σε ,

Το Ozempic διαφημίζεται ως «θαυματουργό χάπι» για την απώλεια βάρους. Η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή

Ξαφνικά έγινε της μόδας στο TikTok ως φάρμακο απώλειας βάρους – Τι συμβαίνει στ’ αλήθεια

xar 34

Σε μια κοινωνία που εκθειάζει την κουλτούρα της διατροφής είναι εύκολο να αποκτήσουμε εμμονή με τις τροφές που καταναλώνουμε και το βάρος μας. Η αγορά είναι ήδη γεμάτη με επιβλαβή χάπια αδυνατίσματος, δίαιτες-αστραπή και «καθαρισμούς», αν και πάντα φαίνεται ότι κάτι νέο διαφημίζεται ως το νέο «θαύμα» για γρήγορη απώλεια βάρους. Όπως για παράδειγμα το Ozempic που τον τελευταίο καιρό προωθεί το TikTok, διαβάζουμε στο popsugar.

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο που προορίζεται για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου.

Πώς λοιπόν έγινε γνωστό ως φάρμακο απώλειας βάρους; Βίντεο που χρησιμοποιούν το χάσταγκ #ozempic έχουν συγκεντρώσει συνολικά 55,6 εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα. Ένα από τα βίντεο, που έγινε viral, είχε ως λεζάντα «πού ήταν αυτό το φάρμακο όλη μου τη ζωή; — 7 κιλά κάτω» και την εικόνα μιας ενέσιμης δόσης Ozempic.

Σε μια μελέτη, οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 βάρους 90 κιλών έχασαν 5 κιλά σε ένα χρόνο με εβδομαδιαία δόση 1 mg Ozempic. Αλλά εδώ είναι το θέμα: Το Ozempic δεν είναι φάρμακο απώλειας βάρους, ούτε επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για απώλεια βάρους σε ασθενείς που δεν έχουν διαβήτη τύπου 2.

Τι είναι το Ozempic και πώς δρα;

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο που αυξάνει την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται στο σώμα, λέει ο Bayo Curry-Winchell, MD, ιατρικός διευθυντής στο Carbon Health and Saint Mary’s Hospital. Η ινσουλίνη είναι ζωτικής σημασίας και επιτρέπει σε κάθε γεύμα, σνακ ή ποτό που καταναλώνετε να μετατραπεί σε ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά για να λειτουργήσει. Επειδή λοιπόν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν συχνά χαμηλά ή ανύπαρκτα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους, το Ozempic αυξάνει την ποσότητα της ινσουλίνης, επιτρέποντας στο σώμα να επεξεργάζεται ή να διασπά καλύτερα τα τρόφιμα.

Όσο για το πώς βοηθά στην απώλεια βάρους: Ο Daniel Boyer λέει ότι «Το Ozempic προλαμβάνει και μειώνει την υπερδοσολογία θερμίδων, έναν σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση βάρους, καταστέλλοντας την όρεξη και μειώνοντας την προτίμηση για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά». Η Δρ. Curry-Winchell εξηγεί περαιτέρω ότι το Ozempic επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης και επηρεάζει την περιοχή του εγκεφάλου που μας ειδοποιεί ότι πεινάμε.

Ενώ αυτές οι επιδράσεις μπορούν να θεωρηθούν οφέλη για άτομα με διαβήτη τύπου 2, αυτό δεν σημαίνει ότι το Ozempic μπορεί ή πρέπει να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε για να χάσει βάρος. Εξάλλου, το βάρος από μόνο του δεν είναι αξιόπιστος δείκτης υγείας. Πολλοί άνθρωποι που θεωρούνται υπέρβαροι είναι μεταβολικά υγιείς και πολλοί άνθρωποι που δεν θεωρούνται υπέρβαροι δεν είναι. Η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων για απώλεια βάρους, όταν δεν συνοδεύεται από ειδική οδηγία από γιατρό και δεν έχει εγκριθεί για τέτοια χρήση, είναι στην καλύτερη περίπτωση, περιττή και στη χειρότερη, επικίνδυνη.

Ποιος πληροί τις προϋποθέσεις για συνταγογράφηση;

Παρά τα όσα μπορεί να δείτε στα σχόλια του TikTok, το Ozempic έχει εγκριθεί από τον FDA μόνο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες, ενώ ο ιστότοπος του φαρμάκου αναφέρει ότι το σκεύασμα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να «χάσουν κάποιο βάρος», διευκρινίζει ωστόσο ότι «δεν συνίσταται για απώλεια βάρους» και αντίθετα «είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και την A1C». Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν το Ozempic είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για απώλεια βάρους.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του Ozempic;

Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που να διερευνούν τις παρενέργειες της λήψης του Ozempic ειδικά για απώλεια βάρους, έχει συνδεθεί με ορισμένες πιο σοβαρές παθήσεις, όπως η οξεία παγκρεατίτιδα. Σε ενέσιμη μορφή, το Ozempic έχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης όγκων στον θυρεοειδή αδένα. Η διάρροια, η ναυτία, ο έμετος, η ζάλη και οι αυξημένοι κίνδυνοι εμφάνισης υπογλυκαιμίας είναι επίσης πιθανές παρενέργειες.

Πρέπει να πάρετε το Ozempic για απώλεια βάρους;

Αν έχετε διαβήτη τύπου 2, το Ozempic μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ωστόσο, δεν είναι αυτός ο κύριος σκοπός του και η Δρ. Curry-Winchell διευκρινίζει ότι θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.

Ο Δρ. Boyer τονίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ενός φαρμάκου για τη θεραπεία μιας πάθησης αν δεν έχει εγκριθεί από τον FDA για τη διαχείριση ή τη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης: «Η χρήση τέτοιων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε άγνωστες επιπλοκές στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων», προσθέτει ο Δρ. Boyer.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το Ozempic ή να λάβετε ιατρική συνταγή, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΣΤ: Πόσο πιθανό είναι να εκδηλώσεις ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
1 Comment
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Gaga Pucci
Gaga Pucci
1 χρόνος πριν

Έχω πάρει και Ozempic και Saxenda, λόγω διαβήτη. Είναι εντυπωσιακό το πόσο σου κόβουν την όρεξη. Δυστυχώς τα διέκοψα μετά από 4 δόσεις λόγω παρενεργειών (ταχυκαρδία που δεν έπεφτε ούτε στον ύπνο). Οι αρχικές παρενέργειες (διάρροια, ναυτία) είχαν περάσει μετά από μία βδομάδα περίπου.

Σε καμία περίπτωση να μην πάρει κάποιος αυτά τα φάρμακα χωρίς να συμβουλευτεί γιατρό.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!