σε , ,

Πώς σχηματίζεται το εντυπωσιακό φαινόμενο των φακοειδών συννέφων;

Μοιάζουν με UFO αλλά δεν είναι

Στιγμιότυπο 2018 09 28 15.08.31

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ψηλά στον ουρανό, έστω και μια φορά, κάτι περίεργο στον ουρανό το οποίο με την πρώτη ματιά μοιάζει σαν ένας τεράστιος ιπτάμενος δίσκος. Παρατηρώντας λίγο καλύτερα θα διαπιστώσετε ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σύννεφο. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «lenticularis altocumulus» δηλαδή «φακοειδές σύννεφο».

Τι πραγματικά είναι;

Ουσιαστικά μιλάμε για στατικό νέφος σε σχήμα φακού που σχηματίζεται συνήθως σε μεγάλο ύψος και συνήθως είναι ευθυγραμμισμένο κάθετα στην κατεύθυνση του ανέμου. Ανάλογα με το ύψος του χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, σε φακοειδείς στάσιμους υψισωρείτες (ACSL), σε φακοειδείς στάσιμους στρωματοσωρείτες (SCSL) και φακοειδείς στάσιμους θύσανους (CCSL).

50dc3fd21f74713c86be207525d04160

Όταν ένας σταθερός υγρός αέρας περάσει πάνω από ένα βουνό ή μια οροσειρά μπορεί να δημιουργηθούν από μια σειρά από στάσιμα κύματα, κατωφερή αέρα. Εάν η θερμοκρασία στην κορυφή των κυμάτων πέσει κοντά ή κάτω από την θερμοκρασία δρόσου (το σημείο εκείνο της θερμοκρασίας που όταν οι υδρατμοί ψυχθούν, συμπυκνώνονται σε μεγάλες σταγόνες νερού που καλύπτουν κάθε αντικείμενο) η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται και δημιουργούνται φακοειδή σύννεφα. Καθώς ο αέρας κινείται ξανά μέσα στο κύμα, το σύννεφο εξατμίζεται.

Γιατί φοβούνται το φακοειδές σύννεφο οι πιλότοι;

Οι πιλότοι αεροσκαφών συνήθως αποφεύγουν αυτά τα σύννεφα, λόγω των αναταράξεων που τα συνοδεύουν. Αντίθετα, οι πιλότοι ανεμόπτερων τα προτιμούν διότι είναι εύκολο να εντοπιστεί η μάζα του θερμού αέρα από τον προσανατολισμό του σύννεφου. Αυτό το είδος «βοήθειας» είναι συνήθως ομαλό και δυνατό, και αυτό βοηθά τα ανεμόπτερα να φτάνουν σε αξιοσημείωτα ύψη και αποστάσεις.

5645 main altocumulus lenticularis duplicatus pile d assiette clouds photometeors special clouds and other features

Φακοειδή σύννεφα στην Ελλάδα

Τον Ιανουάριο του 2017 φακοειδή σύννεφα σχηματίστηκαν στην Κρήτη, μια περιοχή που πολύ συχνά σχηματίζονται τέτοια σύννεφα λόγω των νοτίων ανέμων που πνέουν συχνά εκεί. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το φακό του Γιάννη Γκίκα, και σύμφωνα με το cretapost.gr δημοσιεύθηκαν από την Ειρήνη Καλαϊτζάκη στους «Μετεωκρήτες».

crete2
CRETAPOST.GR

Ένα timelapse με φακοειδές σύννεφο

Etna-nube lenticolare timelapse 14/06/2016

3 ore in 1 minuto…..

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!