένας κρεμώδης και πικάντικος συνδυασμός. Πωλούνται σε φούρνους και καφετέριες ανά τη χώρα και είναι το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ.

11. Bake and Shark (Τρίνινταντ)

Αν και το όνομά του είναι περίεργο, πρόκειται για ένα απλό φαγητό – πρόκειται για ένα σάντουιτς με καρχαρία ή μπέργκερ με καρχαρία. Το φιλέτο καρχαρία καρυκεύεται, τηγανίζεται και μετά τοποθετείται ανάμεσα σε δύο ψωμάκια.

12. Γκούλας (Ουγγαρία)

Το βραστό κρέας δεν μοιάζει σαν κάτι το δύσκολο, αλλά με κάποιο τρόπο οι Ούγγροι το κάνουν καλύτερα από ο,τι οι περισσότεροι. Η περιβόητη σούπα της Ουγγαρίας έχει φτάσει σε όλον τον κόσμο, αλλά θα ήταν πιο ωραίο να τη δοκιμάσει κανείς στον τόπο καταγωγής της, από τους πλανόδιους. Οι διάφορες παραλλαγές έχουν να κάνουν με το είδος του κρέατος, τα λαχανικά και το πόσο πυκνός είναι ο ζωμός. Θα σου αρέσει πιο αραιός ή πυκνός; Ένας είναι ο τρόπος για να το μάθεις!

13. Khachapuri (Γεωργία)

Η Γεωργία έχει τη δική της εκδοχή αυτού που οι Αμερικανοί ονομάζουν «πίτσα»: το Khachapuri. Γεμιστό κυρίως με τυρί και αυγά είναι ένα πλούσιο, χορταστικό σνακ (ή και γεύμα) και θα το βρεις σχεδόν σε όλα τα τοπικά εστιατόρια.

14. Arepa (Κολομβία)

Είναι μία πίτα από αραβόσιτο, η οποία ψήνεται, κόβεται σε κομμάτια και γεμίζεται με άλλα υλικά (συνήθως τυρί). Θα το βρει κανείς όπου και να πάει στην Κολομβία.

15. Χοιρινό κότσι (Γερμανία)

Πρόκειται για ένα ψητό χοιρινό κότσι, με τις ρίζες του στη Βαυαρία και αποτελεί δημοφιλές πιάτο στο φεστιβάλ μπύρας Oktoberfest. Το εξωτερικό κομμάτι είναι αλμυρό και η πέτσα τραγανή και ταιριάζει πολύ με την μπύρα στις pubs.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΟΥΙΖ: Πόσο Master Chef είσαι; Κάνε το τεστ των 21 ερωτήσεων

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote
[instagram-feed]

Αφήστε μια απάντηση