σε , , ,

Mercy: Στη φετινή Eurovision, η Γαλλία θα σε συγκινήσει

Φωτο: sudouest.fr

Η φετινή συμμετοχή στη Γαλλίας στον (για πολλούς ανυπόληπτο αλλά πάντα δημοφιλή) διαγωνισμό της Eurovision είναι ένα ιδιαίτερο τραγούδι. Το ντουέτο Madame Monsieur κέρδισε τον εθνικό διαγωνισμό “Destination Eurovision” με το τραγούδι “Mercy“. Ένα έξυπνο λογοπαίγνιο ανάμεσα στο “Mercy” και το “Merci”., που μιλάει για το προσφυγικό ζήτημα, μάλλον ξεχασμένο

Οι Emilie Satt και Jean-Karl Lucas αφηγούνται μια αληθινή ιστορία: Η μικρή νιγηριανή Mercy γεννήθηκε εν πλω. Η μητέρα της την ονόμασε έτσι, λίγο πριν τους περισυλλέξει σκάφος της οργάνωσης SOS Μεσόγειος.

Οι στίχοι του electro-pop τραγουδιού, που ερμηνεύει εκφραστικότατα η Emilie, είναι πραγματικά συγκινητικοί. Στο βίντεο που ακολουθεί θα τους δείτε σε αγγλική μετάφραση.

 

Κουβέντες απλοϊκές, θα μου πείτε. Τόσο απλά όμως, είναι τα πράγματα. “Γεννήθηκα εκείνο το πρωί. Με λένε Mercy. Είμαι όλα εκείνα τα παιδιά που πήρε η θάλασσα”

Το τραγούδι ήρθε τρίτο στην ψηφοφορία των επιτροπών, ωστόσο οι τηλεθεατές το ανέδειξαν πρώτο με πολύ μεγάλη διαφορά. Ανάμεσα στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού παρακολουθούσε συγκινημένος ο Amir, που είχε εκπροσωπήσει τη Γαλλία το 2016. Ο Amir γεννήθηκε στο Παρίσι, και οι γονείς του ήταν Σεφαραδίτες Εβραίοι από την Τυνησία και το Μαρόκο…

Η Ευρώπη βέβαια, δεν πολυμιλάει γαλλικά. Και δεν ξέρω αν οι Madame Monsieur θα βάλουν αγγλικούς στίχους στο τραγούδι τους για χάρη του κοινού. Φρου φρου, χορευτικά και πολλά εφέ δεν χωράει το τραγούδι αυτό. Και συνήθως αυτά τα τραγούδια δεν έχουν τύχη, αν εξαιρέσουμε τον υπέροχο Salvador Sobral που νίκησε πέρυσι.

Θα συγκινηθεί η Ευρώπη από την ιστορία της μικρής Mercy; Συγκινείται κανείς άραγε από τους πρόσφυγες και μετανάστες που ξεχειμωνιάζουν στα “κέντρα υποδοχής”, για τα οποία η πατρίδα μας και όλη η Ευρώπη θα έπρεπε να ντρέπονται; Θα συγκινηθούν οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, που παρόλο που κάτοικοί τους μετανάστευσαν στη Δυτική Ευρώπη σε μεγάλους αριθμούς, οι ίδιες αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες, με εξωφρενικές δικαιολογίες;

Μικρή σημασία έχει η Eurovision θα μου πείτε. Σ’ έναν κόσμο που έχει γίνει ανησυχητικά φοβικός απέναντι σ’ ο,τιδήποτε διαφορετικό, σ’ έναν κόσμο που μετράει αλλιώτικα τους νεκρούς, αναλόγως αν βρίσκονται στην Ευρώπη ή αλλού. Σ’ έναν κόσμο που ξεχνάει ότι ο παππούλης του βρέθηκε κι εκείνος στην ίδια θέση κάποτε, σε πόλεμο ή σε προσφυγιά.

Mercy. 2018 μ.Χ. Μακάρι να είχαμε λιγότερα σύνορα, και περισσότερη ανθρωπιά. Γιατί ο πόνος δεν έχει σύνορα. Ούτε κι η ανθρωπιά.

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

9 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Stam
Επισκέπτης
Stam

Πολύ όμορφη κίνηση, αλλά στίχοι και μουσική είναι κάτω του μετρίου και βαρετοί. Μακάρι να πάει καλά, μόνο και μόνο για το κοινωνικό του μήνυμα.