σε ,

Αυγά στο ψυγείο: Γιατί οι Αμερικανοί λένε «ναι» κι οι άλλες χώρες «όχι»

Είναι τελικά καλύτερο να φυλάμε τα αυγά εντός ή εκτός ψυγείου;

refrigerated eggs

Όταν πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ υπήρχαν δύο διαφορετικά σημεία όπου μπορεί να βρεις αυγά. Εάν ζεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία ή η Αυστραλία, θα πρέπει να τα αναζητήσεις στα ψυγεία, εκεί όπου φυλάγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν, όμως, ζεις κάπου αλλού, όπως στην Ευρώπη ή στην Ασία, θα τα βρεις κανονικά στα ράφια, εκτός ψυγείου. Αυτή η πολιτισμική διαφορά μπορεί να μοιάζει παράξενη, αλλά τελικά και οι δύο τρόποι είναι ασφαλείς για να φυλάσσονται τα αυγά. Τότε γιατί κάποιοι λαοί, όπως οι Αμερικανοί, βάζουν τα αυγά τους στο ψυγείο; Όπως αναφέρει το Knowledge Nuts, αυτή η ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με το βακτήριο της σαλμονέλας, το οποίο μολύνει και διαποτίζει τα αυγά.

Τι είναι η σαλμονέλα και πώς μολύνει τα αυγά;

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο το οποίο προκαλεί μια μόλυνση που μεταδίδεται από το φαγητό και ονομάζεται Salmonellosis. Συνοδεύεται από πυρετό, στομαχικούς πόνους, ναυτία, διάρροια και εμετούς. Τα βακτήρια μεταδίδονται στους ανθρώπους τρώγοντας μολυσμένο φαγητό, το οποίο μολύνθηκε με το βακτήριο από τα περιττώματα ενός ανθρώπου ή ζώου. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να προσληφθούν από μολυσμένο νερό και να μεταδοθούν από το έναν στον άλλον. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως βρίσκονται σε άγρια και οικόσιτα ζώα, όπως τα πουλερικά, τα βοοειδή, τα τρωκτικά, τα άγρια πουλιά αλλά και σε κατοικίδια όπως σκύλους και γάτες. Όσον αφορά στα αυγά, η σαλμονέλα μπορεί να διεισδύσει σε αυτά με δύο τρόπους. Αρχικά, το βακτήριο μπορεί να μολύνει το αυγό αμέσως, πριν η κότα το γεννήσει. Ο δεύτερος τρόπος είναι το βακτήριο να εισέλθει από το πορώδες τσόφλι του αυγού.

GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Πώς αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ τη σαλμονέλα

Επειδή στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλά ξεσπάσματα δηλητηριάσεων από σαλμονέλα, το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας έδωσε εντολή τα αυγά να δέχονται σχολαστικό πλύσιμο και να διατηρούνται σε ψυγεία. Όλα τα αυγά θα πρέπει να πλένονται σε νερό με ελάχιστη θερμοκρασία 90 βαθμών Φαρενάιτ (περίπου 32 βαθμούς Κελσίου), στη συνέχεια να απολυμαίνονται χημικά με ένα διάλυμα όπως η χλωρίνη και τέλος να ξεπλένονται καλά και να στεγνώνονται. Όταν τα αυγά στεγνώσουν, ψεκάζονται με ένα ορυκτό έλαιο προκειμένου να προστατευτεί το τσόφλι τους από ενδεχόμενη μόλυνση. Αυτή η διαδικασία λειτουργεί αποτελεσματικά με τη σαλμονέλα που προέρχεται από εξωτερικές πηγές και μπορεί να βρίσκεται στο τσόφλι του αυγού. Για την εσωτερική σαλμονέλα, οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή να διατηρούνται τα αυγά σε ψυγεία. Ωστόσο, όταν το αυγό βγει από το ψυγείο, δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα για τα βακτήρια, τα οποίο μπορεί να καταλάβουν το αυγό.

Egg GIF by Jonah Ainslie – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Jonah Ainslie GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Πώς αντιμετωπίζουν τη σαλμονέλα η ΕΕ και οι ασιατικές χώρες

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ απαγορεύει το πλύσιμο των αυγών και συμβουλεύει να χρησιμοποιείται η φυσική επικάλυψη που υπάρχει στο τσόφλι των αυγών. Η επικάλυψη αυτή τοποθετείται στο αυγό όταν αυτό γεννιέται και στεγνώνει αμέσως όταν το αυγό έρθει σε επαφή με τον αέρα.Το μόνο αρνητικό σε όλη αυτή τη φυσική διαδικασία είναι ότι οι πιθανότητες μόλυνσης από εξωτερικά αίτια είναι μεγαλύτερες όταν τα αυγά μεταφέρονται και ενδεχομένως έχουν πάνω τους κομμάτια από περιττώματα. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή το πλύσιμο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Από την άλλη, το θετικό είναι ότι προωθείται η καλή κτηνοτροφία, εξοικονομούνται χρήματα και δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη προσπάθεια για την παραγωγή των αυγών. Όσον αφορά στον κίνδυνο για εσωτερική σαλμονέλα, η ΕΕ απαιτεί όλοι οι πτηνοτρόφοι να εμβολιάζουν τα κοτόπουλά τους ενάντια στη σαλμονέλα.

Σε γενικές γραμμές, αν και αμφότερες οι μέθοδοι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι όταν τα αυγά διατηρούνται εκτός ψυγείου, το τσόφλι τους φθίνει μέσα σε τρεις εβδομάδες. Αντίθετα, τα αυγά ψυγείου μπορούν αν διατηρηθούν έως και για δύο μήνες.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί κάποια αυγά είναι λευκά και άλλα είναι καφέ;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!