σε , ,

Συγκινητικό ή ιδιοτελές; Το βίντεο του Πανεπιστημίου της Σαγκάης για τη Θεσσαλονίκη

Καθώς η Θεσσαλονίκη δοκιμαζόταν, παλιοί γνωστοί της απ’ την Κίνα έστειλαν ευχές. Κρύβεται κάτι πίσω απ’ αυτο;

Είδα αυτό το πολύ ωραίο βίντεο και θέλω να το μοιραστώ:

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

(αν δεν παίζει, πατήστε Watch on Facebook)

To είδα χάρη στον φίλο οικονομολόγο Π.Κ. γνώστη των θεμάτων της Κινεζικής Εξωτερικής πολιτικής.

Μου έγραψε:

«Κατ’ αρχήν, το βίντεο “μου ήρθε” στο Facebook από το κανάλι CRI, την Υπηρεσία Ελληνικής Γλώσσας του Διεθνούς Ραδιοφώνου της Κίνας. Μια επίσκεψη σου εαυτό θα σε βοηθήσει να αποκομίσεις μια ίδια εικόνα.

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, υπάρχουν δυο όψεις, πόσο δε μάλλον σε θέματα εξωτερικής πολιτικής μιας μεγάλης δύναμης όπως της Κίνας. Η πρώτη όψη είναι και αυτή που φαίνεται στην πρώτη ανάγνωση. Φοιτητές από το Τμήμα Διεθνών Σπουδών του Παν/μιου της Σανγκάης, στέλνουν ένα εντυπωσιακό μήνυμα αγάπης.

Πολιτισμικά οι Κινέζοι θρέφουν μεγάλο σεβασμό στον πολιτισμό μας, το δηλώνουν σε κάθε επίσημη συνάντηση των δυο χωρών αλλά και φαίνεται στο ζήλο και την ελληνομάθεια των ίδιων των φοιτητών στο βίντεο.

Το βίντεο ξεκινάει με την Ελληνίδα καθηγήτρια η οποία μένει στην Κίνα και διδάσκει τους φοιτητές Ελληνικό Πολιτισμό και προφανώς είναι και η Καθηγήτρια σύνδεσμος με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Καθώς προχωράει το βίντεο ένα δυνατό σημειολογικό μήνυμα περνάει πίσω από τις ευχές μιας σπουδάστριας “Intrerpret the world, Translate the future”…

Εδώ θα έρθουμε στην άλλη όψη του νομίσματος, αυτή της κινεζικής προπαγάνδας. Τους ιστορικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους ύπαρξης αυτής τους γνωρίζεις.

Την πρώτη περίοδο της πανδημίας ΄έγιναν κάποιες κινήσεις οι οποίες περιγράφονται συνοπτικά εδώ: Κίνα-Ρωσία: Ιατρικές μάσκες-αναπνευστήρες ως εργαλείο Εξωτερικής Πολιτικής

Στην πορεία όμως συνέβησαν κάποιες αστοχίες: «Πώς η Κίνα κατάφερε να χάσει την Ευρώπη».

Μετά από τα παραπάνω περιστατικά υπάρχει μια μικρή αναδίπλωση στη γηραιά ήπειρο. Στη χώρα μας όμως παρουσιάστηκε ξαφνικά ένα αγκάθι στο θέμα της Cosco στον Πειραιά…

Οι Κινέζοι δεν θέλουν να υπάρχει κακή δημόσια εικόνα για αυτούς. Κάνουν πολλές κινήσεις και δαπανούν αρκετά χρήματα για αυτό.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το συγκεκριμένο βίντεο εντάσσεται στην προσπάθεια τους να δείξουν κάτι που θα εξισορροπήσει την κατάσταση στην κοινή γνώμη.

Είτε υπερτερεί ή μια όψη ή η άλλη, σε κάθε περίπτωση το βίντεο είναι εντυπωσιακό και με γεμίζει ελπίδα για ένα αύριο λιγότερο ξενοφοβικό και πιο ανοιχτό στη διαφορετικότητα των πολιτισμών.

Οι σκοπιμότητες πάντα υπάρχουν και διάγουμε το βίο μας μέσα από αυτές.»

Από την άλλη, φίλος της δημιουργού μού έγραψε: «Γνωρίζοντας προσωπικά την Ουρανία Καταβούτα, (Ράνια για εμάς τους φίλους της εδώ και 22 χρόνια!) νομίζω πως πίσω του, πρέπει να κρύβεται αποκλειστικά η τεράστια λατρεία της για τη Θεσσαλονίκη.»

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!