σε ,

Έξαλλη μπατριώτισσα “δικάζει” Αμερικανό Ακαδημαϊκό που τα βάζει με τον Αισχύλο και γίνεται (κάπως) viral

“Όταν ο Αισχύλος έγραφε τους ‘Επτά επί Θήβας’ οι πρόγονοί σου κρέμονταν από τα δέντρα.”

marathon

Κάποιες φράσεις, λίγο εθνικοπατριωτικές, λίγο έντονα ελληνοπερήφανες, έχουν πια περάσει στη σφαίρα των iconic. Ξέρεις, έχουν εμποτιστεί με μια διάθεση αυτοσαρκασμού. Είναι τόσο γραφικές, τόσο ακυρωτικές, τόσο ακραίες, που είναι πια εμβληματικές. Επί παραδείγματι, αυτή η καραμελίτσα του “όταν οι Έλληνες κάναμε αυτό, εσείς τρώγατε βελανίδια” έχει ειπωθεί τόσες φορές, που πλέον (θέλουμε να πιστεύουμε ότι) δεν λέγεται ποτέ κυριολεκτικά, αλλά μόνο σαν τρολ σχόλιο σε μια συζήτηση που ουσιαστικά δεν οδηγεί πουθενά. Κι όμως! Μια έξαλλη Ελληνίδα το έγραψε σε σχόλιο κάτω από βίντεο ενός Αμερικανού Ακαδημαϊκού που δεν της τα είπε και πολύ καλά για τον Αισχύλο.

Συγκεκριμένα, ο @profmaxwell του TikTok, κατά κόσμον, Maxwell Paule, Ph.D., καθηγητής αρχαίων και κλασικών σπουδών στο Earlham College, ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok, όπου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπονοεί πως η τραγωδία του Αισχύλου, “Επτά Επί Θήβας”, το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Αισχύλου για τον Θηβαϊκό κύκλο και το μοναδικό έργο της τριλογίας που σώζεται έως σήμερα , ΟΚ, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Άποψή του. Ναι; Ναι; Για να αποδείξει το point του, διαβάζει, χωρίς καθόλου επιθετική διάθεση, την Εισαγωγή ενός μεταφραστή.

“Ξέρεις πως μια ελληνική τραγωδία είναι σκληρή, όταν μέχρι και ο μεταφραστής είναι σε φάση ‘δεν ξέρω τι να κάνω με αυτό’”, λέει αρχικά στο βίντεο, λέγοντας πως θα διαβάσει την εισαγωγή για την τραγωδία “Επτά Επί Θήβας”, που “δεν είναι τέλεια”. Βήχει με χαρακτηριστικό τρόπο, εν τω μεταξύ, για να δηλώσει πως αντιλαμβάνεται ότι εκφράζει μια μη δημοφιλή άποψη, ή τέλος πάντων μια δύσκολη για να τη μοιραστεί κανείς, άποψη.

Αφήνουμε το βίντεο εδώ:

@profmaxwell #greek #drama #academia ♬ original sound – Professor Maxwell

Ναι, το βίντεό του προκάλεσε αντιδράσεις. Κάποιοι του γράφουν “Συγγνώμη αλλά οι Επτά επί Θήβας είναι ένα αριστούργημα”. Μια Ελληνίδα χρήστης του TikTok, του γράφει στα ελληνικά (!) “θέατρο σημαίνει προς θέαση. Μην το διαβάζεις. Απλά δες το”. Δεν έχουμε σχόλιο. Άλλος χρήστης τονίζει ότι το μόνο που καταλαβαίνει από αυτή την εισαγωγή και μετάφραση είναι πως “τα αγγλικά είναι μια σκατένια γλώσσα”. “Δεν ήξερα ότι οι ξένοι δυσκολεύονται τόσο πολύ με τις τραγωδίες μας”. Γενικώς, οι α’ πληθυντικοί σε αυτά μας πεθαίνουν.

Όχι, δεν ήταν όλα τα σχόλια επιθετικά. Ένας χρήστης σχολίασε πως “η τραγωδία σε όλο αυτό είναι πως αυτή η παράσταση επιβίωσε αντί να επιβιώσουν πολλές άλλες”.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σχόλιο, το οποίο ξεχωρίσαμε, γιατί είναι τόσο γραφικό, που καταλήγει iconic. Βγάζει νόημα αυτό; Σε κάθε περίπτωση, το ξεχώρισε και ο ίδιος ο @profmaxwell, και μάλιστα του αφιέρωσε ένα ξεχωριστό βίντεο.

Του γράφει, λοιπόν, μια έξαλλη πατριώτισσα:

“Όταν ο Αισχύλος δημιούργησε τους Επτά επί Θηβας οι πρόγονοί σου κρέμονταν από τα δέντρα προσπαθώντας να καταλάβουν σε ποιο είδους ανήκουν”.

Fullscreen capture 3262024 12005 PM

Παιδιά, ΕΞΑΛΛΗ.

Με τον Ακαδημαϊκό να της απαντά σε ξεχωριστό βίντεο:

@profmaxwell Replying to @vennylimperi ♬ original sound – Professor Maxwell

“Πόσο έχετε εκνευριστεί ποτέ για μια αρχαία ελληνική τραγωδία; Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που μου φωνάζουν, αυτή τη στιγμή, στα σχόλιά μου, για έντονες, προσωπικές απόψεις, για τους Επά επί Θήβας του Αισχύλου. Για αυτό το γαμημένο έργο. Κάποιος ήρθε σε αυτή την εφαρμογή και χρειάστηκε να μου πει “Όταν ο Αισχύλος δημιούργησε τους Επτά επί Θήβας οι πρόγονοί σου κρέμονταν από τα δέντρα προσπαθώντας να καταλάβουν σε ποιο είδους ανήκουν”. Αδερφέ, ηρέμησε. Πώς μπορεί κάποιος να έχει επενδύσει τόσο βαθιά σε ένα τόσο σκουπιδένιο έργο; Είναι τόσο κακό. Είναι τόσο κακό.”, απαντά γελώντας ο Maxwell Paule, συνεχίζοντας και με άλλο σχόλιο που του έκαναν για το τι έκανε η δική του “φυλή” για τη λογοτεχνία. “Δεν ξέρω φίλε, Μάλλον δεν διαβάζεις πολωνικά”, είπε συνεχίζοντας να γελάει, και αποθεώθηκε στα σχόλια. Όχι για τη θέση του, αλλά για τη στάση του κυρίως.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
2 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Blade_
Blade_
1 μήνας πριν

Δεν βλέπω να έχει και την καλύτερη συμπεριφορά ο καθηγητής πάντως, ας αφήσει τα Τικτοκ και ας εμβαθύνει πιο ουσιαστικά στα έργα.

Voulis
Voulis
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  Blade_

Κατά την γνώμη μου, σε μια περίοδο που ο Όμηρος και οι κλασικοί εκδιώχνονται από τα αμερικάνικα κολλέγια, κάνει πολύ καλά και μιλάει στο τικ τοκ και όπου θέλει. Είναι άλλωστε η κριτική προς αυτά τα έργα, το στοιχείο αυτό που τα κρατά ζωντανά και επίκαιρα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!