σε ,

Δύο πράγματα που μου έχουν μείνει ανεξίτηλα απ’ όσα έμαθα στη Νομική

Για όλες τις μισές αλήθειες που διαβάζουμε – και μας παθιάζουν

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΜΙΑ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ (EUROKINISSI)

Τα κοινωνικά δίκτυα και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ είναι γεμάτα από fake news, αλλά και μισές αλήθειες. Άνθρωποι υπερασπίζονται με λύσσα και ορμή τη δική τους αλήθεια, επικαλούμενοι υπαρκτά, λιγότερο υπαρκτά στοιχεία, όταν δεν τα κατασκευάζουν. Αυτοί που τα κατασκευάζουν, εντάξει, κάτι έχουν να κερδίσουν. Οι άλλοι όμως, που υπερασπίζονται με πάθος τις αλήθειες τους; Όταν δεν είναι στρατευμένες τρολαρχίες (διότι υπάρχουν πολλά άρθρα, εικόνες, πίνακες, που όλως τυχαίως διοχετεύονται από τους ίδιους και τους ίδιους), εμείς, οι λοιποί κοινοί θνητοί, γιατί παθιαζόμαστε τόσο πολύ;

Συνιστώ Ψυχραιμία. Και θα σας καταθέσω… δύο πράγματα που μου έχουν μείνει ανεξίτηλα απ’ όσα έμαθα στη Νομική σχολή.

Πρώτον: Μπορείς να βρεις επιχειρήματα για να υποστηρίξεις οποιαδήποτε άποψη.

Ακούγεται τρομακτικό. Αλλά είναι αλήθεια. Θες να υμνήσεις/θάψεις/υποστηρίξεις/εναντιωθείς; Θα βρεις επιχειρήματα για όλα. Και δεν χρειάζεται να πεις καν ψέματα. Χρειάζεται απλώς να φωτίσεις το μέρος εκείνο της αλήθειας που σε συμφέρει. Σας θυμίζει τους σοφιστές; Κι εμένα.

Δεύτερον: Αν δεν “διαβάσεις” τα επιχειρήματα του αντιδίκου σου, αν θεωρείς ότι έχεις την απόλυτη αλήθεια με το μέρος σου, την έβαψες.

Αυτή η επιστήμη, που τόσο έχει απαξιωθεί, σε υποχρεώνει να μελετήσεις τη σκέψη του άλλου. Κι εκεί αρχίζει το πανηγύρι. Γιατί νιώθεις τις αρετές του άλλου και τις δικές σου αδυναμίες. Κι εκεί αποφασίζεις τί θα κάνεις, με τί όπλα θα πας να πολεμήσεις. Έτερον ζήτημα αυτό.

Η επιστήμη σου όμως σε υποχρεώνει να καταλάβεις τον άλλο, ακόμα και για να τον αντικρούσεις. Κι εκεί βλέπεις ότι η αλήθεια είναι λίγο… μωσαϊκό. Κομμάτια από δω, κομμάτια από κει.

Αν νιώθω για κάτι ευγνώμων που σπούδασα αυτή την επιστήμη, είναι ότι με βοήθησε να καταλάβω ότι δεν υπάρχει απόλυτη αυθεντία, απόλυτο δίκιο, απόλυτη αλήθεια. Ότι δεν υπάρχει μανιχαϊσμός, αυτό το “Διαλέγω πλευρά”.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη απ’ αυτό. Διότι δεν είναι δύο οι πλευρές. Οι καλοί και οι κακοί. Ο κόσμος είναι πολυδιάστατος, όχι επίπεδος.

Ακόμη κι αν ισχυρίζεσαι στην αίθουσα του δικαστηρίου ότι κατέχεις την απόλυτη αλήθεια, ΞΕΡΕΙΣ μέσα σου ότι η αλήθεια είναι σαν τον καθρέφτη του κόσμου. Είναι σπασμένη σε πολλά κομμάτια.

Κάθε κομμάτι, αν το πατήσεις, μπορεί να σε ματώσει. Αν το σηκώσεις, μπορεί να σε κάνει λιγάκι πιο σοφό, φτάνει να ξέρεις ότι είναι κομμάτι, όχι το όλον.

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε