σε , ,

Η δωρεά τεσσάρων δις δολαρίων απ’ τη MacKenzie Scott και οι συζητήσεις που ξεκίνησε

Η κίνηση της πλουσιότερης γυναίκας του κόσμου (και πρώην συζύγου του Jeff Bezos) φούντωσε την κουβέντα περί καπιταλισμού και πλούτου

Screenshot 6 8
(dpa/AFP via Getty Images)

Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου μόλις δώρισε τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια σε 384 οργανισμούς – αλλά πολλοί δεν πιστεύουν ότι είναι τόσο απλό, λέει ο Independent.

Η MacKenzie Scott, συγγραφέας και πρώην σύζυγος του Jeff Bezos, ανακοίνωσε την Τρίτη τη δεύτερη μεγάλη φιλανθρωπική της δωρεά για φέτος δίνοντας σχεδόν 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκατοντάδες ιδρύματα με σκοπό να βοηθήσει όσους επλήγησαν από την πανδημία.

«Η πανδημία κατέστρεψε τη ζωή των Αμερικανών που αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες», έγραψε η Scott στο Medium. «Οι οικονομικές απώλειες και οι συνέπειες τους στον τομέα της υγείας έπληξαν κυρίως τις γυναίκες, τις μειονότητες και τους ανθρώπους που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας. Εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν σημαντικά τα κέρδη των δισεκατομμυριούχων».

Ανάμεσα στα ιδρύματα που έλαβαν χρήματα ήταν τα ιστορικά πανεπιστήμια και κολέγια των αφροαμερικανών, καθώς και τα ιδρύματα Goodwill, Meals on Wheels, YMCA, NAACP, Global Fund for Women κ.α.

Πολλοί εξέλαβαν την κίνηση ως «θαυμάσια», με πολλούς να την αποκαλούν «εκπληκτική», «απίστευτη» και «πολύ γενναιόδωρη».

No Title

AMAZING-Mackenzie Scott just gave away $4,158,500,000 in 4 months to 384 orgs nationwide for pandemic poverty relief, after earlier $1.7 bil-almost $6 billion this year. Scott is the ex-wife of Jeff Bezos.https://t.co/Qz7nTq73AiFull list of 384 orgs:https://t.co/D3oPHLyh8f pic.twitter.com/DRytGanovP

«ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ: Η Mackenzie Scott έδωσε μέσα σε μόλις 4 μήνες 4.158.500.000 δολάρια σε 384 οργανισμούς για την ανακούφιση από την πανδημία ενώ είχε ήδη δώσει ήδη 1,7 δισ. δολάρια- συνολικά σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος»

Σε μια εποχή που πολλοί οργανισμοί στις ΗΠΑ δεν χρηματοδοτούνται κανονικά, μια τέτοια δωρεά θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστια οικονομική ενίσχυση ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας.

«Η δωρεά της περιλαμβάνει 50 εκατομμύρια δολάρια στα πανεπιστήμια Prairie View A&M και 40 εκατομμύρια δολάρια στο Morgan State, διπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό του. Έτσι γίνεται σωστά, δωρίζοντας σε σχολεία που μορφώνουν ανθρώπους της εργατικής τάξης και όχι σε ελίτ σχολεία που ήδη κολυμπούν στο χρήμα», ανέφερε στο Twitter η Nikole Hannah-Jones.

No Title

Incredible. This generous donation of at least $40M will improve the lives of thousands of San Antonio residents and is certain to make our holiday season brighter.https://t.co/BtFqm8Ssw7

«Απίστευτο. Αυτή η γενναιόδωρη προσφορά 40 εκατομμυρίων δολαρίων θα βελτιώσει τις ζωές χιλιάδων κατοίκων του Σαν Αντόνιο και σίγουρα θα κάνει τις διακοπές μας πιο φωτεινές».

Κι ενώ η δωρεά είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτά τα ιδρύματα, η κίνηση προκάλεσε έντονη διαδικτυακή συζήτηση για το αν τέτοιου είδους δωρεές είναι απαραίτητες και για το αν πρέπει να είμαστε σκεπτικοί για τις αιτίες πίσω από τη φιλανθρωπική δράση της δισεκατομμυριούχου.

Η Scott ​​είναι αυτή τη στιγμή το 18ο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο με την καθαρή αξία της περιουσίας της να ανέρχεται στα 60,7 δισεκατομμύρια δολάρια – σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index – σημειώνοντας αύξηση λόγω της ραγδαίας ανόδου των μετοχών της Amazon κατά τη διάρκεια της πανδημίας. (Η Scott έλαβε το ένα τέταρτο των μετοχών του Bezos μετά το διαζύγιο τους το 2019).

No Title

Hello @mackenziescott you should finance the unionization of Amazon. https://t.co/R1s9vu4KZx

«Γεια σου @mackenziescott ίσως θα πρέπει να χρηματοδοτήσεις την ένωση εργαζομένων της Amazon»

Όπως έγραψε ο James Moore στον Independent: «Οι μεγάλες φιλανθρωπίες χρησιμεύουν ώστε να επισημάνουν τις αποτυχίες των φορολογικών συστημάτων που αφήνουν τις δημοκρατικές κυβερνήσεις να λιμοκτονούν από κεφάλαια για την ενίσχυση των απόρων, τη χρηματοδότηση της έρευνας και για επενδύσεις στην εκπαίδευση».

No Title

Imagine what would be possible if Amazon paid taxes too #TaxTheRich https://t.co/vI2oxkQCYm

«Φαντάσου τι θα γινόταν αν η Amazon πλήρωνε και φόρους»

Με άλλα λόγια, η ευημερία των ανθρώπων δεν πρέπει να εξαρτάται από τις ιδιοτροπίες των δισεκατομμυριούχων – ανεξάρτητα από το πόσο καλοπροαίρετες είναι – εξ αιτίας της αποτυχίας των οικονομικών συστημάτων.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η περιουσία της Scott προέρχεται από μετοχές της Amazon η οποία έχει ωφεληθεί όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από ένα κακομεταχείριση του εργατικού της δυναμικού.

Όπως το έθεσε κάποιος στο Twitter, «η πρώην σύζυγος του Jeff-Bezos διένειμε ένα μικρό κλάσμα του πλούτου της».

«Τέλεια, αλλά αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει ακούσια μέσω της φορολογίας αντί να στηριζόμαστε στη γενναιοδωρία των ευγενών μας όπως στο Μεσαίωνα», απάντησε κάποιος. Ένας άλλος, είπε: «Καλό γι’ αυτήν! Ελπίζω κι άλλοι δισεκατομμυριούχοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.»

Είναι μια ακανθώδης κατάσταση που απαιτεί προσεκτική ανάλυση της κρατικής χρηματοδότησης και της φορολογίας, της ηθικής του να είναι κάποιος δισεκατομμυριούχος – ανεξάρτητα από τις προθέσεις του, τα δικαιώματα των εργαζομένων και, επίσης, την τρέχουσα κατάσταση του καπιταλισμού εν μέσω μιας τεράστιας παγκόσμιας κρίσης για την υγεία.

Και ενώ η Scott ​​σίγουρα δεν έκανε κάτι μεμπτό, κινήσεις σαν αυτή μας υπενθυμίζουν γιατί η πλήρης επανεξέταση των λόγων για τους οποίους «απίστευτες» πράξεις όπως αυτή είναι ακόμη απαραίτητη.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Πόσο πλούσιος θα γίνεις;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!