σε ,

O Χρηστάγγελος Γεωργαντέλης χρησιμοποιεί τη μόδα για να αναδείξει κάτι σημαντικό

Μιλήσαμε με τον 23χρονο σχεδιαστή που ετοιμάζει κάτι ξεχωριστό στο Φάρο της Μυτιλήνης

Χρηστάγγελος Γεωργαντέλης

Πώς μπορεί να συνδυαστεί η μόδα με το προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Λέσβος και πώς αντιλαμβάνεται την ψυχική φθορά των κατοίκων ένας 23χρονος;

Ο Χρηστάγγελος Γεωργαντέλης κατάγεται από την Μυτιλήνη και από πολύ μικρός του άρεσε να παρατηρεί τους ανθρώπους και στην πορεία να οπτικοποιεί με έναν δικό του τρόπο όσα εκείνοι βλέπουν και νιώθουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο αισθάνεται ότι επικοινωνεί μαζί τους και μεταφέρει εμπειρίες χωρίς να χρειαστεί να μιλήσει, όπως εξάλλου συμβαίνει και σε όλες τις μορφές τέχνης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και στα 23 του χρόνια έχει ήδη πραγματοποιήσει 5 επιδείξεις μόδας. Τον Ιούλιο στον Φάρο – Λιμενοβραχιώνα Μυτιλήνης θα παρουσιάσει την συλλογή του «Χωρίς Όνομα» με θέμα την ομορφιά της ψυχικής φθοράς και παρέα κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.

– Μίλησε μου για την επίδειξη. Πώς σου δημιουργήθηκε η ιδέα; Τι θέλεις να αναδείξεις με όλο αυτό;

«Το Πάσχα που μας πέρασε, καθόμουν στον φάρο της Μυτιλήνης. Έβλεπα ζευγάρια να περπατάνε να χαμογελάνε και να γελάνε, να περνάνε μανάδες με τα παιδιά τους στα καρότσια και μοναχικοί τύποι να σκέφτονται κοιτώντας την θάλασσα. Ίσως είναι το μέρος που σου προσφέρει την μεγαλύτερη ελευθερία μέσα στην πόλη, γιατί είναι ένας φαρδύς διάδρομος πάνω στην θάλασσα και είναι σαν να περπατάς στο Αιγαίο. Αν αυτούς που ήταν εκεί τους βλέπαμε απλά σαν σκιές, τότε ούτε εθνικότητα θα ξεχωρίζαμε, ούτε χρώμα.

Χρηστάγγελος Γεωργαντέλης
Ο Φάρος της Μυτιλήνης

Κάπως έτσι κατέληξα και στον τίτλος της συλλογής μου: «Χωρίς Όνομα» και αυτό γιατί μία συλλογή με θέμα την ομορφιά της ψυχικής φθοράς, δεν μπορεί να περιορίσει τον θεατή σε έναν τίτλο που πιθανόν να εκφράζει ένα συγκεκριμένο μέρος των ανθρώπων. Αν θεωρήσουμε λοιπόν ότι η ψυχή είναι σαν τις γυναίκες, τότε αυτό που θέλω να επικοινωνήσω μέσα από την επίδειξη μόδας είναι πως κάτι τόσο όμορφο, σίγουρα θα έχει απειλές και οι απειλές θα φέρουν φθορά. Όχι όμως απαραίτητα καταστροφή! Όλο αυτό μπορεί να εκφράσει πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Έτσι επέλεξα να το τοποθετήσω γεωγραφικά στον τόπο καταγωγής μου και ιδεολογικά στην ιδέα που επικρατεί στον κόσμο τόσο εκτός αλλά και σε πολλούς εντός του νησιού. Ότι δηλαδή η Λέσβος, είναι απλά ένα τεράστιο hot spot μεταναστών, με τους κατοίκους να έχουν βγει τόσο εκτός ρυθμού, που επιζητούν την «λύτρωση».

Χρηστάγγελος Γεωργαντέλης
Από τη συλλογή «No Name» / Photo Source – Ablativus Photographer – Yiannis Fragos

Ίσως είμαι εγώ ο ρομαντικός που τα βλέπω όλα αισιόδοξα, αλλά αφού χαμογελάω είπα να προσπαθήσω να κάνω και άλλους να χαμογελάσουν. Όχι επειδή θα δουν μία επίδειξη με 12 σύνολα, αλλά επειδή ελπίζω να δουν αυτή την ομορφιά της διάβρωσης που μπορώ να δω..

– Τι είναι όμως αυτό που πρόκειται να δει κάποιος στη συγκεκριμένη επίδειξη μόδας;

«Ουσιαστικά τον εαυτό του! Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα. Το κόκκινο για πολλούς συμβολίζει το θάνατο λόγω της σύνδεσης με το αίμα. Αλλά ποιος μίλησε για τελειωτικό σωματικό θάνατο και όχι για το κλείσιμο ενός κεφαλαίου. Και  αν σκεφτεί κανείς την γέννηση, τότε μάλλον συμβολίζει και την ζωή ή την νέα αρχή. Λευκό με κόκκινες λεπτομέρειες και «φθαρμένα» σημεία που κάθε άλλο, παρά καταστροφή θα δείχνουν»Χρηστάγγελος Γεωργαντέλης

– Σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το νησί;

«Όταν σε μια κοινωνία 86.500 κατοίκων προσθέσεις ξαφνικά περίπου άλλο 1/8, τότε σίγουρα θα ταραχτεί η ισορροπία (κυρίως στην ψυχολογία), πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ανθρώπους που έφυγαν από την χώρα τους και ήρθαν να βρουν μια νέα στέγη. Για τους περισσότερους δεν ήταν επιλογή οπότε οι ντόπιοι προσπαθούν να αφουγκραστούν την νέα τάξη πραγμάτων η οποία βρίσκει ξανά την ισορροπία της χωρίς να επηρεάζεται πρακτικά η καθημερινότητα.

Χρηστάγγελος Γεωργαντέλης

Πρόσφατα ο Χρηστάγγελος συμμετείχε ως ομιλητής και στο TEDxLesvos με αφορμή την τελευταία του επίδειξη για plus size μοντέλα. Πώς βίωσε όλη αυτήν την εμπειρία;

Χρηστάγγελος Γεωργαντέλης«Στην τελευταία μου επίδειξη στην Αθήνα, είχα εντάξει μοντέλα με παραπάνω κιλά γιατί πια τα πρότυπα ομορφιάς έχουν αλλάξει αλλά όχι για την ματαιοδοξία της μόδας στην Ελλάδα οπότε είπα να κάνω μια αρχή. Με αφορμή αυτό, μου έγινε πρόταση από το TEDxLesvos και μπορώ να πω ότι ήταν μία από τις καλύτερές μου εμπειρίες. Δημιούργησα σε πραγματικό χρόνο, ένα φόρεμα επί σκηνής με εκρού (ακατέργαστο ή με μια μικρή επεξεργασία) βαμβακερό ύφασμα και με ένα denim πουκάμισο (επίσης βαμβακερό). Το βαμβάκι είναι από τις πρώτες ίνες που ανακαλύφθηκαν και ουσιαστικά συνόδευσαν τον άνθρωπο στην πορεία του στο χρόνο μέχρι που πήρε την μορφή του denim ώστε να γίνει ένα σύμβολο της εργατικής τάξης και πλέον σήμερα, να είναι το πιο δημοφιλές ένδυμα. Με αυτό τον τρόπο ήθελα να δώσω στον κόσμο να καταλάβει μέσα από την τέχνη που εγώ υπηρετώ, ότι έχει μια μεγαλύτερη σχέση με την μόδα απ’ όσο νομίζει. Γιατί η μόδα δεν είναι απλά ματαιοδοξία. Είναι βάθος στον χρόνο και στον άνθρωπο. Και για να είναι ολοκληρωμένο αυτό που ξεκίνησα, παρέδωσα το φόρεμα στα χέρια του κόσμου ώστε να γράψει πάνω μια λέξη η φράση που τον εκφράζει και να τελειώσει εκεί»

*Infos

Που: Φάρος – Λιμενοβραχιώνας Μυτιλήνης
Πότε: Τετάρτη 18 Ιουλιου
Ώρα προέλευσης: 19:00, Ώρα έναρξης: 20:00
Είσοδος ελεύθερη μετά από τηλεφωνική κράτηση: 6948739313

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!