σε ,

Το ίντερνετ δεν μας ανήκει πια

Γιατί τώρα ανήκει στην τεχνητή νοημοσύνη, και τι θα γίνει από εδώ και μπρος

1 1

Κάποτε το διαδίκτυο ανήκε στις γάτες. Ήταν η περίοδος στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν όλοι όσοι ήταν στο διαδίκτυο έμοιαζαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες με γάτες. Φυσικά, υπήρχαν και άλλα πράγματα εκτός από γάτες, αλλά ήταν μια εποχή που κανείς δεν ήταν απολύτως σίγουρος πώς θα εξελιχθεί το ίντερνετ. Μπορούσες να μετακινήσεις αρχεία (πολύ αργά) μέσω FTP, μπορούσες να αναζητήσεις έγγραφα μέσω του Gopher και του Cello, να βρεις σπάνια ποιήματα και στίχους τραγουδιών. Γνωρίζαμε ότι μια μέρα θα γινόταν τεράστιο, αλλά τότε ήταν ακόμα πολύ άδειο. Το διαδίκτυο εκείνης της εποχής ήταν ένα απέραντος κόσμος που έπρεπε να γεμίσει και στη συνέχεια να εξερευνηθεί, γράφει ο Stan Schroeder στο mashable.

Αργότερα, σταμάτησε να είναι ένα πράγμα και έγινε όλα μαζί. Σύντομα, έγινε πιο δύσκολο να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς το διαδίκτυο. Και ακόμα πιο σύντομα έγινε σχεδόν απαραίτητο. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μπήκαν στο διαδίκτυο. Ακολούθησαν το Facebook και το Twitter. Κάποιοι συνειδητοποίησαν ότι περνούσαν πάρα πολύ χρόνο στο διαδίκτυο. Άλλοι συνέχισαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες με γάτες.

Παρ’ όλα όμως τα καλά και τα άσχημα που μας έφερε, το διαδίκτυο ήταν δικό μας. Ναι, ορισμένα από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάναμε ήταν αυτοματοποιημένα, τα ρομπότ της Google έψαχναν τον ιστό για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο κατάταξης ιστοσελίδων στα αποτελέσματα αναζήτησης και ορισμένοι από τους υπολογιστές μας μετατράπηκαν σε botnet, αλλά το ίντερνετ εξακολουθούσε να απευθύνεται σε ανθρώπους. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει.

Το OpenAI κυκλοφόρησε πρόσφατα μια νέα έκδοση του μοντέλου AI που τροφοδοτεί το chatbot ChatGPT, το GPT-4 και το οποίο έχει για πρώτη φορά, τη δυνατότητα κατανόησης και επεξεργασίας πληροφοριών από εικόνες. Αυτό ανοίγει ορισμένες δυνατότητες που δεν ήταν διαθέσιμες στο παρελθόν.

Το ChatGPT είναι ένα μοντέλο γλώσσας AI που μπορεί να δημιουργήσει εκπληκτικά ανθρώπινες απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων. Τα Chatbots υπήρχαν εδώ και δεκαετίες, αλλά το ChatGPT ήταν διαφορετικό. Μπορούσε να απαντήσει σε συγκεκριμένες, αόριστες ερωτήσεις, μπορούσε να προσποιηθεί ότι είναι κάποιος άλλος, μπορούσε να γράφει ποιήματα και θεατρικά έργα στα στυλ διάσημων ποιητών και θεατρικών συγγραφέων.

Η προηγούμενη μεγάλη έκδοση του ChatGPT, βασισμένη στο μοντέλο GPT-3, έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών. Από την άλλη, το GPT-4 έχει τη δυνατότητα να «σπάσει» το διαδίκτυο κυριολεκτικά. Δεν είναι αμέσως εμφανές. Όταν συνομιλείς μαζί του, το ChatGPT που βασίζεται στο νέο μοντέλο GPT-4 δεν μοιάζει πολύ διαφορετικό από τον προκάτοχό του. Ωστόσο ανοίγει το δρόμο για πολύ πιο ισχυρές εφαρμογές.

Ο ειδικός της τεχνητής νοημοσύνης Travis Fischer παραθέτει μερικά παραδείγματα για το τι μπορεί να κάνει: Μπορεί να αλληλεπιδράσει με όλα ή τα περισσότερα από τα στοιχεία μιας ιστοσελίδας, καθώς και να δημιουργήσει έναν λειτουργικό ιστότοπο λαμβάνοντας στοιχεία από ένα σκίτσο σε ένα σημειωματάριο. Μπορεί επίσης να κατανοεί μεγαλύτερες ερωτήσεις και να δίνει μεγαλύτερες απαντήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργήσει αρκετά σύνθετες εφαρμογές από μόνο του.

Travis Fischer on Twitter: “Yesterday’s GPT-4 launch was **crazy** 🔥After discussing w/ colleagues and taking some time to collect my thoughts,Here are the top 3 things GPT-4 enables that were previously impossible or extremely difficult to achieve – including examples 👇 / Twitter”

Yesterday’s GPT-4 launch was **crazy** 🔥After discussing w/ colleagues and taking some time to collect my thoughts,Here are the top 3 things GPT-4 enables that were previously impossible or extremely difficult to achieve – including examples 👇

Σε αντίθεση με έναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να κάνει λίγες εργασίες κάθε φορά, ένα bot δεν έχει τέτοιους περιορισμούς. Με έναν ισχυρό επεξεργαστή και πολλή μνήμη μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια φορές την ημέρα.

Τώρα που το ChatGPT μπορεί να φτιάχνει ιστοσελίδες, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν για να περιηγούνται στον ίντερνετ, στη συνέχεια τα bots θα δημιουργούν σελίδες και, τέλος, θα φτιάξουν ένα ίντερνετ που έχει σχεδιαστεί χωρίς ανθρώπους. Η πρώτη φάση θα γίνει γρήγορα, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να φτάσουμε στην τελευταία. Σε εκείνο το σημείο, το ίντερνερτ θα είναι ένας γιγάντιος, απίστευτα μπερδεμένος ιστός δεδομένων, ως επί το πλείστον αδιαπέραστος από τους ανθρώπους, εκτός εάν χρησιμοποιούν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης για να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Χρειάζεστε να κάνετε κάτι διαδικτυακά; Ρωτήστε ένα AI

Ας πούμε ότι πρέπει να περιηγηθείτε σε μια σειρά από καταχωρήσεις ακινήτων ή ψάχνετε να αγοράσετε ένα ακίνητο, η AdeptAILabs έχει δημιουργήσει ένα bot που μπορεί να το κάνει αυτό αντί για εσάς. Σε ένα διαφορετικό παράδειγμα, το bot της εταιρείας μπορεί να εκτελεί σύνθετες εργασίες στο Salesforce με μια μόνο πρόταση.

Αν δίνετε εξετάσεις μπορείτε επίσης να ζητήσετε βοήθεια από το ChatGPT. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ήδη βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να κάνουν κάθε είδους εργασία αντί για εσάς και κάποιοι πρόκειται να γίνουν πιο ισχυροί. Μόλις γίνουν τόσο καλοί όσο οι άνθρωποι στην εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, το να κάνουν τα πράγματα με τον παλιό τρόπο – χωρίς τη βοήθεια ενός bot – θα θεωρείται χάσιμο χρόνου. Και μόλις συμβεί αυτό, το ίντερνετ θα αρχίσει να αλλάζει.

Adept on Twitter: “1/7 We built a new model! It’s called Action Transformer (ACT-1) and we taught it to use a bunch of software tools. In this first video, the user simply types a high-level request and ACT-1 does the rest. Read on to see more examples ⬇️ pic.twitter.com/mq7c0Vyd7N / Twitter”

1/7 We built a new model! It’s called Action Transformer (ACT-1) and we taught it to use a bunch of software tools. In this first video, the user simply types a high-level request and ACT-1 does the rest. Read on to see more examples ⬇️ pic.twitter.com/mq7c0Vyd7N

Ένα διαφορετικό είδος ίντερνετ

Μια πιθανότητα είναι να δημιουργηθεί ένα είδος μετα-ιστού στον οποίο σπάνια θα περιηγούμαστε οι ίδιοι. Θα μιλάμε με ένα ρομπότ το οποίο θα πηγαίνει στον ιστό για να μας φέρει αυτά που χρειαζόμαστε. Όπως ένα πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητο που δεν χρειάζεται πλέον τροχό, ο ιστός μπορεί σύντομα να αρχίσει να αλλάζει και να προσαρμόζεται σε ένα τοπίο που δεν χρειάζεται πλέον να είναι ωραίο για τα ανθρώπινα μάτια. Αντίθετα, θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο σε bots. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό έχει ήδη συμβεί – ένα τεράστιο κομμάτι του περιεχομένου του διαδικτύου φτιάχνεται  από λογισμικό, κι όχι από ανθρώπους. Σε λίγα χρόνια, μπορεί να μην χρειάζεται πλέον να έχει διαφορετική μορφή, ίσως μια περίληψη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα κάθε χρήστη ξεχωριστά.

Ένα πρώιμο παράδειγμα αυτού είναι τα captcha, τα ενοχλητικά παζλ που απαιτούν να αποδείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι. Πρόσφατα, εμφανίστηκε ένα νέο είδος captcha, που χρησιμοποιεί εικόνες AI. Ουσιαστικά μια τεχνητή νοημοσύνη φτιάχνει εικόνες και στη συνέχεια ζητά από εμάς, τους ανθρώπους, να αναγνωρίσουμε αυτές τις εικόνες με ακρίβεια, με την ελπίδα ότι μια άλλη τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορέσει να τις αναγνωρίσει. Σε αυτή την εξίσωση, ο άνθρωπος μοιάζει να είναι ο περιττός μεσάζων που μια μέρα θα αφαιρεθεί εντελώς.

Αυτό συμβαίνει ήδη. Σε μια δοκιμή των δεξιοτήτων του GPT-4, το OpenAI έβαλε το ChatGPT να ποζάρει ως τυφλό άτομο για να παρακάμψει ένα captcha. Στην πραγματικότητα, έπεισε έναν υπάλληλο του TaskRabbit, να λύσει το captcha αντί για αυτό και να δώσει τις απαντήσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη πέρασε το τεστ που είχε σχεδιαστεί για να περάσουν μόνο οι άνθρωποι, και το έκανε εξαπατώντας έναν άνθρωπο.

Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι το ChatGPT είναι «ζωντανό» ή με οποιονδήποτε τρόπο πιο έξυπνο από εμάς. Εξακολουθεί να είναι απλώς ένα εργαλείο, αλλά η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία εκτελεί ορισμένες εργασίες προμηνύει ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι δεν θα έχουν ενεργό ρόλο.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
2 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Anatoli
Anatoli
1 χρόνος πριν

Είναι παρα πολύ τρομακτικό όλο αυτό! 🙁

Φερόμενος
Φερόμενος
1 χρόνος πριν

Οι προβληματισμοί επί του ζητήματος έχουν ενδιαφέρον.
Εάν π.χ. ο κόπος μία διδακτορικής διατριβής μπορεί να ισοσταθμιστεί με μερικά δευτερόλεπτα αναζήτησης πληροφορίας, «χώνεψης» και γραψίματος απο ένα gpt –X γιατί να κοπιάζω στην απόκτηση της γνώσης;
Ποίο το νόημα μίας ακαδημαϊκής εργασίας, μία ομιλίας «ειδικού» ενός επιστημονικού άρθρου εάν όλα αυτά στην ουσία είναι απλές ακολουθίες του κώδικα 010101κλπ. και αποτυπώνονται ισάξια σε μηχανές με ικανότητες επεξεργασίας δεκάδων χιλιάδων λέξεων το δευτερόλεπτο;

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!