σε ,

Γιατί οι Σοβιετικοί «πείραξαν» την πιο εμβληματική φωτογραφία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η κόκκινη σημαία της νίκης υψώθηκε όντως στο Ράιχσταγκ, όμως η φωτογραφία κρύβει το δικό της παρασκήνιο

Καμία φωτογραφία δεν συμβολίζει καλύτερα την «αμερικανική στρατιωτική υπεροχή» από την βραβευμένη με Pulitzer φωτογραφία του Joe Rosenthal Υψώνοντας την σημαία στην Ιβο Τζίμα που έλαβε χώρα στις 23 Φεβρουαρίου 1945 και δείχνει έξι Αμερικανούς πεζοναύτες να σηκώνουν τη σημαία της χώρας τους κατά τη διάρκεια της μάχης στο νησί της Ιαπωνίας.

Η Σοβιετική Ένωση είχε τη δική της αντίστοιχη φωτογραφία με τίτλο «Η Κόκκινη σημαία της νίκης υψώνεται στο Ράιχσταγκ» του Yevgeny Khaldei και απεικονίζει έναν Ρώσο στρατιώτη να σηκώνει τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στη στέγη του γερμανικού κοινοβουλίου στις 2 Μαΐου 1945 κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βερολίνου.

Οι ομοιότητες είναι προφανείς, αλλά υπάρχει μια διαφορά: η σοβιετική φωτογραφία είναι πειραγμένη. Η φωτογραφία του Khaldei ήταν σκηνοθετημένη και κάποιες λεπτομέρειες της είχαν αλλάξει πριν τη δημοσίευση της

Δείτε το βίντεο που εξηγεί τι και πώς πειράχτηκε

Εκτός των άλλων, ο Khaldei πρόσθεσε μαύρο καπνό και σκιές για να κάνει την φωτογραφία λίγο πιο δραματική, ενώ επίσης «έσβησε» ένα ρολόι από το χέρι ενός στρατιώτη. Ο λόγος; Ο στρατιώτης φαινόταν να φοράει δύο ρολόγια, υποδηλώνοντας ότι συμμετείχε σε λεηλασία, κάτι που φυσικά δεν ταίριαζε με την εικόνα του σοβιετικού ηρωισμού που ήθελε να περάσει ο Στάλιν, σύμφωνα με το openculture.

Η Γερμανία είχε εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση το 1941, προκαλώντας ανείπωτες καταστροφές που πότισαν τους Σοβιετικούς με δίψα για εκδίκηση. Έτσι, όταν ο Κόκκινος Στρατός εισβάλλει στο Βερολίνο διαπράττει επίσης εγκλήματα εναντίον των αμάχων που βρέθηκαν στον δρόμο του. Η λεηλασία υπήρξε ένα από αυτά. Μπορεί λοιπόν η φωτογραφία να απεικονίζει μια στιγμή δόξας για τους Σοβιετικούς, αλλά κρύβει και μια ιστορία εκδίκησης – και πρώιμου φώτοσοπ…

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αληθινή ιστορία του στρατιώτη που δεν πίστεψε ότι τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και πολέμησε για άλλα 30 χρόνια

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
toosmall
Μέλος
toosmall

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το δεύτερο ρολόι ήταν στην πραγματικότητα μια στρατιωτική πυξίδα Adrianov που φοριόταν στο χέρι από πολλούς βαθμοφόρους εκείνη την εποχή και ότι ο Khaldei την αφαίρεσε από το χέρι του Ισμαήλωφ μόνο και μόνο για να μην εκληφθεί ως ρολόι από λεηλασία. Αν όπως είναι γενικά παραδεκτό η φωτογράφιση έγινε υπό ελεγχόμενες συνθήκες, ίσως ένα δεύτερο ρολόι να είχε γίνει αντιληπτό και να είχε αφαιρεθεί εκ των προτέρων, χωρίς να απαιτείται ρετούς αργότερα. Και για την άλλη φωτογραφία όμως υπάρχει παρασκήνιο. Πρόκειται για τη δεύτερη σημαία που τοποθετήθηκε στο βουνό, μετά την αρχική κατάληψή του,… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
cosygatos

Καλά, ότι είναι πειραγμένη και μάλλον στημένη η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι γνωστό. Δεν παυει να ειναι χαλαρά η πιο εμβληματική φωτογραφία του πολέμου.
Το να γίνεται γαργάρα το πόσο καραμπινάτα στημένη είναι αυτή από την Ίβο Ζίμα με ξεπερνάει, ως και μου δείχνει προκατάληψη. ΤΈΣΣΕΡΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΗΚΏΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΙΣΤΌ ΣΗΜΑΙΑΣ; ΣΟΒΑΡΆ ΤΏΡΑ;!