σε , ,

True Crime | Η τρομερή ιστορία του άνδρα που άλλαζε συνεχώς ταυτότητες και σκότωνε γυναίκες και τα παιδιά τους

Οι τέσσερις ταυτότητες του δράστη δυσκόλεψαν πολύ την αστυνομία όμως το μυστήριο λύθηκε

Η εβδομαδιαία στήλη «Κυνηγός εγκλημάτων» φέρνει στο σαλόνι σας γνωστές και μη υποθέσεις.

Τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να δώσει ο Βαγγέλης Γιαννίσης, συγγραφέας της σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων με τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα) και περήφανος

Υπόθεση #13 – Οι τέσσερις του Allenstown

Los Angeles, 2016

H Lisa κοίταξε το φιαλίδιο που κρατούσε στα χέρια της. Μέσα του περιείχε το σάλιο της. Ήλπιζε πως αυτή η ελάχιστη ποσότητα σωματικού υγρού, θα της έδινε απαντήσεις σε δύο ερωτήσεις, οι οποίες τη βασάνιζαν εδώ και χρόνια: ποιοι ήταν οι βιολογικοί της γονείς; Και, ήταν ακόμη ζωντανοί;

Η Lisa πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στις Μεσοδυτικές Πολιτείες, δίχως μόνιμη κατοικία. Μαζί με τον πατέρα της, Gordon Jenson έμενε σε πάρκα τροχόσπιτων. Η μητέρα της είχε πεθάνει όταν η Lisa ήταν ακόμη βρέφος -ο Gordon δεν ανοιγόταν εύκολα σχετικά με τον θάνατό της· πότε έλεγε ότι πέθανε στη γέννα, πότε από καρκίνο, ή σε κάποιο τροχαίο. Οι γείτονες, οι συνεργάτες και οι ελάχιστοι φίλοι τον καταλάβαιναν. Δεν ήταν εύκολο να μεγαλώνεις μόνος ένα παιδί. Ώσπου, μία μέρα ο Gordon εξαφανίστηκε, αφήνοντας την εξάχρονη κόρη του μόνη, στο πάρκο τροχόσπιτων όπου έμεναν, στο Scotts Valley της California. Το παιδί ανέλαβε να φροντίσει αρχικά η Katherine Decker, μία γειτόνισσα, με την εγγονή της οποίας η Lisa έπαιζε καθημερινά, ενώ τα δύο κορίτσια είχαν γίνει καλές φίλες.

Τα προβλήματα άρχισαν όταν η Katherine ανακάλυψε πως η ξαφνική εξαφάνιση του Gordon έκρυβε πίσω της ένα σκοτεινότερο μυστικό. Η Lisa έφερε σημάδια κακοποίησης, πιθανότατα απ’ τον ίδιο της τον πατέρα. Η Katherine ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία έδωσε την κηδεμονία του μικρού κοριτσιού στην πολιτεία της California κι άρχισε την έρευνα για τον εξαφανισμένο πατέρα της. Ένα αποτύπωμα που βρέθηκε στο τροχόσπιτο όπου έμεναν θα ταυτοποιηθεί στη βάση δεδομένων: ανήκε στον Curtis Mayo Kimball, ο οποίος ένα χρόνο νωρίτερα είχε καταδικαστεί για οδήγηση υπό την επήρρεια μέθης, ενώ στο αμάξι επέβαινε και η ανήλικη κόρη του, η οποία πιθανότατα ήταν η Lisa. Η νέα αποκάλυψη προκάλεσε αμηχανία στους ερευνητές: ποιος ήταν ο Gordon Jensen/ Curtis Kimball, γιατί χρησιμοποιούσε διαφορετικές ταυτότητες και γιατί εγκατέλειψε την κόρη του;

Η Lisa θα υιοθετηθεί μερικούς μήνες αφότου η πρόνοια ανέλαβε τη φροντίδα της. Θα μετακομίσει με τη νέα της οικογένεια στο Los Angeles και θα περάσει μία χαρούμενη παιδική ηλικία, γεμάτη αγάπη και φροντίδα, δίχως να της περνά από το νου πόσο κοντά είχε φτάσει στον θάνατο. Εν τω μεταξύ, ο Kimball θα συλληφθεί το 1988 στο San Luis Obispo της California. Οδηγούσε ένα κλεμμένο αμάξι και θα καταδικαστεί σε φυλάκιση για εγκατάλειψη ανηλίκου. Η πολιτεία δεν μπορούσε να τον κατηγορήσει για παιδική κακοποίηση, καθώς ο εισαγγελέας αποφάσισε να μη ζητήσει απ’ τη μικρή Lisa να καταθέσει, κρίνοντας πως κάτι τέτοιο θα επηρέαζε την ψυχική της υγεία. Ο Kimball θα εκτίσει δεκαεννιά μήνες απ’ την ποινή του, θα αποφυλακιστεί το 1990 και θα εξαφανιστεί, αλλάζοντας ταυτότητα.

Το 2002 η Eunsoon Jun από το Richmond της California θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Οι ερευνητές θα στρέψουν την προσοχή τους στον σύντροφο της Eunsoon, Larry Vanner. Ναι, φυσικά και ήξερε πού βρισκόταν η σύζυγός του. Είχε πάει στο Όρεγκον, προκειμένου να συνέλθει απ’ την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Και, φυσικά, μπορούσαν να είχαν το τηλέφωνο του γιατρού της, αν δεν τον πίστευαν. Φυσικά, οι αστυνομικοί δεν τον πίστεψαν. Τα αποτυπώματα απέδειξαν πως ο Larry Vanner ήταν ο φυγάς Curtis Kimball και η έρευνα στο σπίτι όπου έμενε με την Eunsoon αποκάλυψε το διαμελισμένο πτώμα της σαρανταπεντάχρονης φαρμακοποιού. Ο σύζυγός της, αφού τη δολοφόνησε με ένα βίαιο χτύπημα στο κεφάλι την είχε κρύψει στο υπόγειο του σπιτιού, κάτω από άμμο για γάτες.

Ο Kimball καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το φόνο της συζύγου του, με δικαίωμα αποφυλάκισης στα δεκαπέντε χρόνια, ωστόσο υπήρχαν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα: ποια ήταν η μητέρα της Lisa; Ήταν ακόμα ζωντανή; Και, ήταν ο Kimball όντως ο βιολογικός της πατέρας; Ένα τεστ DNA αποκάλυψε πως, όχι, η Lisa δεν ήταν η βιολογική κόρη του. Οι αστυνομικοί συνειδητοποίησαν πως στα χέρια τους είχαν μία υπόθεση απαγωγής. Για χρόνια προσπαθούσαν να αποσπάσουν κάποια ομολογία από τον Kimball, ωστόσο ο χρόνος τους νίκησε· πέθανε το 2010, προτού δώσει την οποιαδήποτε απάντηση.

Το 2016 η Lisa άρχισε να ψάχνει ενεργά τους βιολογικούς της γονείς, υποβάλλοντας το DNA της στη διαδικτυακή σελίδα Ancestry. Έπειτα από έξι εβδομάδες, ειδοποιήθηκε πως ο πιο κοντινός της συγγενής ήταν ένας ογδονταενάχρονος άντρας από την Ανατολική Όχθη, με τον οποίο η Lisa είχε μία κοινή πρόγονο. Θέλοντας να αυξήσει τις πιθανότητες να βρει τους γονείς της, η Lisa έστειλε δείγμα του DNA της και σε άλλες διαδικτυακές βάσεις δεδομένων. Μία από αυτές την οδήγησε στον σαρανταδυάχρονο Adam Keim, απ’ το San Francisco, ο οποίος ήταν υιοθετημένος, όπως και η Lisa, κι έψαχνε τους βιολογικούς του γονείς. Οι δυο τους ενώθηκαν στο ταξίδι της αναζήτησης.

Ο Keim θα ανακάλυπτε μερικές εβδομάδες αργότερα πως η βιολογική του μητέρα ζούσε σε απόσταση αναπνοής από εκείνον. Η Lisa θα περίμενε μέχρι τον Ιούλιο του 2016 για να μάθει την πραγματική ταυτότητα της μητέρας της.

Επρόκειτο για τη Denise Beaudin, η οποία είχε εξαφανιστεί το 1981. Ο πατέρας της και παππούς της Lisa είπε στην αστυνομία πως η Denise είχε εξαφανιστεί μαζί με τον σύντροφό της, Bob Evans και τη μόλις έξι μηνών κόρη της της λίγο μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, ωστόσο δεν ανέφερε την εξαφάνιση καθώς πίστευε πως το ζευγάρι έφυγε από το Manchester του New Hampshire όπου έμενε λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε. Για καλή τύχη των αστυνομικών, ο Evans αντιμετώπιζε προβλήματα με τον νόμο και είχε συλληφθεί αρκετές φορές για μικροαδικήματα. Οι φωτογραφίες του απέδειξαν πέρα από κάθε αμφιβολία πως ο Bob Evans, o Gordon Jenson, o Curtis Kimball και ο Larry Vanner ήταν το ίδιο πρόσωπο. Οι εκπλήξεις, ωστόσο, δε θα τελείωναν εκεί.

Ο άγνωστος με τις τέσσερις διαφορετικές ταυτότητες είχε πάρει τη ζωή δύο γυναικών· της Eunsoon Jun το 2002 και -πιθανότατα- της Denise Beaudin, το 1981. Οι αστυνομικοί εύλογα άρχισαν να αναρωτιούνται: μήπως υπήρχαν κι άλλα θύματα;

Το 2017 θα ανακαλυφθεί πως ο Evans ενώ έμενε στο Manchester με τη Denise το 1981, εργαζόταν στο Allenstown, μία κωμόπολη είκοσι πέντε χιλιόμετρα μακριά, η οποία το 1985 και το 2000 είχε συγκλονιστεί από την ανακάλυψη ενός φρικιαστικού εγκλήματος στο Bear Brook State Park της κωμόπολης. Στις 10 Νοεμβρίου 1985 ένας κυνηγός ανακάλυψε μέσα σε ένα μεταλλικό βαρέλι τα πτώματα μίας ενήλικης γυναίκας, ηλικίας 23 με 33 ετών κι ενός μικρού κοριτσιού, ηλικίας 5 με 11 ετών, τυλιγμένα με σακούλες σκουπιδιών. Στις 9 Μαΐου 2000, σε ένα δεύτερο μεταλλικό βαρέλι, κοντά στο σημείο όπου έγινε η πρώτη ανακάλυψη, βρέθηκαν τα πτώματα δύο κοριτσιών, το πρώτο ηλικίας 2 με 4 χρόνων και το δεύτερο 1 με 3. Ήδη από το 2015, κι έπειτα από εξέταση του μιτοχονδριακού DNA, βρέθηκε πως η γυναίκα ήταν μητέρα των δύο από των τριών κοριτσιών, του μεγαλύτερου και του μικρότερου, ωστόσο δεν είχε καμία συγγένεια με το μεσαίο. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, τα θύματα δολοφονήθηκαν ανάμεσα στο 1977 και το 1985. Το στοιχείο κλειδί: το οικόπεδο στο οποίο βρέθηκαν ανήκε στο αφεντικό του Evans.

Νέα εξέταση DNA θα επιβεβαιώσει τους φόβους της αστυνομίας για εμπλοκή του Evans στη δολοφονία των τεσσάρων του Allenstown: το μεσαίο κορίτσι είναι η βιολογική του κόρη. Η ταυτότητα της μητέρας της παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. Πιθανότατα βρίσκεται νεκρή σε κάποιο σημείο της χώρας, περιμένοντας το πτώμα της να ανακαλυφθεί -ή να ταυτοποιηθεί.

Τον Ιούνιο του 2017, έπειτα από τεστ DNA θα αποκαλυφθεί πως ο Bob Evans ήταν στην πραγματικότητα ο Terrence Peder Rasmussen, γεννημένος το 1943 στο Denver. Μαζί με την πρώτη του γυναίκα, την οποία παντρεύτηκε το 1969 θα ζήσει στην Arizona και την California, ενώ θα κάνουν και τέσσερα παιδιά, προτού χωρίσουν, το 1974. Ένας από τους γιους του παρείχε το δείγμα DNA, το οποίο οδήγησε στην ταυτοποίηση του Rasmussen. Η δουλειά της αστυνομίας είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.

Στις 6 Ιουνίου 2019 θα γίνει η αναγνώριση των τριών εκ των θυμάτων του Allenstown. Πρόκειται για τις Marlyse Honeychurch (24 ετών), Marie Vaughn (7 ετών) και Sarah McWaters (11 μηνών). O Rasmussen ήταν ο σύντροφος της Marlyse το 1978, τον καιρό που εξαφανίστηκε μαζί με τις δύο κόρες της. Το τέταρτο θύμα, ηλικίας περίπου 3 ετών παραμένει ακόμη αγνώστων στοιχείων. Η Lisa σήμερα ζει στο Los Angeles μαζί με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά της, απελευθερωμένη από το παρελθόν της.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

True crime | Η απίστευτη ιστορία του βιαστή και δολοφόνου που συνελήφθη φέτος, με καθυστέρηση 40 ετών

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

2 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση