σε ,

Η αναπηρία είναι κουλ: Πώς ήταν η ζωή στην πόλη το 2021 για τα ανάπηρα άτομα;

Γρηγόρης (συν-δημιουργός σελίδας ‘Η αναπηρία είναι κουλ’): «Όταν ένας γονιός με παιδί σταμάτησαν και μου πρόσφεραν 50 λεπτά»

marianne bos eDOYvF6pM1I unsplash 2 1

Μπορούμε να κάνουμε τις ανασκοπήσεις της χρονιάς πιο ενδιαφέρουσες, λιγότερο ελιτίστικες, ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και άτομα που κινούνται στην πόλη με τα πιο cool crips στην ιστορία της ανθρωπότητας; (πες με υπερβολικό, δεν είμαι).

Με αφορμή αυτές τις προσωπικές απορίες, αποφάσισα να μιλήσω με τον Γρηγόρη και το Σπύρο, τους δημιουργούς της social σελίδας Η αναπηρία είναι κουλ.

Πριν ξεκινήσουμε την κουβέντα μας, ας κάνουμε ένα μάθημα γαλλικών (#not)

Κατά πόσο άλλαξε η καθημερινότητα ενός μέσου ατόμου με αναπηρία μέσα στο 2021;

(Γρηγόρης – Σπύρος) «Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι πλέον υπάρχουμε εμείς δηλαδή το καλύτερο page αναπήρων στην Ελλάδα! (γελάνε και οι δύο).

Για να μιλήσουμε όμως και λίγο πιο σοβαρά δεν υπήρχαν για άλλη μια χρονιά ουσιαστικές θετικές αλλαγές για τα ανάπηρα άτομα, και ενώ η χρονιά ξεκίνησε με εγκλεισμό, πολλά από τα οποία βιώνουν έτσι και αλλιώς συνθήκες απομόνωσης-lockdown στην καθημερινή τους ζωή, αφού τα κοινωνικά και αρχιτεκτονικά εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κρατάνε σπίτι ανεξαρτήτως πανδημίας. Από κει και πέρα, ευτυχώς φέτος υπάρχει η λύση του εμβολίου. αν και σε πολλές περιπτώσεις αναπήρων ατόμων η επιλογή αυτή δόθηκε καθυστερημένα ή και δεν πρόλαβε να δοθεί. Για το τέλος, αφήνουμε και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον προσωπικό βοηθό, επειδή όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η πιλοτική εφαρμογή του δεν το εντάσσουμε στη λίστα των αλλαγών».

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Θεωρεί πως έγινε πιο εύκολο το να κυκλοφορείς στο κέντρο της Αθήνας, στα πεζοδρόμια, στους κεντρικούς δρόμους;

«Όχι, επόμενη ερώτηση» (γελάει)

 

Μια κωμική ή ενδεχομένως και τραγική ιστορία που έζησες φέτος, επιχειρώντας να κυκλοφορήσεις σε κάποιο πεζοδρόμιο της πόλης;

«(Γρηγορης) Η αγαπημένη-χειρότερη ιστορία που βίωσα φέτος είναι το ότι ένα αυτοκίνητο με έναν γονιό και ένα παιδί σταμάτησε δίπλα μου στη μέση του δρόμου, άνοιξε το παράθυρο και μου πρόσφερε 50 λεπτά… Τόσο έκρινε ότι αξίζω (γελάει)  Δυστυχώς, δε μου βγήκε καμία από τις ωραίες απαντήσεις που σκέφτηκα αργότερα και έτσι απλά προχώρησα απορημένος.
(Σπύρος) Ως πιο παλιός ανάπηρος έχω λάβει 50€ από κυρία που τα φύτεψε στην τσέπη μου σαν να μου δίνει ναρκωτικά. Αυτά».

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Βλέπουμε μισαναπηρισμό στην Ελλάδα;

(Γ-Σ) «Καθημερινά και σε πολλές μορφές. Πότε το βλέπουμε με επιθετικά συμβάντα κατά των αναπήρων, πότε με κινήσεις αποκλεισμού και πότε ακόμα και με κινήσεις καλυμμένες από οίκτο και φιλανθρωπία που δίνουν κάποια ανεπαίσθητα treats στην κοινότητα των αναπήρων, αλλά παράλληλα και ένα πολύ μεγάλο στίγμα. Ένα καλό παράδειγμα αυτού, είναι το πενηντάλεπτο που αναφέραμε προηγουμένως…»

Μια ταινία ή μια σειρά με την οποία κόλλησες πρόσφατα;

(Γ-Σ) «Ξεκάθαρα Sex Education. Η τελευταία σεζόν μας έδωσε την πορεία ενός χαρακτήρα ο οποίος κατά κάποιο τρόπο αντιπροσωπεύει την κοινότητα μας. Είδαμε να αποδίδεται ένας ανάπηρος ρόλος από ανάπηρο ηθοποιό κάτι το οποίο δε συνηθίζεται εξαιτίας πολλών εμποδίων η ρίζα των οποίων είναι ο μισαναπηρισμος. Πέραν αυτού είδαμε να προσεγγίζονται διάφορες πτυχές της ζωής ενός ανάπηρου ατόμου με πολύ σεβασμό, έρευνα και καλογραμμένες σκηνές. Η σειρά δείχνει να έχει έναν κοινό στόχο με τη σελίδα μας, ο οποίος είναι και το mainstreaming της αναπηρίας όπως και άλλων ζητημάτων που αποκλείουν ανθρώπους εξαιτίας μιας διαφορετικής από το πρότυπο ταυτότητας. Ωραία λεπτομέρεια είναι επίσης η ύπαρξη αναπήρων κομπάρσων στο background. Για μια πιο λεπτομερή ανάλυση μπορείτε να πατήσετε αυτό το λινκ όπου θα δείτε την ενότητα «κουτσά καρέ» την οποία επιμελείται ο Σπύρος, για αυτό και έχουμε γράψει μόνο τρεις-τέσσερις φορές. Α, ο Σπύρος έχει σπουδάσει και σινεμά».

Κάτι για το οποίο ανυπομονείς πραγματικά και θα ήθελες να συμβεί μέσα στο 2022;

  • «Το – ελπίζουμε προσβάσιμο – γήπεδο της ΑΕΚ (κι ας μην είμαστε ΑΕΚ)
  • Η ελπίζουμε σοβαρή – πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού βοηθού
  • Ένα -κοβιντ επιτρέποντος εκπληκτικό προσβάσιμο κριποπαρτο στην Αθήνα!»

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Ποιος τύπος Χριστουγέννων είσαι;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!