σε , ,

Αυτό είναι το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα – και το εντυπωσιακό είναι πως δεν έχει κυκλικό σχήμα

Όποιος καθίσει στις κερκίδες του Αρχαίου Θεάτρου Θορικού έχει αφοπλιστική θέα σε όλη την περιοχή

Με “ακατέργαστο διαμάντι” μοιάζει η περιοχή της Λαυρεωτικής. Ένας τόπος με σημαντική ιστορία και σπουδαία αξιοθέατα, πολλά από τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα, γι’ αυτό και είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Ανάμεσα στους “κρυμμένους θησαυρούς” ξεχωρίζει το αρχαίο θέατρο Θορικού.

Το θέατρο Θορικού χρονολογείται στα τέλη της Αρχαϊκής Εποχής (μεταξύ 525-480 π.Χ.) και θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε πλαγιά, λίγο πριν τη βόρεια είσοδο της πόλης του Λαυρίου και έχει εύκολη πρόσβαση.

Το βλέπουμε στο βίντεο:

Αρχαίο Θέατρο Θορικού.Ισως το αρχαιότερο θέατρο του κόσμου!| Ancient Theater of Thorikus.

Ancient Theater of Thorikos. The oldest theater in the world! Video: Up Drones Music: Start Again – Paul Elhart https://www.youtube.com/watch?v=As6bvtRrWKk Ευχαριστώ πολύ τον Χάρη Καράλιοτα και τους Codex Cultus Consept για την πολύτιμη βοήθεια τους. https://www.youtube.com/channel/UC1xM6SdpsndBp6nuUfqHhig Αρχαίο Θέατρο Θορικού.Το αρχαιότερο θέατρο του κόσμου! Με «ακατέργαστο διαμάντι” μοιάζει η περιοχή της Λαυρεωτικής.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το αρχαίο θέατρο του Θορικού δεν έχει κυκλικό σχήμα όπως τα μεταγενέστερα αρχαία θέατρα, αλλά ελλειψοειδές με ορθογώνια ορχήστρα.

Εκτός από το σχήμα εντυπωσιάζει και η θέση του. Όποιος καθίσει στις κερκίδες του έχει αφοπλιστική θέα σε όλη την περιοχή. Στα ανατολικά φαίνεται η θάλασσα και όλη η ακτογραμμή με τους μικρούς κολπίσκους και τις αμμουδερές παραλίες.

Στο βάθος η Μακρόνησος υψώνει τα βράχια της οριοθετώντας το Αιγαίο πέλαγος. ‘Ενα γκαζάδικο-πλοίο με την πρύμνη στο βορά διασχίζει αργά το στενό πέρασμα μεταξύ Λαυρίου-Μακρονήσου. Στα δυτικά απλώνεται η ενδοχώρα της Λαυρεωτικής γης και ο κάμπος με τις πανάρχαιες ελιές…

Η είσοδος στο αρχαίο θέατρο Θορικού είναι ελεύθερη. Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες αρχαίες δεξαμενές και μεταλλευτικά πλυντήρια.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

11 points
Upvote Downvote

Total votes: 17

Upvotes: 14

Upvotes percentage: 82.352941%

Downvotes: 3

Downvotes percentage: 17.647059%

Ενα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση
  1. Το γεγονός πως δεν έχει κυκλικό σήμα είναι μια μεγάλη απόδειξη για την κοινωνική και πολιτική διάσταση που είχε το θέατρο τότε. Σε αντίθεση με τα μεταγενέστερα κυκλικά, των ρωμαϊκών χρόνων και της ύστερης αρχαιότητας των θεαμάτων του Ιπποδρόμου, αυτό το σχήμα δίνει στους θεατές το προνόμιο να έχουν οπτική επαφή με τις αντιδράσεις των υπολοίπων θεατών τριγύρω, να αλληλεπιδρούν και να «μετέχουν” μαζικά στην θεατρική πράξη λειτουργώντας σαν σύνολο.

Αφήστε μια απάντηση