σε , , ,

5 σημαντικοί Γερμανοί φιλόσοφοι – και τι πρέσβευαν

Καντ, Νίτσε, Χέγκελ, Σόπενάουερ και Χάιντεγκερ: Μία μικρή περιγραφή των φιλοσοφικών τους πεποιθήσεων

Από την Μαρία Σκαμπαρδώνη

Έχω μεγάλο θαυμασμό και εκτίμηση για τη Γερμανική Φιλοσοφία: θεωρώ πως έδωσε τα σπουδαιότερα δείγματα φιλοσοφικής σκέψης, μετά τους Αρχαίους Έλληνες. Το βάθος της σκέψης και τα σπουδαία κείμενα που αναδύθηκαν από τη Γερμανική φιλοσοφία, επηρεάστηκαν από τους Αρχαίους Φιλοσόφους και με τη σειρά τους επηρέασαν τη σκέψη μεταγενέστερων διανοητών σε σημαντικό βαθμό.

Ας δούμε μερικές από τις σπουδαιότερες μορφές της Γερμανικής φιλοσοφίας και με μία μικρή περιγραφή για τις φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις.

1. Ιμμάνουελ Καντ:

1 31

Ο Καντ επηρεάστηκε από τον στωικισμό και τον σκεπτικισμό και θεώρησε ότι η γνώση των αντικειμένων είναι έγκριτη επειδή βασίζεται στις αισθήσεις μας. Τα πράγματα για τον Καντ μάς είναι άγνωστα, επειδή η αισθητηριακή επίδραση των πραγμάτων συνδυάζεται μέσω των μη εμπειρικών μορφών της αισθητικότητας μας (χώρος, χρόνος) και της διάνοιας.

Κορυφαίος φιλόσοφος με σπουδαιότερο βιβλίο του την Κριτική του Καθαρού Λόγου.

2. Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ:

2 28

Κορυφαίος φιλόσοφος και εκπρόσωπος του Γερμανικού Ιδεαλισμού. Έγινε διάσημος για τη διαλεκτική θεωρία του και επηρέασε τη Δυτική φιλοσοφία όσο λίγοι στοχαστές.

Η «Επιστήμη της Λογικής» και η «Φαινομενολογία του Πνεύματος» ανήκουν στα σπουδαιότερα έργα του.

3. Φρειδερίκος Νίτσε:

3 24

Ο Νίτσε κλόνισε τη Φιλοσοφία με τους κεραυνούς που έριξε, απέρριψε την πίστη στο Θεό και την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος έχει αθάνατη ψυχή. Υποστήριξε τον Υπεράνθρωπο, ο οποίος παραποιήθηκε από τους Ναζιστές και τον Αδόλφο Χίτλερ που εκμεταλλεύτηκε την ιδέα περί Υπερανθρώπου για να υποστηρίξει την ιδεολογία του περί ανωτερότητας της Γερμανικής φυλής.

Ο Νίτσε όμως ήθελε τον Υπεράνθρωπο να γίνει ανώτερος προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο.

Τα διασημότερα έργα του είναι το Τάδε Έφη Ζαρατούστρα, Νίτσε Εναντίον Βάγκνερ, Η Γενεαλογία της Ηθικής, Ο Αντίχριστος.

4. Άρθουρ Σοπενχάουερ:

4 18

Ο Σοπενχάουερ συμφωνούσε με το Νίτσε ως προς το ότι δεν έχουμε αθάνατη ψυχή, και απέρριπτε κι ο ίδιος την πίστη στο Θεό. Αλλά θεωρούσε πως η ζωή του ανθρώπου είναι μία άλογη πορεία γεμάτη βάσανα, καθώς παρασυρόμαστε από ένα ισχυρό κίνητρο που λέγεται βούληση.

Το καταφύγιο του ανθρώπου μέσα σε αυτή την υπαρξιακή αγωνία είναι η Τέχνη, την οποία ο Σοπενχάουερ θεωρούσε «λύτρωση της ψυχής».

Σπουδαία έργα του: «Ο κόσμος σαν βούληση και παράσταση» και «Η τέχνη του να έχει πάντα δίκιο».

5. Μάρτιν Χάιντεγκερ:

5 16

Θεωρείται απ’ τους κορυφαίους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, όμως η φήμη του έχει αμαυρωθεί επειδή υποστήριζε δημόσια τη Ναζιστική Ιδεολογία. Ο Χαίντεγκερ θεωρείται θεμελιωτής του Υπαρξισμού, ενώ στο κορυφαίο έργο του Είναι και Χρόνος, το 1972, εφήρμοσε τις αρχές της Φαινομενολογίας του Χέγκελ στην Οντολογία. Ο Χάιντεγκερ πρωτοτύπησε μέσα στη Φιλοσοφία, διακρίνοντας τη διαφορά ανάμεσα στον ον από το Είναι.

Ο άνθρωπος, σύμφωνα με τον Χάιντεγκερ, είναι ένα ον σε μετάβαση, ο οποίος δεν έχει γίνει ακόμα αυτό που επιδιώκει. Ο άνθρωπος που ξεπερνάει το Είναι το μέσα σε αυτό τον κόσμο, ονομάζεται από τον Χάιντεγκερ “είναι-εδώ” (Dasein).

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Ποιος φιλόσοφος είσαι;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!