σε ,

Με απλά λόγια: Πώς χωρίζονται τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο;

Με τους δυο Έλληνες στρατιώτες να βρίσκονται στις φυλακές Ανδριανούπολης, απαντάμε στο πιο καυτό ερώτημα της ημέρας

Με τους δυο Έλληνες στρατιώτες να βρίσκονται στις φυλακές Ανδριανούπολης και να έρχονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, τα λεπτά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία πρωταγωνιστούν πάλι σε κάθε συζήτηση. Σε ποιο ακριβώς σημείο χωρίζονται τελικά οι δυο χώρες και τι ρόλο παίζει ο ποταμός Έβρος;

Το σύνορο Έβρος

Προτού ξεκινήσουμε, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα σύνορα της Ελλάδας έχουν οριστεί και επιβληθεί μέσα από το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες και τα Πρωτόκολλα. Σίγουρα πάντως, το πιο ξεκάθαρο σημείο (και φυσικό) που οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι ο ποταμός Έβρος. Ο Έβρος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βαλκανικής χερσονήσου και χαρακτηρίζεται από το μεγάλο όγκο των νερών του και των φερτών υλών που μεταφέρει προς τις εκβολές του. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 528 χλμ., από τα οποία τα 310 χλμ. ανήκουν στην Βουλγαρία, ενώ 218 χλμ καθορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον βόρειο Έβρο, ακριβώς απέναντι από την Ορεστιάδα, απλώνεται η Αδριανούπολη

Ο Συνοριακός Σταθμός Καστανιών

Λίγο πιο βορειοανατολικά της Περιφέρειας του Έβρου, στα σύνορα δηλαδή με την Τουρκία, βρίσκεται ο Συνοριακός Σταθμός Καστανιών. Στις Καστανιές βρίσκεται το μοναδικό χερσαίο σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία, δεδομένου ότι το υπόλοιπο σύνορο καθορίζεται από την κοίτη του ποταμού Έβρου. Ο δρόμος δηλαδή που οδηγεί από το χωριό Καστανιές, στην Αδριανούπολη της Τουρκίας χωρίζεται από τον Συνοριακό Σταθμό Καστανιών, ακριβώς στο τέλος του χωριού.

Ο Συνοριακός Σταθμός των Καστανιών δεν είναι πολυσύχναστος, καθώς ο κύριος όγκος ταξιδιωτών προτιμά τον Συνοριακό Σταθμό των Κήπων, που βρίσκεται νοτιότερα. Παρολαυτά, ο Συνοριακός Σταθμός Καστανιών απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την Αδριανούπολη, μια από τις ιστορικότερες πόλεις της περιοχής, και είναι το καλύτερο σημείο για τους επισκέπτες που θέλουν να φτάσουν ως εκεί από την Ελλάδα. Αμέσως μετά το φυλάκιο, από την τουρκική πλευρά, βρίσκεται ο Έβρος, ενώ από τις Καστανιές περνάει ο ποταμός Άρδας, λίγο πριν την εκβολή του στον μεγαλύτερο ποταμό των Βαλκανίων.

Τελωνειακός σταθμός υπάρχει και στο χωριό Κήποι στον Έβρο, το οποίο με την απογραφή του 2011 διαθέτει 193 κατοίκους.

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

5
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
ΚΩΣΤΑΣ
Επισκέπτης
ΚΩΣΤΑΣ

Μάλλον είσαι τελείως άσχετος.Ο Έβρος δεν αποτέλει το “απόλυτο” σύνορο διότι και οι 2 χώρες έχουν εκατέρωθεν προγεφυρώματα.

Ευχαριστώ.
Επισκέπτης
Ευχαριστώ.

Το άρθρο δεν είναι ακριβές, αναφέροντας ότι “Στις Καστανιές βρίσκεται το μοναδικό χερσαίο σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία, δεδομένου ότι το υπόλοιπο σύνορο καθορίζεται από την κοίτη του ποταμού Έβρου.”
Είναι εύκολο να δει κανείς σε κάποιον χάρτη ότι νοτιότερα υπάρχουν άλλα δύο χωρία της Ελλάδας και της Τουρκίας εκατέρωθεν του Έβρου ποταμού όπου υπάρχουν χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο κρατών.

Χελωνί
Επισκέπτης
Χελωνί

Δεν έγραψε ότι αποτελεί το απόλυτο σύνορο αλλά το πιο ξεκάθαρο (και φυσικό).

Άσχετος
Επισκέπτης
Άσχετος

Έγραψε “μοναδικό χερσαίο σύνορο”…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Επισκέπτης
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πσο δύσκολο ειναι να ανοίξουν ενα χαντάκι βάθους ενός μέτρου σε ευτά τα σημεία?