σε ,

«Να καταργηθεί η αργία του Πολυτεχνείου» επιμένει η Σώτη Τριανταφύλλου: Έχει δίκιο;

«Αντί των εντελώς άτοπων αντιφασιστικών διαδηλώσεων θα έπρεπε τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο» λέει η συγγραφέας

5429610 1
Eurokinissi

Παραμονές της επετείου της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, έκανε μια σχετική τοποθέτηση, με αφορμή συνέντευξη της από τον δημοσιογράφο Γιώργο Φυντικάκη, στο site Liberal.gr.

Η ερώτηση του δημοσιογράφου και η απάντηση της:

«Πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου και είχατε προτείνει προ διετίας ότι πρέπει να καταργηθεί η συγκεκριμένη αργία. Παραμένει επίκαιρη η πρότασή σας και αν ναι, γιατί;

Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν έχει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καμιά σχέση με τα γεγονότα του 1973. Έχει αποσυνδεθεί εντελώς τόσο ως πρακτική, όσο και ως ανάμνηση. Την έχουν οικειοποιηθεί αναρχοφασίστες και σοσιαλφασίστες: οι δημοκρατικοί πολίτες βρίσκουν ελάχιστο χώρο σ’ αυτή την ημέρα μνήμης.

Δεδομένου ότι κάθε μέρα του χρόνου μπορεί να αντιστοιχήσει σε αξιομνημόνευτα γεγονότα ―π.χ. Κιλελέρ, απεργίες καπνεργατών, πολυαίμακτες διαδηλώσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα κτλ ― δε βρίσκω τον λόγο να διατηρούμε ειδικά αυτή την επέτειο που έχει χάσει τον στόχο της. Αντί των εντελώς άτοπων αντιφασιστικών διαδηλώσεων σε πλαίσιο δημοκρατίας, θα έπρεπε τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο και εκεί να μαθαίνουν με νηφάλιο τρόπο τι συνέβη τότε και γιατί συνέβη. Και γιατί δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

Η 17η Νοεμβρίου είναι μία από τις πολλές αργίες αγίων και οσίων που πρέπει να καταργηθούν: δεν έχουμε ανάγκη από ουρλιαχτά και τελετουργίες, ούτε βεβαίως από καμένα αυτοκίνητα και φλεγόμενα σκουπίδια. Έχουμε ανάγκη από εργασία, γνώση, διανοητική συγκέντρωση, νομικό πολιτισμό. Το ότι για τον σημερινό Αθηναίο η 17η Νοεμβρίου είναι μια μέρα που περιμένει με τρόμο («Θα γίνουν φασαρίες!») μου φαίνεται ένδειξη έκπτωσης της επετείου.

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ήταν εκδήλωση τόλμης δεν ήταν βανδαλισμοί και μιζέρια. Χρειάζεται τόλμη και σήμερα: να καταργηθεί η αργία και να περισωθεί η μνήμη».

5429606 1
Eurokinissi

Οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε μια εποχή που ακόμα υπάρχουν θραύσματα και – μικρές έστω – παρουσίες φασιστικών μορφωμάτων, δεν είναι και τόσο άτοπες. Επίσης η 17η Νοεμβρίου δεν είναι ακριβώς «μια από τις πολλές αργίες αγίων και οσίων», αλλά μια επέτειος εξέγερσης φοιτητών με αιτήματα περί δημοκρατίας. Αλλά αυτό είναι και το νόημα της 17ης Νοεμβρίου: Χάρη σ’ αυτήν, μπορούμε σήμερα να συμφωνούμε στο ότι διαφωνούμε (ελεύθερα) με τη Σώτη Τριανταφύλλου και άλλους «αρνητές» της επετείου…

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast / Η ιστορία μιας αποτρόπαιας συνέντευξης: Μαστοράκης – Πολυτεχνείο

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!