σε ,

Έρευνα δείχνει πόσο βλαβερό είναι το να κάνεις συχνά πειράγματα στα παιδιά σου

Κάποιες φαινομενικά αθώες γονικές συμπεριφορές μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη ζημιά, σύμφωνα με τους ερευνητές

Τα τελευταία χρόνια έχουν διατυπωθεί πολλές και διαφορετικές θεωρίες και προσεγγίσεις σχετικά με το μπούλινγκ. Αυτό που παλιότερα θεωρούνταν απλώς μια δυσάρεστη εμπειρία κατά τα σχολικά χρόνια, πλέον αντιμετωπίζεται ως ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να εξαλειφθεί, καθώς πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα ψυχικά τραύματα που προκαλεί το μπούλινγκ σε ένα παιδί, τα κουβαλάει για πολύ καιρό και έχουν δυσμενείς συνέπειες στην ψυχική και σωματική του υγεία.

Τώρα, σύμφωνα με το Bestlife, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Youth and Adolescence προειδοποιεί τους γονείς ότι η σχέση που ε΄χουν με τα παιδιά τους σχετίζεται με τον κίνδυνο να υποστούν μπούλινγκ στο σχολείο. Οι ερευνητές μελέτησαν 1.409 εφήβους από τα 13 τους μέχρι τα 15 τους χρόνια για τρία συνεχόμενα χρόνια και ανακάλυψαν αυτοί που δέχονταν πειράγματα από τους γονείς τους ήταν πιθανότερο να δεχτούν μπούλινγκ από τους συμμαθητές τους σε σχέση με αυτούς που δεν δέχονταν πειράγματα.

Κατά τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά καθώς αυτό που μπορεί να μοιάζει σαν πλάκα ή αστείο σε έναν ενήλικα, μπορεί να έχει πολύ αρνητική επίδραση στο παιδί.

«Οι ενδείξεις της έρευνάς μας είναι ευρύτερες: οι επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά και οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν για την πιθανή μακροπρόθεσμη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν κάποιες φαινομενικά αβλαβείς γονικές συμπεριφορές, όπως το να μειώνεις το παιδί ή ο σαρκασμός», ανέφερε ο Daniel J. Dickson, διδάκτορας στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Κονκόρντια και συγγραφέας της μελέτης. «Οι γονείς θα πρέπει να έχουν κατά νου την επιρροή που ασκούν στα συναισθήματα των νέων και να κάνουν βήματα ώστε να είναι βέβαιοι ότι τα παιδιά δεν νιώθουν γελοιοποιημένα στο σπίτι», πρόσθεσε.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι τα παιδιά που δέχονται μπούλινγκ από τους γονείς τους, είναι πολύ πιθανό να ασκούν μπούλινγκ και τα ίδια. «Η επιθυμία να ασκείς μπούλινγκ προέρχεται από μια πρωτόγονη ανάγκη να επανακτήσει κάποιος την αυτοεκτίμησή του και τον αυτοσεβασμό», είπε στο Bestlife ο Hanalei Vierra, ειδικός ψυχαναλυτής σε θέματα γάμου και οικογένειας και συγγραφέας του βιβλίουThe true heart of a Man. Επίσης, πρόσθεσε ότι αυτή η έντονη επιθυμία στα άτομα αυτά συνήθως πηγάζει από το μεγάλωμα σε ένα περιβάλλον στο οποίο βιώνουν «αρκετή ντροπή και εξευτελισμό».

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η επιστήμη λέει ότι δεν πρέπει να κοιμάσαι περισσότερες από οκτώ ώρες

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση