σε ,

ΓΚΑΛΟΠ: Ναι ή Όχι; Πρέπει να καταργηθεί η θερινή ώρα;

Η θερινή ώρα είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα και βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Πότε εφαρμόστηκε πρώτη φορά;

Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο. Η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε πρώτη φορά από την Γερμανική κυβέρνηση. Αυτό έγινε κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932. Στη δεκαετία όμως του 1970 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975.

Τι ζητάει η Ευρώπη;

Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα για την κατάργηση της θερινής ώρας, ωστόσο πλέον έχει στα χέρια της και το ψήφισμα. Η θερινή ώρα έχει αμφισβητηθεί από την εφαρμογή της. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους λείπει ο ύπνος της μιας ώρας και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα των ατόμων στην εργασία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ταμείου ασφάλισης υγείας του DAK, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών ζητούν να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας. Με σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο με 384 ψήφους υπέρ (153 ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά και 12 απείχαν), ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αξιολόγηση του ισχύοντος συστήματος και εάν χρειάζεται να υποβάλλει πρόταση για την αναθεώρησή του. Κύριο επιχείρημα των μελών του ευρωκοινοβουλίου που τάσσονται υπέρ ης κατάργησης της θερινής ώρας, είναι πως το συγκεκριμένο μέτρο πλήττει-πέρα από την ανθρώπινη υγεία-τη γεωργία και την οδική ασφάλεια.

  • Πρέπει να καταργηθεί η θερινή ώρα

    • Ναι
    • Όχι
    • Δε με αφορά

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
  1. Φυσικά και μας αφορά. Πρέπει να αλλαζει η ώρα σε θερινή ή να μείνει η θερινή. Δεν γίνεται να νυχτώνει στις 8 το καλοκαίρι. Τις βόρειες χώρες δεν τις νοιάζει γιατί εκεί νυχτώνει πιο αργά απο την Ελλάδα. Διαβασα οτι και στην Κύπρο αντιδρούν,δεν θελουν να καταργηθεί η θερινή ώρα.

  2. Θερινή ώρα μόνο. Να σταματήσει η απόλυτη κατάθλιψη του χειμώνα, να μην νυχτώνει από τις 17:30 αλλά από τις 18:30. Και άλλες χώρες το εφάρμοσαν με την θερινή ώρα όλο τον χρόνο και είναι μια χαρά. Αν η βόρεια Ευρώπη βολεύεται με την χειμερινή ώρα όλο το χρόνο δεν σημαίνει ότι μας βολεύει και εμάς. Αν έχουμε την χειμερινή ώρα το καλοκαίρι θα ξεκινά να χαράζει από τις 5 παρά και 5:30 θα έχει ξημερώσει, δηλαδή θα είναι μια εντελώς ανούσια σπατάλη ωρών με φως μέρας….

Αφήστε μια απάντηση