σε ,

Πράγματα που μου αρέσουν τώρα | Το νέο τραγούδι/βίντεο του Lumiere

Mια απίστευτα δυνατή οπτικοακουστική εμπειρία, με πηγή έμπνευσης το φυσικό φαινόμενο Doppler

Ο Lumiere (Θανάσης Χριστοδούλου) κυκλοφορεί το “Doppler”, πρώτο single (και video) από το επερχόμενο άλμπουμ του “Phases” που θα κυκλοφορήσει στις 18 Σεπτέμβρη 2020. Έχοντας σαν πηγή έμπνευσης το φυσικό φαινόμενο Doppler, όπου η συχνότητα ενóς κύματος αλλάζει λóγω της σχετικής κίνησης παρατηρητή – πηγής κύματος, ο Lumiere χτίζει μια βάση από φυσικές λούπες πιάνου, πνευστών, μαρίμπας και ξυλοφώνου, πάνω στις οποίες πατούν οι συνεχώς μεταλλασσόμενες, τοξωτές μελωδίες των εγχόρδων. Το video του Doppler, σκηνοθέτησε ο Λονδρέζος Motion Graphics Designer Theo Tagholm.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ:

Μου άρεσε πολύ και ζήτησα απ’ τον Lumiere να μας προλογίσει το βίντεο. Να τι μου έγραψε: 

«Εάν καθόμαστε ακίνητοι στην αποβάθρα ενός σταθμού την ώρα που πλησιάζει ένα τρένο κινούμενο με σταθερή ταχύτητα, ακούμε τον ήχο της σειρήνας του οξύτερο (μεγαλύτερης συχνότητας), από ό,τι όταν το τρένο απομακρύνεται από εμάς, αφού μας έχει προσπεράσει. Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο Doppler, κατά το οποίο η  συχνότητα που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής αλλάζει συνεχώς όταν ο παρατηρητής και η πηγή του κύματος βρίσκονται σε σχετική κίνηση μεταξύ τους. Χάρη σε αυτό το φαινόμενο υπολογίζουμε και οτι το σύμπαν διαστέλλεται.

Ο Lumiere

Το single “Doppler”, ξεκινά με επαναλαμβανόμενα “κύματα” από πιάνα, μαρίμπες, ξυλόφωνα και πνευστά (πιστά στην μινιμαλιστική παράδοση), ενώ στην συνέχεια, μελωδίες εγχόρδων που κάμπτονται σαν τις συχνότητες στο φαινόμενο Doppler ορίζουν την ατμόσφαιρα, που ξεκινά γεωμετρικά σταθερή και καταλήγει σχεδόν αυτοσχεδιαστική.

Ο Λονδρέζος καλλιτέχνης Theo Tagholm που δημιούργησε το βίντεο για το Doppler, αποτύπωσε τέλεια την ατμόσφαιρα του κομματιού, “παίζοντας” με πραγματικές εικόνες του κόσμου και “σπάζοντας” την εμπειρία του παρατηρητή σε φέτες χώρου και χρόνου, επαναπροσδιορίζοντας κάθε στιγμή (και αίσθηση του χρόνου) ως επαναλαμβανόμενο κύμα. Το single “Doppler” αποτελεί προπομπό του άλμπουμ με τον τίτλο “Phases” που θα κυκλοφορήσει στις 18 Σεπτέμβρη (ανεξάρτητη κυκλοφορία).»

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε