σε , ,

Ποιος είναι ο Σαραλιώτης και γιατί αθωώθηκε για το φόνο του Γρηγορόπουλου;

Τι έκανε μετά τη σύλληψή του – Αντιδράσεις για την οριστική αθώωσή του

Screenshot 1 29

Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008 και οι αστυνομικοί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης περιπολούσαν στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και τον φίλο του Αλέξη Γρηγορόπουλου Νίκο Ρωμανό, η παρέα των νεαρών επιτέθηκαν στους δύο αστυνομικούς φραστικά ενώ τους πέταξαν επίσης πέτρες και μπουκάλια. Η συνέχεια γνωστή σε όλους.

n SARALIOTIS

Μπορεί οι δύο κατηγορούμενοι τότε να προφυλακίστηκαν αλλά η εκδίκαση της απόφασης κράτησε για πολλά χρόνια και μόλις εχθές ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία προβλέπει 13 χρόνια φυλάκισης για τον Κορκονέα, ο οποίος και σκότωσε τον Γρηγορόπουλο, και αθώωση του Σαραλιώτη.

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον Κορκονέα – “Έσπασαν” τα ισόβια

Σε ποινή κάθειρξης 13 ετών καταδικάστηκε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το Μικτό Ορκωτό Εφετειο Λαμίας βρήκε νωρίτερα ομόφωνα ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, “σπάζοντας” ωστόσο τα ισόβια, με την πλευρά Γρηγορόπουλου να διαμαρτύρεται για “ευνοϊκή μεταχείριση” του ενόχου. “Το αποτέλεσμα της απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένο.

Ο Κορκονέας, όντας αποδεδειγμένα ο δολοφόνος, έχει ήδη εκτίσει σχεδόν 11 χρόνια από την ποινή του και αναμένεται (;) να εκτίσει και το υπόλοιπο που απομένει. Ο Σαραλιώτης από την άλλη, αν και πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκισης, είχε αποφυλακιστεί το 2011 με περιοριστικά μέτρα και πλέον θα είναι κανονικά ελεύθερος μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου.

h4183639

Ποιος είναι ο Βασίλης Σαραλιώτης

Ο Βασίλης Σαραλιώτης μπήκε στο σώμα των ειδικών φρουρών το 2000 μέσω ΑΣΕΠ και  από την πρώτη ημέρα υπηρέτησε στο Α.Τ. Εξαρχείων. Μετά το τραγικό συμβάν στα Εξάρχεια, υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την αθωότητά του, χωρίς ωστόσο να πείσει τους δικαστές οι οποίοι τον είχαν καταδικάσει πρωτόδικα σε φυλάκιση 10 ετών για συμμετοχή και συνέργεια στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το 2011 έκανε αίτηση αποφυλάκισης στην οποία επικαλέστηκε την ασθένεια του πατέρα του, τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένειά του και το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε β’ βαθμό. Τελικά, η αίτηση αποφυλάκισης έγινε δεκτή  με όρο την μόνιμη παραμονή του στη Δράμα, που είναι ο τόπος καταγωγής του.

Από τότε ο Σαραλιώτης άρχισε να ψάχνει δουλειά στη Δράμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης, ο Σαραλιώτης έκανε αρκετές δουλειές στην περιοχή, όπως σερβιτόρος, πωλητής σε κατάστημα και καφετζής. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για αυτόν μετά την αποφυλάκισή του ήταν η ανεργία και όχι η εμπλοκή του στην υπόθεση. Όπως ο ίδιος είχε τότε αναφέρει «Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν ήταν το γεγονός ότι είμαι ο Σαραλιώτης, αλλά η ανεργία. Στη Δράμα με γνωρίζουν οι κάτοικοι και ήταν σχετικά καλοί μαζί μου. Δεν αρνήθηκε κανείς να αγοράσει από εμένα. Δεν επηρεάστηκε η δουλειά μου από αυτό. Εξάλλου εδώ ξέρουν τι έγινε και πόσο φταίω».

Μια σπάνια δήλωσή του στην κάμερα

Γιατί αθωώθηκε εν τέλει;

Ο Σαραλιώτης καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης κράτησε μια αισθητή απόσταση από τον βασικό κατηγορούμενο Κορκονέα. Κατά καιρούς είχε πει σε δικαστήρια φράσεις όπως «Εξαιτίας του Επαμεινώνδα Κορκονέα που πυροβόλησε βρίσκομαι εδώ», «εγώ δεν πυροβόλησα, κατηγορούμαι άδικα» και «δεν τον περιφρονώ, αυτό που λέω είναι ότι τον πυροβολισμό μπορούσε να τον αποφύγει».

Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν σε θέση να καταλάβει αν ο Κορκονέας είχε σκοπό να συμμετέχει σε καβγά ή να περιοριστεί στα προβλεπόμενα. Για το γεγονός ότι ο ίδιος τον ακολούθησε, πεζός, στο σημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, υποστήριξε ότι ακολούθησε τον Κορκονέα επειδή ήταν ανώτερός και αρχαιότερός του και, ως εκ τούτου, ήταν «υπηρεσιακό του χρέος».

Ο Σαραλιώτης είπε ότι, μετά τον πυροβολισμό του Γρηγορόπουλου, κοιτούσε «σαστισμένος» τον Κορκονέα μέσα στο περιπολικό και πως όταν γύρισαν στο ΑΤ Εξαρχείων, ενημέρωσαν τον αξιωματικό υπηρεσίας για τη χρήση όπλου. Για την ύπαρξη θύματος από τον πυροβολισμό, πληροφορήθηκε στη ΓΑΔΑ.

Όντας ήδη ελεύθερος από το 2011 με περιοριστικούς όρους, έμοιαζε πιθανό πως στην δευτεροβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης θα λάμβανε μικρότερη ποινή. Τελικά, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Βασίλη Σαραλιώτη, καθώς όπως απεφάνθη «υπήρχαν αμφιβολίες» για το κατά πόσο έφταιγε.

Υπήρξαν και αντιδράσεις για την απόφαση:

Τοκάτας Φούγκας on Twitter

Ο Σαραλιωτης αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών. Δηλαδή αμφεβαλλαν οι δικαστές στο ότι ένας αστυνομικός ήταν δίπλα σε έναν φονιά την ώρα του φόνου και αντί να τον συλλάβει έφυγε μαζί του και είπε ψέμματα στην υπηρεσία ότι δεν έγινε τίποτα.

Άρης Π. on Twitter

Ο Σαραλιώτης είδε τον Κορκονέα να εκτελεί ένα παιδί και αντί να τον συλλάβει επι τόπου προτίμησε να μεταβιβάσει στον ασύρματο ότι δέχθηκαν επίθεση στη Ναυαρίνου παραλείποντας να αναφέρει πυροβολισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί της συνέργειας στην ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο.

pecora nera on Twitter

κορκονέας – σαραλιώτης απέφυγαν κάθε επικοινωνία με το κέντρο άμεσης δράσης, δεν ενημέρωσαν ούτε για την κρότου-λάμψης ούτε για τους πυροβολισμούς ούτε έστω για “τραυματισμό”. έφυγαν ατάραχοι με αργό βήμα, δεν απάντησαν στη διμοιρία για το αν έγινε κάτι και μπήκαν στο περιπολικό

Λουκάς Σταμέλλος on Twitter

Ο Σαραλιώτης εντωμεταξύ έχει λαμβάνειν αποζημίωση, αναδρομικά κλπ, καθώς θα αποκατασταθεί κανονικότατα ως αθώος στην υπηρεσία του.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Πόσο σοφοί ήταν τελικά αυτοί που άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα;» – Αντιδράσεις για τον Κορκονέα

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!