σε ,

Τι γίνεται όταν περνάς εβδομάδες, μήνες ή χρόνια στην απομόνωση

Η μοναξιά και η απομόνωση της καραντίνας δεν είναι κάτι αστείο. Ένα πείραμα δείχνει τι προκαλεί στον εγκέφαλο και στο σώμα η πλήρης απομόνωση

Η μοναξιά και η απομόνωση της καραντίνας δεν είναι κάτι αστείο. Ίσως η οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας να μας κάνει να καταλάβουμε καλύτερα τη ζωή των κρατουμένων στις φυλακές, ένας μεγάλος αριθμός των οποίων περνά χρόνια, ή και δεκαετίες, σε μοναχικά, σκοτεινά κελιά, χωρίς ανθρώπινη επαφή, ψυχαγωγία και εκπαίδευση. Μοιάζει αρκετά σαν μια μορφή βασανιστηρίων, λέει το openculture.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η απομόνωση προκαλεί βλάβη τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο. Οι τρόφιμοι φυλακών που τοποθετούνται στην απομόνωση, έστω και για λίγες μέρες, εμφανίζουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. «Οι τρόφιμοι αναφέρουν συχνά συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της υπέρτασης, όπως χρόνιοι πονοκέφαλοι, ιδρωμένες παλάμες, ζαλάδες και ταχυκαρδία», γράφει η Mary Murphy Corcoran στο Applied Psychology Opus του NYU. «Οι κρατούμενοι που βρίσκονται σε απομόνωση εμφανίζουν επίσης δυσκολία στον ύπνο και μερικές φορές συμπτώματα αϋπνίας. Κάποιοι αναφέρουν συμπτώματα χρόνιου λήθαργου, που μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνιες παθήσεις.»

Στο βίντεο του Slate παρακάτω, ο πρώην τρόφιμος Five Mualimm Ak περιγράφει τα πέντε χρόνια που πέρασε στην απομόνωση κατά τη διάρκεια 12ετούς εγκλεισμού του στις φυλακές. Η μαρτυρία του περιλαμβάνεται σε ένα βιβλίο με τον τίτλο Hell is a Very Small Place ( Η κόλαση είναι ένα πολύ μικρό μέρος). Ο Terrence Slater περιγράφει ένα είδος απομόνωσης του μυαλού και εξηγεί πόσο σημαντικό είναι να περιοριστεί ο χρόνος κατά τον οποίο ο κρατούμενος σκέφτεται τα αγαπημένα του πρόσωπα κατά τη διάρκεια του 24ωρου ή αλλιώς «θα χάσεις το μυαλό σου εκεί». Εκτιμάται ότι περίπου 80.000 τρόφιμοι φυλακών τοποθετούνται σε τέτοιες συνθήκες απομόνωσης κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Δείτε το βίντεο του Slate όπου ο Terrence Slater περιγράφει την εμπειρία του

Με την πάροδο του χρόνου, κάποιος μπορεί κυριολεκτικά να χάσει το μυαλό του, όπως ανακάλυψε ο Robert King που «βρέθηκε σ’ένα κελί 2 × 3 για σχεδόν 30 χρόνια», γράφει η Elana Blanco-Suarez στο Psychology Today. «Ο King γνώριζε ότι η απομόνωση άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου του. Όταν βγήκε επιτέλους από το κελί του, συνειδητοποίησε ότι δυσκολευόταν να αναγνωρίσει πρόσωπα και έπρεπε να επανεκπαιδεύσει τα μάτια του. «Αδυνατούσε να ακολουθήσει απλές οδηγίες. Ήταν σαν ο εγκέφαλός του να είχε σβήσει όλες αυτές τις δυνατότητες που δεν ήταν πλέον απαραίτητες για την επιβίωση του στο κελί»

Οι παρατεταμένες περίοδοι αισθητηριακής στέρησης μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επιζήμιες για τους κρατούμενους που αντιμετωπίζουν προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας «και δυστυχώς είναι αυτοί οι κρατούμενοι που μεταφέρονται συνήθως στην απομόνωση», σημειώνει η Kirsten Weir του American Psychological Association. Μια μελέτη του 2005 διαπίστωσε ότι η «οι τρόφιμοι με ψυχικές ασθένειες που βρισκόταν σε συνθήκες απομόνωσης στις φυλακές του Κολοράντο αποτελούσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 35 τοις εκατό, σε σχέση με το 25 τοις εκατό στον γενικό πληθυσμό των φυλακών»

Οι τέσσερις τελευταίες ώρες του εθελοντικού εγκλεισμού του σκηνοθέτη James Burns

Ο καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Jeffrey Metzner υποστηρίζει ότι το «σωφρονιστικό σύστημα έχει γίνει για πολλούς ανθρώπους το νέο σύστημα φροντίδας ψυχικής υγείας», χρησιμοποιώντας καταχρηστικές, βάρβαρες πρακτικές που είχαν εξαλειφθεί εδώ και δεκαετίες στα ψυχιατρεία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι «η απομόνωση δεν κάνει τις φυλακές ούτε την κοινωνία πιο ασφαλή και ότι πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν ψυχικές και σωματικές ασθένειες λόγω αυτής της πρακτικής», λέει ο James Burns, σκηνοθέτης και πρώην τρόφιμος φυλακών, που μπήκε οικειοθελώς σε απομόνωση για 30 ημέρες το 2016. Δείτε τις τέσσερις τελευταίες ώρες που πέρασε εκεί στο βίντεο του Vice όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους υπέβαλε τον εαυτό του σε αυτή την κόλαση.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Τι άνθρωπος είσαι, ανάλογα με το πώς περνάς την καραντίνα

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote